Κετογονική δίαιτα, τα θετικά & τα αρνητικά της

Κετογονική δίαιτα; Ναι, τελευταία γίνεται πολύς λόγος  για την κετογονική δίαιτα. Είναι όμως πραγματικά υγιεινή και ωφέλιμη μακροπρόθεσμα; Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μαργαρίτα Σωκράτους, θα σου δώσει όλες τις πληροφορίες. 

Κετογονική δίαιτα

Photo Credits: RitaE από το Pixabay

Τι είναι η κετογονική δίαιτα;

Η κετογονική δίαιτα είναι κατά βάση μια δίαιτα πολύ χαμηλών υδατανθράκων, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μέτρια πρόσληψη πρωτεϊνών. Σκοπός της είναι να θέσει τον οργανισμό σε κατάσταση«κέτωσης» δηλαδή τη δημιουργία κετόνων που παράγονται όταν ο οργανισμός διασπά το λίπος για ενέργεια.

Συγκεκριμένα, η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων σε συνδυασμό με την υψηλή πρόσληψη λιπαρών έχει σαν αποτέλεσμα το συκώτι να παράγει κετόνες, ουσίες που προκύπτουν από τον μεταβολισμό των λιπαρών για την παραγωγή ενέργειας.

Με λίγα λόγια, στην κετογονική δίαιτα η βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό είναι τα λιπαρά αντί για τους υδατάνθρακες, όπως συμβαίνει συνήθως.

Ποιά είναι τα πιθανά οφέλη της κετογονικής διαιτας;

To κύριο όφελος της κετογονικής δίαιτας είναι η μείωση του βάρους σε υπέρβαρα άτομα, που με τη σειρά του μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και καρδιακές παθήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί η κετογονική δίαιτα συνδέεται με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα.

Κετογονική δίαιτα

Κίνδυνοι και ανεπιθύμητες παρενέργειες που προκύπτουν από την κετογονική δίαιτα

♥ Έλλειψη βιταμινών & φυτικών ινών & δυσκοιλιότητα

Photo Credits: Nadine Primeau από Unsplash

Η πιο σημαντική ανεπιθύμητη παρενέργεια είναι σαφώς η έλλειψη θρεπτικών συστατικών όπως φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων που προκύτπουν από την αποφυγή ή μείωση ομάδων τροφίμων (όπως είναι οι υδατάνθρακες). Βλέπεις, οι υδατάνθρακες όπως το ψωμί, τα όσπρια, το ρύζι, τα δημητριακά και τα φρούτα είναι η κύρια πηγή φυτικών ινών. Με την αποφυγή των υδανταθράκων μειώνεται η πρόσληψη φυτικών ινών και εμφανίζονται προβλήματα δυσκοιλιότητας.

♥ Αύξηση της χοληστερόλης και ηπατικών ενζύμων

Κετογονική δίαιτα

Photo Credits: FreeGreatPicture.com

Λόγω της αυξημένης πρόσληψης κρέατος και λιπαρών γενικότερα, μπορεί να αυξηθεί η ολική αλλά και η «κακή» χοληστερόλη στο αίμα. Ακόμα μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση ηπατικών ενζύμων δημιουργώντας αυτό που επιστημονικά ονομάζουμε λιπώδες ήπαρ.

♥ Οστεοπενία και Οστεοπόρωση

Μακροπρόθεσμα, η κετογονική δίαιτα μπορεί επίσης να συμβάλει στον σχηματισμό λίθων στο ουροποιητικό (πέτρες στα νεφρά) ή στην αποδυνάμωση των οστών (οστεοπενία, το στάδιο που προηγείται της οστεοπόρωσης).

Κετογονική δίαιτα

Photo Credits: FreeGreatPicture.com

  • Έλλειψη ενέργειας, αδυναμία, κόπωση, κακή διάθεση, επίμονη πείνα ή λιγούρα λόγω της παρατεταμένης μείωσης του σακχάρου στο αίμα.
  • Πονοκεφάλοι και μυικές κράμπες λόγω της αφυδάτωσης που προκύπτει απο την μείωση του γλυκογόνου το οποίο αποβάλλεται απο τον οργανισμό όταν αποφέυγονται οι υδατάνθρακες.
  • Κακή αναπνοή. Προκαλείται από ένα είδος κετόνης, την ακετόνη που είναι υποπροϊόν του μεταβολισμού του λίπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της φάσης προσαρμογής μπορεί να αντιμετωπίσεις μια σειρά απο αρνητικά συμπτώματα, όπως αυτά της γρίπης (δηλαδή πονοκέφαλο, κούραση, ναυτία) . Αυτό ονομάζειται «γρίπη» κέτωσης.

Ποτέ χωρίς την επίβλεψη ειδικού

Κετογονική δίαιτα

Photo Credits: RitaE από το Pixabay

Συμπερασματικά η κετογονική διατροφή μπορεί να προσφέρει γρήγορη απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Παρόλα αυτά όταν γίνεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και χωρίς την επίβλεψη ειδικού μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Ειδικότερα αν υπάρχουν προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά, νεφρική ανεπάρκεια, λιπώδες ήπαρ, παγκρεατίτιδα και διαβήτης, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κετογονική διατροφή.

 

More info

H Μαργαρίτα Σωκράτους, BSc(Hons), R.D. 

είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος  

Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου και Μεγάλης Βρετανιας 

Τηλ. 22 108231,  96 532028 

E-mail: info@ieatwise.com  

Website: www.ieatwise.com  

Facebook: Nutrition Centre www.ieatwise.com 

Instagram: @ieatwise

MadameLeFo