Μάθετε γιατί δεν θα πετάτε το μπαγιάτικο ψωμί στα σκουπίδια

Χωρίς αμφιβολία το φρέσκο, ζεστό ψωμί είναι πολύ πιο νόστιμο από αυτό που έχει ξεμείνει εδώ και δυο μέρες στην ψωμιέρα. Μην βιαστείτε όμως να το πετάξετε! Μπορείτε να δώσετε νέα ζωή στο σκληρό, μπαγιάτικο ψωμί, κάνοντας παράλληλα οικονομία και κυρίως βοηθώντας το περιβάλλον!

Η μηδενική σπατάλη φαγητού και υλικών ή αλλιώς zero food waste θα έπρεπε να μας απασχολεί ήδη και αναπόφευκτα θα μας απασχολήσει για τα καλά, τα επόμενα χρόνια.

Μπες στην  φιλοσοφία του zero food waste

Ο «άρτος ημών ο επιούσιος» και τα παράγωγα του, είναι η τροφή που καταναλώνεται περισσότερο παγκοσμίως και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής των ανθρώπων για χιλιάδες χρόνια. Κι όμως είναι μια από τις κατηγορίες τροφίμων που πετιέται περισσότερο από όλες στα σκουπίδια!

Με ένα δισεκατομμύριο τόνους τροφίμων να σπαταλούνται ετησίως (σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ) και με τις ανάγκες σίτισης να επιδεινώνονται, η φιλοσοφία του zero food waste αποδεικνύεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Η αλόγιστη σπατάλη τροφίμων κοστίζει φυσικούς πόρους, χρήμα και κυρίως ποιότητα ζωής, γιατί υπονομεύει το περιβάλλον, την υγεία και το μέλλον μας. Από τους 100 εκατομμύρια τόνους ψωμιού που παράγονται παγκοσμίως, εκατοντάδες τόνοι σπαταλούνται καθημερινά. Για την παραγωγή τροφής ξοδεύουμε το 70% του καθαρού νερού και το 34% της γης! Όταν λοιπόν, σπαταλάμε ή πετάμε φαγητό, στην ουσία πετάμε στα σκουπίδια και όλους τους υπερπολύτιμους πόρους που χρειάστηκε για να φτιαχτεί!

Lidl Eco Hacks

Η Lidl Κύπρου σαν πρωτοπόρος στα θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας, έχει εμπνευστεί τα Lidl Eco Hacks. Η νέα αυτή πρωτοβουλία αποτελείται από μια σειρά χρήσιμων βίντεο με οικολογικές συμβουλές που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας! Στο πιο κάτω βίντεο, η σεφ Μαρία Μαρκιτανή, η οποία αγαπά το ψωμί και τα παράγωγα του, παρουσιάζει εύκολους τρόπους για να μην το πετάτε στα σκουπίδια αλλά να το καταναλώνετε διαφορετικά!

Δείτε το σχετικό video κάνοντας κλικ εδώ ⇓

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα σκεφτείτε να πετάξετε το μπαγιάτικο ψωμί στα σκουπίδια μην το κάνετε! Υπάρχουν άπειροι τρόποι να το αξιοποιήσετε και να το αναβιώσετε. Η σεφ Μαρία Μαρκιτανή σάς βάζει στο νόημα δείχνοντας σας μερικές πανεύκολες ιδέες! Μπείτε κι εσείς στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο και δείτε το βίντεο των Lidl Eco Hacks για να μην σπαταλήσετε ψωμί ποτέ ξανά!

 

MadameLeFo
0