Ιωάννης Κισσονέργης: Απεικονίζοντας τη γυναικεία σαγήνη

Η πρώτη εικονική έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης με θέμα τα έργα του Ιωάννη Κισσονέργη, που παρουσιάστηκε διαδικτυακά το 2020, παρουσιάζεται πλέον ως φυσική έκθεση για το κοινό στις 18 Μαΐου 2022, την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στην Αίθουσα Claude Monet.

Μία από τις πτυχές της πρώιμης δημιουργίας του Ιωάννη Κισσονέργη, που είναι λιγότερο γνωστή στο ευρύτερο κοινό, εστιάζει σε έργα του με θέματα που άντλησε από πηγές, όπως η μυθολογία και η Βίβλος, και στα οποία πρωταγωνιστεί το γυναικείο γυμνό. Η πλειονότητα των έργων αυτών κινείται στο κλίμα της ακαδημαϊκής τέχνης και βρίσκεται κοντά σε Γάλλους, ως επί το πλείστον, καλλιτέχνες του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού ή σε καλλιτέχνες άλλων χωρών που είτε έλαβαν την εικαστική τους παιδεία στη Γαλλία είτε ακολούθησαν το ύφος και τη θεματογραφία της ακαδημαϊκής τέχνης. Ο Κισσονέργης είναι ο μοναδικός Κύπριος καλλιτέχνης που συνέδεσε το έργο του με το συγκεκριμένο κλίμα της ακαδημαϊκής τέχνης.

Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Λεβεντείου Πινακοθήκης και των εγγονών του Ιωάννη Κισσονέργη, για τον μακροχρόνιο δανεισμό της συλλογής τους στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Την έκθεση επιμελούνται οι Δρ. Ελένη Νικήτα, Επιμελήτρια της Κυπριακής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης και Κατερίνα Στεφανίδου, Επιμελήτρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, υπό το γενικό συντονισμό της Διευθύντριας, Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ.

More info

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου – 18 Σεπτεμβρίου 2022 στην Λεβέντειο Πινακοθήκη, στην Αίθουσα Claude Monet 

 

 

 

 

 

 

 

MadameLeFo
0