Η άσκηση δεν είναι… πρωταθλητισμός 

Η άσκηση δεν είναι… πρωταθλητισμός… Κάποιες λανθασµένες αντιλήψεις  καταρρίπτονται, µύθοι αµφισβητούνται, απόψεις δεν ισχύουν. Η αλήθεια οφείλει να λάµψει και υπό τα φώτα του γυµναστηρίου.

Λέγεται: Όσο πιο πολύ γυµνάζοµαι τόσο το καλύτερο 

 

Τι ισχύει: Η υπερβολή σε γενικές γραµµές είναι εχθρός. Το ίδιο ισχύει και για τη γυµναστική. Η ιδανική συχνότητα είναι 3-4 φορές τη βδοµάδα, αφού το σώµα χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες για να συνέλθει από τους φυσιολογικούς µικροτραυµατισµούς που προκαλούνται από τη δηµιουργία των νέων µυϊκών ιστών κατά την άσκηση. Το ιδανικό είναι να καταφύγεις σε αυτό που οι ειδικοί ονοµάζουν «ενεργητική ξεκούραση», δηλαδή την αποχή από τη συστηµατική γυµναστική, αλλά όχι από την κίνηση. Έτσι ενεργητική ξεκούραση είναι το περπάτηµα, τα σπορ, το κολύµπι και άλλες παρόµοιες δραστηριότητες που δεν αφήνουν το σώµα να «κοιµηθεί», αλλά του προσφέρουν ένα διάλειµµα από το γυµναστήριο.

Λέγεται: Τρώω ό,τι θέλω, αφού έτσι κι αλλιώς γυµνάζοµαι πολύ 

Τι ισχύει: Σε καµία περίπτωση η άσκηση δεν αποτελεί άλλοθι για να προβούµε σε αδικαιολόγητες λαιµαργίες. Αν σκεφτούµε ότι η «δυνατή» γυµναστική βοηθά να χάσουµε 400-600 θερµίδες σε µία ώρα, όσες δηλαδή έχει και ένα κομμάτι γλυκό, αµέσως οι ισορροπίες καταρρίπτονται. Κανένα πρόγραµµα γυµναστικής, ακόµα και το πιο σκληρό, δεν µας χαρίζει όµορφο και υγιές σώµα αν δεν ακολουθούµε µια σωστή διατροφή. Το ιδανικό είναι να κάνουµε αερόβια άσκηση σε συνδυασµό µε βάρη. Η πρώτη γυµνάζει το σώµα και ενισχύει την καρδιαναπνευστική λειτουργία, αλλά ωθεί το σώµα να ζητάει θερµίδες, ενώ τα βάρη γυµνάζουν και παράλληλα συµβάλλουν στην απώλεια θερµίδων.

Λέγεται: Η γυμναστική επιβραδύνει τη γήρανση…

Τι ισχύει: Σύµφωνα µε πρόσφατες έρευνες, λίγα λεπτά άσκησης αρκούν για να µας βοηθήσουν να διατηρήσουµε τη νεότητά µας. Πώς όµως συµβαίνει αυτό; Η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης είναι αναπόφευκτη. Ο µηχανισµός της όµως έχει πλέον µπει στο µικροσκόπιο των επιστηµόνων µε αποτέλεσµα να µπορούµε να τον αποκωδικοποιήσουµε και –γιατί όχι;– να τον ελέγξουµε, τουλάχιστον σε κάποιο βαθµό. Όπως φαίνεται λοιπόν, σηµαντικό ρόλο σε αυτή παίζουν τα τελοµερή, κοµµάτια του DNA που καθορίζουν τη µακροζωία των κυττάρων µας. Όσο περνάνε τα χρόνια τα τελοµερή µικραίνουν (ειδικά αν ζούµε µε άγχος, η διαδικασία επισπεύδεται) µε αποτέλεσµα τα κύτταρα να γερνάνε και το είδωλό µας στον καθρέφτη να αλλοιώνεται µε το πέρασµα του χρόνου. Στηριγµένοι σε αυτά τα δεδοµένα, οι ειδικοί κατέληξαν ότι η γυµναστική µπορεί να καθυστερήσει αυτή την πορεία.

Μάλιστα, ειδικοί του Πανεπιστηµίου της Καλιφόρνια δηµοσιεύουν µια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά µε το πώς η άσκηση µπορεί να µας βοηθήσει να προασπίσουµε τη νεότητά µας. Τα αποτελέσµατά της έδειξαν ότι οι γυναίκες που γυµνάζονται ακόµα και για ένα µόνο τέταρτο καθηµερινά αποβάλλουν ευκολότερα το στρες µε αποτέλεσµα να έχουν µακρύτερα τελοµερή από εκείνες που δεν γυµνάζονται. Έτσι τα κύτταρά τους δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο µε τις γυναίκες που δεν γυµνάζονται, µε αποτέλεσµα να µην επιτρέπεται στο χρόνο να αφήσει βαθιά τα σηµάδια του. Εποµένως, η άσκηση µπορεί να κρατήσει µακριά το άγχος µας και να καθυστερήσει το άγγιγµα του χρόνου. Και το πιο σηµαντικό; Με αντίτιµο µόνο ένα τέταρτο από το χρόνο µας. Φροντίστε λοιπόν, να γυµνάζεστε σε σχετικά έντονο ρυθµό, καθώς τότε η άσκηση είναι πιο αποτελεσµατική.

Το περπάτηµα κάνει καλό

∆έσε τα κορδόνια σου και έφυγες για να περπατήσεις. ∆εν φαντάζεσαι πόσο καλό θα σου κάνει. Tο περπάτηµα, στο διάδρομο του γυμναστηρίου ή στο δρόμο της γειτονιάς σου, είναι η απλούστερη µορφή άσκησης που εκτιµάται ξανά από εκατοµµύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσµο. Πολλοί από αυτούς –επιστήµονες, γυµναστές, γιατροί– υπενθυµίζουν συνεχώς ότι το περπάτηµα είναι η πιο «αγνή» µορφή άσκησης, µε δεκάδες πλεονεκτήµατα για την υγεία και την ψυχολογία µας. Μάλιστα, όχι µόνο µας κάνει καλό όταν περπατάµε, αλλά το ότι περπατάµε αποδεικνύει ότι είµαστε καλά. Χωρίς συγκεκριµένο εξοπλισµό και μάλιστα, με µόνο personal trainer τον εαυτό µας!

Keep walking

Το περπάτημα βελτιώνει τη γενική μας υγεία. Μάλιστα, σύµφωνα µε έρευνες αµερικανών επιστηµόνων, 30 λεπτά περπάτηµα την ηµέρα µπορούν να µας βοηθήσουν να διατηρήσουµε τη φυσική µας κατάσταση µε αποτέλεσµα να είµαστε και να αισθανόµαστε καλύτερα. Η ίδια έρευνα βέβαια έδειξε ότι µόνο ένα 20% των Αµερικανών τηρεί αυτό το 30λεπτο. Αυτοί ωστόσο, αν και λίγοι, δηλώνουν πανευτυχείς που πετυχαίνουν το στόχο τους.

 

MadameLeFo