Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C βοηθά να είναι πιο ήπια τα συμπτώματα και πιο σύντομη η διάρκεια των λοιμώξεων. Ενίσχυσε λοιπόν τη διατροφή σου παραπάνω. Πίνε 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι, βάλε λεμόνι στα smoothies που απολαμβάνεις συνήθως, κατανάλωνε ακτινίδια και μούρα.
Photo Credits: Polina Tankilevitch από το Pexels
Αν η διατροφή σου δεν περιλαμβάνει συχνά τα πιο πάνω τότε μπορείς να πάρεις συμπλήρωμα με περίπου 500 mg Ascorbic Acid (βιταμίνη C).
Η βιταμίνη Δ3 συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δυστυχώς είναι στα πιο χαμηλά της επίπεδα αυτήν την εποχή του χρόνου. Από έρευνες γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη Δ3 αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως η βρογχίτιδα. Επίσης από μελέτη που έλαβαν μέρος 11.000 άνθρωποι φάνηκε ότι η πρόσληψη 800 IU βιταμίνης D την ημέρα μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από αναπνευστική ίωση κατά 50%.
Photo Credits: Clint Bustrillos από το Unsplash
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αν η βιταμίνη Δ σας είναι χαμηλή (το πιο πιθανόν), τότε:
– οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 3.000 IU – 5.000 IU / μέρα
– τα παιδιά ηλικίας 3-10 χρονών 1.000 IU / μέρα και
– παιδιά ηλικίας 11-17 χρονών 2.000 IU / μέρα
Photo Credits: Leo_65 από το Pixabay
Η έρευνα των τελευταίων χρόνων μας έχει αποδείξει ότι τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Βάλε στη διατροφή σου καθημερινά το χωριάτικο αιγοπρόβειο γιαούρτι ή κεφίρ. Υπάρχουν όμως και λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση (fermented vegetables ή sauerkraut). Ακόμα καλύτερα λάβε συμπλήρωμα με διαφορετικές οικογένειες μικρο-οργανισμών. Προτίμησε το συμπλήρωμα (φυσικά και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα) ειδικά όταν χρειάζεσαι γρήγορη επίδραση στο ανοσοποιητικό.
Photo Credits: Connie Tucker από το Pixabay
Βρίσκονται στα μανιτάρια Reishi, Cordyceps, Lion’s Maine, Maitake, Shiitake. Οι b-glucans ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μπορείς να τις βρεις σε σκόνες που μπαίνουν σε ροφήματα όπως smoothies, στο κακάο, ακόμα και στον καφέ σου. Επίσης θα τα βρεις στα φαρμακεία και ως συμπληρώματα διατροφής.
Photo Credits: Vicky Tran από το Pexels
Το μέλι Μανούκα που παράγει ένα συγκεκριμένο είδος μελισσών στη Βόρεια Νέα Ζηλανδία έχει φοβερές αντιβακτηριδιακές και επουλωτικές ιδιότητες, που το κάνουν να συμπεριλαμβάνεται πλέον στις σύγχρονες υπερτροφές. Όπως και το συνηθισμένο μέλι περιέχει αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρο σε πολύ πιο μεγάλες ποσότητες. Σε κάποια από αυτά μέχρι και τέσσερις φορές πιο μεγάλες ποσότητες. Εκτός από τη μεγάλη διατροφική του αξία, διακρίνεται για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Κι αυτό λόγω του ενζύμου οξειδάση της γλυκόζης που παράγει το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Επιπρόσθετα, μια μοναδική φυτοχημική δραστηριότητα, ώθησε τους επιστήμονες να δημιουργήσουν το δείκτη μοναδικότητας του Manuka (Unique Manuka Factor – UMF).
Ο δείκτης αυτός συγκρίνει την αντιβακτηριδιακή δύναμη του μελιού με διάλυμα φαινόλης. Δηλαδή, μέλι με UMF 10+ έχει την ίδια δύναμη με διάλυμα 10% φαινόλης. Το μέλι Manuka θεωρείται αντιβακτηριδιακό όταν έχει δείκτη 10+ ή περισσότερο. Συνήθως διατίθενται τα εξής: 10+, 12+, 15+, 20+ και 24+. Μέσα από επιστημονικές έρευνες έχει κατανοηθεί ότι οι δύο αυτές ιδιότητες συνεργάζονται για να προσφέρουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Βότανα για τσάι ή βάμμα: ζαμπούκος και εχινάκεα.
Photo Credits: Valeria Boltneva από το Pexels
H Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος
https://nutritioncanheal.com/el/
https://www.facebook.com/profile.php?id=753992717
και https://www.instagram.com/nutritioncanheal/
Κορωνοϊός: Τα μέτρα για να επιτεθείς στον “εισβολέα”
Tags: DIATROFI, Tips διατροφής, κορονοϊός, συμβουλές υγείας, ΥΓΕΙΑ
Καθώς τα θετικά κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται, το Υπουργείο Υγείας…
Όλα όσα θες να ξέρεις για την άσκηση σου… Ναι,…
Lidl Wellness Camp: Ναι η Lidl Κύπρου οργάνωσε ένα διαδικτυακό…