Οι γιορτές πέρασαν, ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα απ’ τη καθημερινότητα. Τις μέρες κατάνυξης, νηστείας και προσευχής ακολούθησε η γιορτή, το γλέντι, το πολύ φαγητό και το ποτό. Έτσι από μια διατροφή νηστείας που κυριαρχούσαν φυτικά τρόφιμα (πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών και νερού) φτάσαμε στο άλλο άκρο, την υπερβολική κατανάλωση κρέατος (πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη) που μαζί με τα αλκοολούχα ποτά και τα γλυκά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα αύξησης του λίπους και του βάρους στον οργανισμό μας. Η δυσπεψία, αλλά και οι τύψεις ίσως έκαναν τη εμφάνιση τους σαν απολογισμός της επόμενης μέρας. Δυσπεψία γιατί το στομάχι μας, απ’ τη νηστεία , “έκλεισε” και ξεσυνήθισε το ζωικό λίπος και τις πρωτεΐνες.
Τύψεις, γιατί σίγουρα μείναμε έκπληκτοι απ’ το πόσο μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια της λαιμαργίας μας, αλλά και το πόσο εύκολα επηρεάζεται (προς τα πάνω) το βάρος μας, από μια τέτοια ακραία διατροφική συμπεριφορά. Συνήθως ο απολογισμός μετά τις γιορτές έρχεται με επιπλέον 2-3 κιλά.
Τώρα όμως τι κάνουμε; Είναι σωστό να κάνουμε μια «περίεργη δίαιτα εξπρές» για λίγες μέρες, να «μπαλώσουμε» τα πράγματα, να «αποτοξινωθούμε» και μετά βλέπουμε ή να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα σωστής, ισορροπημένης διατροφής, χωρίς ακρότητες, με στόχο την αργή και σταθερή απώλεια βάρους αλλά κυρίως την αλλαγή της διατροφικών μας συνηθειών;
Είναι η πρώτη αντίδραση του καθενός μετά την υπερφαγία των γιορτών. Η έννοια της αποτοξίνωσης (αποφεύγουμε οτιδήποτε δημιουργεί τοξικά μεταβολικά προϊόντα) συνίσταται στην κατανάλωση φρούτων-λαχανικών και των αντίστοιχων χυμών τους, καθώς και ζωμούς (σούπες), χωρίς καθόλου κρέας, πατάτα ή ρύζι. Έτσι, θα πρέπει να τονιστεί ότι η αποτοξίνωση με την ακριβή της έννοια είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, η αποτοξίνωση με την έννοια που χρησιμοποιείται από τους πλείστους (αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών) συνίσταται για τις πρώτες μέρες μετά τις γιορτές, ειδικότερα για όσους το παράκαναν αυτό το διάστημα. Μια ήπια διατροφή με έμφαση στο ρύζι, πουρέ, μακαρόνια, φρούτα, λαχανικά αποτελεί μια καλή επιλογή για την επαναφορά της στομαχικής λειτουργίας. Οι δίαιτες που κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, είναι πάρα πολλές και με παράξενες ονομασίες και υπόσχονται χωρίς στέρηση ένα αδύνατο, σφιχτό, νεανικό και ονειρεμένο κορμί.
Όμως, δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση όλων αυτών και στηρίζονται σε εικασίες και ανακρίβειες, χωρίς να έχουν γίνει σοβαρές επιστημονικές έρευνες που να επιβεβαιώνουν όχι μόνο αυτά που υπόσχονται, αλλά και να θεωρούνται ασφαλή για το γενικό πληθυσμό σε μακροχρόνια χρήση. Είναι όμως αποτελεσματικά; ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ, αν θέλουμε όχι μόνο να χάσουμε βάρος αλλά και να διατηρήσουμε το επιθυμητό βάρος για μια ζωή. Όλοι μας θέλουμε να χάσουμε τα επιπλέον κιλά εδώ και τώρα, όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Όμως, όσο πιο γρήγορα χάσουμε βάρος τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει και μάλιστα ακόμη περισσότερο γιατί χάνουμε υγρά-νερό και πολύτιμο μυϊκό ιστό (πτώση του μεταβολικού μας ρυθμού), ενώ το λίπος μένει και μάλιστα αυξάνεται.
Οι δίαιτες σε ποσοστό 85 – 95% είναι αποτυχημένες, εκτός αν μέσα από ένα ισορροπημένο, καλοσχεδιασμένο (αυστηρά προσωπικό) και πλήρες (από άποψη θρεπτικών συστατικών) πρόγραμμα διατροφής αποκτήσετε σωστές διατροφικές συνήθειες και σωστή διατροφική συμπεριφορά για όλη σας τη ζωή δηλαδή να μάθετε να τρέφεστε σωστά και υγιεινά.
Κράτα ρολόι όταν τρως, για να μην βάζεις βάρος
Tags: DETOX, Diet, DIETITIAN, DIETITIAN TIPS, food
Τα διατροφικά tips που μας εμπιστεύθηκε η διαιτολόγος Μελανθία Κωνσταντίνου…
H καλή νοικοκυρά πριν… πεινάσει μαγειρεύει! Γι’ αυτό, λοιπόν, για…
Η υπέρταση, η αυξημένη αρτηριακή πίεση δηλαδή, ή αλλιώς γνωστή…