Κάστανο, 10+5 αλήθειες νοστιμιάς & υγείας

Το κάστανο, κάτω από το «σοκολατί» περίβλημά του «κρύβει» ένα βουτυρένιο, γλυκό, πεντανόστιμο καρπό… Γι’ αυτό και ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Ξέρεις  όμως, ότι εκτός του ότι το απολαμβάνουμε μεσ’ το χειμώνα, έχει και ιαματικές ιδιότητες; Καιρός λοιπόν, να το εντάξεις στο διαιτολόγιό σου, ειδικά τώρα που τα υπάρχει σε αφθονία.

κάστανο

Photo Credits: Jade Seok από το Unsplash

Το κάστανο έχει το δικό του CV  

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η καστανιά είναι αιωνόβιο μεγάλο δέντρο ιθαγενές των εύκρατων περιοχών του βορείου ημισφαιρίου. Είναι πανάρχαιο δέντρο, όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού, ενώ ήταν η τροφή των φτωχών το Μεσαίωνα.

κάστανο

Photo Credits: Markus Spiske από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”]  Το κάστανο αποτελεί ένα σημαντικό τρόφιμο για πολλές κοινωνίες. Ξεχωριστό ρόλο διαδραμάτιζε ιδιαίτερα στην Κίνα, την Κορέα, την Ιαπωνία, τη Βόρεια Αμερική, αλλά και στις χώρες της Μεσογείου. Και κάτι ακόμα… Το κάστανο καλλιεργείται για περισσότερα από 6.000 χρόνια στην Κίνα και 3.000 χρόνια στην Ευρώπη.

Το κάστανο, είναι ξηρός καρπός; 

κάστανο

Photo Credits: Couleur από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Κι όμως είναι… Ναι το κάστανο ανήκει στους ξηρούς καρπούς, αν και η διατροφική του σύσταση θυμίζει περισσότερο αμυλούχο τρόφιμο, καθώς έχει σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”]  Τα κάστανα είναι άριστη πηγή υδατανθράκων, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο την απαραίτητη ενέργεια για το σώμα μας. Ακόμα, περιέχουν και άριστης ποιότητας πρωτεΐνες –σε μικρότερη ποσότητα όμως.

κάστανο

Photo Credits: Markus Spiske από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Είναι επίσης εξαιρετική πηγή σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, φώσφορου και ψευδάργυρου. Έτσι, βοηθούν στην καταπολέμηση της υπέρτασης, προλαμβάνουν την αναιμία και βοηθού στην διατήρηση υγιούς σκελετού.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”]  Τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών όπως η δυσκοιλιότητα.

κάστανο[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”]  Εκτός αυτών, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή και για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή εμφανίζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”]  Ακόμη, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν σε σημαντικές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός των μακροθρεπτικών συστατικών και η κυτταρική σύνθεση.

κάστανο

Photo Credits: Marc Pascual από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”]  Έχουν όμως και ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Τέλος, τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα κάστανα είναι κυρίως μονο- και πολυακόρεστα, τα οποία συνδέονται, μεταξύ άλλων με την προστασία της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Κάστανο, πλούσιο σε βιταμίνες

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Κάτι επιπλέον που ξεχωρίζει τα κάστανα από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς; Τα κάστανα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Μάλιστα, 100 γραμμάρια κάστανα περιέχουν το 72% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C! Η βιταμίνη C, όχι μόνο είναι απαραίτητη για τον σωστό σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων και των οστών, αλλά είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, και προστατεύει τον οργανισμό μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

κάστανο

Photo Credits: Roberto Patti από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”]  Εκτός από σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, τα κάστανα έχουν και άλλα αντιοξειδωτικά, όπως είναι η βιταμίνη Ε αλλά και ορισμένα φυτοχημικά συστατικά που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των πολυφαινολών. Μάλιστα, τα κάστανα περιλαμβάνονται στους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μαζί με τα καρύδια και τα πεκάν.

Φοβάσαι τις θερμίδες του;

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια, καθώς και για αθλητές. Η υπερβολική κατανάλωσή τους είναι δυνατό να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

κάστανο

Photo Credits: Jacqueline Macou από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”]  Το κάστανο διαφέρει από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό- κάτι που οι υπόλοιποι ξηροί καρποί δεν έχουν. Σχεδόν το 50% του κάστανου είναι νερό.

Photo Credits: Holger Langmaier από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Το κάστανο έχει τις λιγότερες θερμίδες από όλους τους ξηρούς καρπούς και αυτό το καθιστά ιδανικό σνακ για όλους όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή προσπαθούν να χάσουν βάρος. Αποδίδουν περίπου 240 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Ενδεικτικά, 4 ψημένα κάστανα μετρίου μεγέθους μας προμηθεύουν με περίπου 80 θερμίδες, όσο δηλαδή και μία φέτα ψωμί.

Και λικέρ από κάστανα

κάστανο

Photo Credits: Gaby Stein από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”]  Κι όμως, εκτός από ψητά ή βραστά, ή σαν υλικό της γέμισης πουλερικών και ειδικά της γαλοπούλας, με τα κάστανα μπορείς να φτιάξεις κι ένα πεντανόστιμο λικέρ.  Θα χρειαστείς 1 λίτρο κονιάκ, 1 κιλό κάστανα, 2 φλιτζάνια ζάχαρη μαύρη, 1 βανίλια, 1 ξύλο κανέλας, 2-3 γαρίφαλα, και 1 φλιτζάνι νερό για το σιρόπι. Πώς θα το φτιάξεις; Απλά, βράζεις τα κάστανα για 10 λεπτά για να ξεφλουδίζονται εύκολα. Τα ξεφλουδίζεις και τα κόβεις στα 4. Τα βάζεις μέσα στο κονιάκ μαζί με τα μπαχαρικά σε ένα βάζο… Μετά από 30 μέρες βράζεις το σιρόπι και το προσθέτεις στο ποτό. Το ανακατεύεις συχνά και το αφήνεις ακόμη 10 μέρες. Όσο το αφήνεις τόσο καλύτερο γίνεται! Και τότε είναι έτοιμο να το απολαύσεις παρέα με τους φίλους σου!

 

Μάθε περισσότερα για το κάστανο κάνοντας κλικ εδώ

Κάστανα, ο αγαπημένος πειρασμός

 

 

 

 

 

MadameLeFo