Πασχαλινό τραπέζι, δείξτε αυτοσυγκράτηση

Το πασχαλινό τραπέζι θα είναι γεμάτο πειρασμούς…  Αρνί σούβλα,  σοκολατένια αυγά, τσουρέκι, φλαούνες και άλλα τόσα, μας προκαλούν… Ωστόσο, αυτές τις μέρες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση φαγητού για 2 λόγους: Πρώτον είναι η δυσπεψία που θα ακολουθήσει αν καταναλώσουμε τα παραπάνω τρόφιμα λαίμαργα και σε μεγάλη ποσότητα και δεύτερος είναι η συντήρηση του βάρους μας. Εσείς τι θα επιλέξετε; Η Νάταλυ Κυριακίδου  έχει τις σωστές απαντήσεις.

Είναι γνωστό σε όλους ότι  το Πάσχα, η μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης, συνοδεύεται συνήθως και από διατροφικές ατασθαλίες και οι ακρότητες… Κι αυτό γιατί, μετά την παρατεταμένη νηστεία, που κορυφώνεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, συνήθως ακολουθεί η διατροφική κραιπάλη την ημέρα του Πάσχα και όλη την επόμενη εβδομάδα. Γι’ αυτό, οφείλουμε, τουλάχιστον φέτος να δείξουμε… αυτοσυγκράτηση για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με τα νούμερα της ζυγαριάς μας.

Προσοχή, έρχονται οι διαταραχές…

Αν έχετε νηστέψει για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ήταν καλό να είστε αρκετά προσεκτικοί, αφού η απότομη επαναφορά ορισμένων φαγητών, όπως το κρέας σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να καταλήξει σε στομαχικές και εντερικές διαταραχές. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η περίοδος του Πάσχα έχει συσχετισθεί με την έξαρση καρδιαγγειακών επεισοδίων, κάτι το οποίο μπορεί να εξηγηθεί από την υπερβολική κατανάλωση ποσότητας φαγητού.

Πασχαλινό τραπέζιΔεν χρειάζεται όμως να αποφύγετε τελείως τα Πασχαλινά φαγητά. Θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να περνάτε καλά και το φαγητό είναι κι αυτό μία απόλαυση. Όμως, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μην το παρακάνετε. Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου επισημαίνει την ισορροπία, το μέτρο και την ποικιλία, τρεις λέξεις κλειδιά για μια σωστή και υγιεινή διατροφή.

 Πασχαλινό τραπέζι & Διατροφικοί κανόνες

Πασχαλινό τραπέζιΑκολουθήστε λοιπόν τους παρακάτω κανόνες που θα σας βοηθήσουν να φάτε και να πιείτε υγιεινά κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα.

  1. Διατηρούμε όσο περισσότερο μπορούμε τις διατροφικές μας συνήθειες . Το γεγονός ότι πλησιάζει η μέρα του Πάσχα, δε σημαίνει ότι και τις υπόλοιπες μέρες θα ξεχάσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.
  2. Έχουμε πάντα ως στόχο στις γιορτές να συντηρήσουμε το βάρος μας, ούτε να βάλουμε κιλά, αλλά ούτε και να χάσουμε.
  3. Αν προσφέρεται ορεκτικό στο γιορτινό τραπέζι προτιμήστε πάντοτε την σαλάτα ή τα λαχανικά ή ακόμα και ορεκτικά που είναι ελαφριά, όπως χορτόσουπα.
  4. Επιλέξτε πουλερικά ή κρέατα χωρίς ορατό λίπος και αφαιρέστε την πέτσα όπου υπάρχει.
  5. Προσπαθήστε να γεμίσετε το μισό σας πιάτο με λαχανικά ή σαλάτα αρκεί αυτά να μην είναι καλυμμένα με λάδι ή άλλη σάλτσα. Να θυμάστε πως τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν από καρκίνο και καρδιοπάθειες.
  6. Αποφύγετε τις σάλτσες στο φαγητό όπως gravy ή σάλτσα μήλου.
  7. Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά (π.χ. τηγανιτά, φαγητά με σάλτσες και ιδιαίτερα την κρέμα γάλακτος).
  8. Αν είστε καλεσμένοι σε ένα δείπνο τότε καλύτερα να φάτε ένα ελαφρύ σνακ πριν πάτε. Έτσι, θα αποφύγετε να πάτε πεινασμένοι και θα μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα το τι θα φάτε.
  9. Αν και 1 ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ωφέλιμο για την καρδιά μας, προσπαθήστε να μην το παρακάνετε, αφού τα αλκοολούχα ποτά είναι και πλούσια σε θερμίδες. Αποφύγετε τις υπερβολές. Το αλκοόλ αποτελεί σημαντική πηγή θερμίδων (7 θερμίδες/ γραμμάριο αλκοόλ). Ένα τρικ για να καταναλώνετε λιγότερο αλκοόλ είναι να πίνετε σύγχρονως με το ποτό σας και νερό.
  10. Ξεχάστε τη σοκολατίνα, και προτιμήστε φρουτοσαλάτα για επιδόρπιο ή γιαούρτι με φρούτα.
  11. Ωστόσο, αντί να καταπιέζετε τον εαυτό σας προσπαθώντας να αποφύγετε τα γλυκά και στο τέλος να ενδώσετε καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες γλυκών, καλύτερα να φάτε ένα γλυκό αντί να καταλήξετε στην υπερφαγία.Πασχαλινό τραπέζι
  12. Το γεύμα μας καλό είναι να διαρκεί 20 λεπτά. Σ’ αυτό το διάστημα θα καταλάβουμε ότι χορτάσαμε χωρίς να καταναλώσουμε παραπανίσιες ποσότητες.
  13. Αν μία μέρα φάτε παραπάνω, φροντίστε την επόμενη να προσέξετε τρώγοντας λιγότερο. Έτσι δεν θα αποθηκεύσετε τις θερμίδες της προηγούμενης μέρας.
  14. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα και πίνετε αρκετό νερό (8-10 ποτήρια ημερησίως) .
  15. Πάνω από όλα περάστε καλά και μην παραλήψετε να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα.

Και λίγες Πασχαλινές θερμίδες

Πασχαλινό τραπέζι

100 γρ. φλαούνα= 400

100 γρ. τσουρέκι= 200

1 μερίδα μαγειρίτσα= 580

Σούβλα κοτόπουλο & πέτσα (100γρ) = 200

1 μέτριο κομμάτι παστίτσιο= 600

1 φλιτζάνι σούπα αυγολέμονο=100

100 γρ. σούβλα αρνί= 300-400

1 κουταλιά ελαιόλαδο= 90

1 αυγό= 75

Πασχαλινό τραπέζι

100 γρ. σοκολάτα γάλακτος= 500

1 μικρό σοκολατένιο αυγό (τύπου kinder) =110

 

Καλό Πάσχα, αλλά χωρίς υπερβολές!

 

Η Νάταλυ Κυριακίδου είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος  με ειδίκευση στην Παχυσαρκία, Διαιτολόγος Μαμά, (BSc, RD, MSc Weight Management)

www.natalykyriakidou.com

www.dietitianmum.com

 

MadameLeFo