Πάμε… μουσείο, με “ξεναγό” τον υπολογιστή μας

Ναι, πάμε μουσείο, αλλά αυτή τη φορά με “ξεναγό” τον υπολογιστή μας… Σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες που επιβάλλεται η παραμονή μας στο σπίτι, και δεν μπορούμε να ταξιδεύουμε, βρίσκουμε τρόπους ευχάριστης και εκπαιδευτικής απασχόλησης μέσω διαδικτύου. Σήμερα λοιπόν, “Μένουμε Σπίτι” και ταξιδεύουμε νοερά μέσα από τον υπολογιστή μας στα πιο ενδιαφέροντα μουσεία του κόσμου… Και μαθαίνουμε τι περιλαμβάνει το κάθε ένα.

Πάμε μουσείο

Το μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο Photo Credits: Mark Neal από το Pexels

Πάμε… μουσείο με virtual ξεναγήσεις

Τα περισσότερα σύγχρονα μουσεία, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης, η Γκαλερί Uffizi (Ουφίτσι) της Φλωρεντίας, το Μουσείο Ελ Γκρέκο στο Τολέδο, και το Guggenheim στο Μπιλμπάο παρουσιάζουν τα διάσημα έργα τους και διαδικτυακά. Μάλιστα, κάποια από αυτά προσφέρουν επιπλέον τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης στους χώρους τους, για μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Διάδρομοι, αίθουσες και σημεία ενδιαφέροντος, είναι διαθέσιμα για να τα εξερευνήσεις, οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας, απ’ την άνεση του καναπέ σου… Και σίγουρα, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσες να κάνεις σε ένα πραγματικό μουσείο.

Πάμε μουσείο

Η Γκαλερί Uffizi (Ουφίτσι) της Φλωρεντίας Photo Credits: Michelle Maria από το Pixabay

Πάμε… μουσείο μέσω Google  Art Project

https://artsandculture.google.com/

Η Google έχει δημιουργήσει εδώ και αρκετά χρόνια το Art Project. Περί τίνος πρόκειται; Ε, λοιπόν, είναι μια online εφαρμογή που μας επιτρέπει να περιηγηθούμε εικονικά στους διαδρόμους μουσείων και να δούμε γνωστά έργα τέχνης σε υψηλή ανάλυση. Η αρχική έκδοση περιλάμβανε 17 μουσεία ενώ 1000 έργα επιλέγησαν για να φωτογραφηθούν και να παρουσιαστούν στους εικονικούς επισκέπτες με πολύ υψηλή ανάλυση από 7-14 gigapixel! Σήμερα, μετά από μια σημαντική αναβάθμιση στην υπηρεσία, το Art Project της Google περιλαμβάνει πέραν των 150 μουσείων από 40 χώρες του κόσμου. Εδώ, θα βρεις και τρία από τα σημαντικότερα ελληνικά μουσεία: Το Μουσείο Ακρόπολης, το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το μουσείο Μπενάκη. Μια τεράστια συλλογή εκθεμάτων βρίσκεται στη διάθεση του εικονικού επισκέπτη όπως η αίθουσα αρχαίων γλυπτών του Μουσείου Ακροπόλεως, συλλογές Βυζαντινής και παραδοσιακής τέχνης καθώς και του Κυκλαδικού πολιτισμού.

More info

https://artsandculture.google.com/partner/acropolis-museum

https://artsandculture.google.com/partner/benaki-museum-of-greek-civilization

https://artsandculture.google.com/partner/museum-of-cycladic-art

Ελληνικά Μουσεία

Πάμε μουσείο

Οι Καρυάτιδες, στο Μουσείο της Ακρόπολης Photo Credits: Lauren van Zoonen από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”]  Μουσείο Ακρόπολης

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι στο σύνολό του 25.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από ότι στο παλιό Μουσείο. Το νέο Μουσείο προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από ένα παγκόσμιο μουσείο του 21ου αιώνα.

More info: https://www.theacropolismuseum.gr/ 

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”]  Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτήρια της Αθήνας κοντά στον Εθνικό Κήπο και τη Βουλή των Ελλήνων. Το κτήριο προσφέρθηκε στο Έθνος για τη δημιουργία του μουσείου που θα φιλοξενούσε τις συλλογές του Αντώνη Μπενάκη από τον ίδιο και τις τρεις αδελφές του, Αλεξάνδρα, Πηνελόπη και Αργίνη. Σήμερα, στεγάζει μια μοναδική διαχρονική έκθεση για την πορεία του ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία έως τον 20ό αιώνα.

More info: https://www.benaki.org/index.php?lang=el

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης βρίσκεται στο Κολωνάκι και στεγάζεται σε δύο ξεχωριστά κτίρια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους εσωτερικά. Στο Κεντρικό Κτίριο (στην οδό Νεοφύτου Δούκα 4,) βρίσκονται οι αίθουσες των μόνιμων συλλογών και η Νέα Πτέρυγα του μουσείου. Στο Μέγαρο Σταθάτου (τη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, στην Αθήνα) φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.

Εδώ θα βρεις μεταξύ άλλων και πολλές πληροφορίες και εκθέματα από την ιστορική πορεία της Κύπρου. Μάλιστα, η Κυπριακή Συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Συλλογή Θ.Ν. Ζιντίλη) είναι μία από τις μεγαλύτερες συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων στον κόσμο με περισσότερα από 800 αντικείμενα.

More info: https://cycladic.gr/

Πάμε Μουσείo… Όλες οι πληροφορίες & οι διευθύνσεις τους 

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Βρετανικό Μουσείο

Πάμε μουσείο

Το Βρετανικό μουσείο Photo Credits: Viktor Forgacs από το Unsplash

Με ιστορία 251 χρόνων (ιδρύθηκε το 1753), το Βρετανικό Μουσείο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, καλύπτοντας μεγάλο εύρος γεωγραφικών περιοχών και πολιτισμών. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν εκθέματα σχετικά με τους πολιτισμούς της αρχαίας και χριστιανικής Αιγύπτου, της αρχαίας Μεσοποταμίας, Ανατολίας και Αραβίας, της Περσίας των Αχαιμενιδών, των Πάρθων και των Σασσανιδών.

Πάμε μουσείο

Τμήμα από τα Ελληνικά εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο Photo Credits: Nicole Baster από το Unsplash

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αίθουσες οι αφιερωμένες στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη με κυριότερες εκείνες των γλυπτών του Παρθενώνα και των άλλων ναών της Ακρόπολης, του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού και των συλλογών αρχαίας κεραμικής. Ακόμη οι αίθουσες με εκθέματα από την την Ρώμη της εποχής της δημοκρατίας και των αυτοκρατορικών χρόνων, από την ιστορία των ευρωπαϊκών λαών πριν και κατά τη ρωμαιοκρατία, τη Μεσαιωνική Ευρώπη και το Βυζάντιο αλλά και από τη νεότερη και σύγχρονη εποχή. Σημαντικές θεωρούνται οι αίθουσες των προκολομβιανών πολιτισμών της Ν. Αμερκής (Μάγιας, Αζτέκοι), των Αφρικανικών πολιτισμών (βασίλειο Benin), των πολιτισμών της Ωκεανίας (Αβορίγινες, Μαορί) και του Ειρηνικού (αγάλματα ν. Πάσχα).

More info: www.britishmuseum.org

Πάμε μουσείο

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο Photo Credits: Public Co από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”]  The Natural History Museum

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας λειτούργησε αρχικά ως συλλογή φυσικής ιστορίας του Βρετανικού Μουσείου. Θεσμοθετήθηκε μόλις το 1963 ενσωματώνοντας στην συνέχεια και το Γεωλογικό Μουσείο. Οι εκθέσεις του προσφέρουν μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της εξέλιξης του πλανήτη και των ειδών.

Τμήμα από τα εκθέματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βρετανικής πρωτεύουσας Photo Credits: Just Pics από το Pixabay

Υπάρχουν αίθουσες αφιερωμένες στη γεωλογία, τα πετρώματα, τους σεισμούς, την καταγωγή των ειδών,τους δεινόσαυρους, την ανθρώπινη βιολογία, την άγρια χλωρίδα και πανίδα κ.α.

More info: www.nhm.ac.uk

Πάμε μουσείο

Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι Photo Credits: Marco Santiago από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Λούβρο, Musee du Louvre, Παρίσι

Από τα ωραιότερα και πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Γαλλικής πρωτεύουσας, το μουσείο του Λούβρου ιδρύθηκε το 1793, και είναι ένα από τα παλαιότερα ευρωπαϊκά μουσεία. Στις συλλογές του ανήκουν αντικείμενα και έργα τέχνης από την προϊστορική Μεσοποταμία και την Αίγυπτο αλλά και από όλες τις περιόδους της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης.

More info: www.louvre.fr

Πάμε μουσείο

Το Metropolitan Museum of Art, της Νέας Υόρκης. Photo Credits: Matthieu Joannon από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] The Metropolitan Museum of Art

Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης ιδρύθηκε το 1870. Οι μόνιμες συλλογές του είναι οργανωμένες σε θεματικές κατηγορίες ανάλογα με το είδος και την προέλευσή τους (Εγγύς Ανατολή, Αίγυπτος, Ελληνική και Ρωμαϊκή τέχνη, Μεσαιωνική τέχνη, Ισλαμική τέχνη, Ευρωπαϊκή ζωγραφική και γλυπτική, όπλα και πανοπλίες, ενδυμασία, μοντέρνα Ευρωπαϊκή και Αμερικανική τέχνη κ.α.) και περιλαμβάνουν περισσότερα από 2.000.000 αντικείμενα τέχνης.

More info: www.metmuseum.org

Πάμε μουσείο

Το MoMa, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Νέας Υόρκης Photo Credits: Ichigo121212 από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”]  MoMA, The Museum of Modern Art

Tο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ν. Υόρκης ιδρύθηκε το 1929. Περιλαμβάνει περισσότερα από 135000 έργα στις συλλογές του (ζωγραφικούς πίνακες, γλυπτά, σχέδια, αντικείμενα design, φωτογραφίες κ.α.) προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πανόραμα των σημαντικότερων δημιουργών (P. Cezanne, A. Rodin, G. P. Seurat, P. Gauguin, V. van Gogh, E. Munch, H. Matisse, P. Picasso, G. Braque, G. Klimt, E. Schiele, P. Mondrian, V. Kandinsky, P. Mondrian, D. Rivera, G. de Chirico, K. Malevich, P. Klee, F. Leger, R. Magritte, A. Giacometti, S. Dali κ.α.) και των καλλιτεχνικών κινημάτων της σύγχρονης τέχνης.

More info: www.moma.org

Πάμε μουσείο

Το Prado, το Εθνικό Μουσείο στη Μαδρίτη Photo Credits: Donfalcone από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Prado, το Εθνικό Μουσείο στη Μαδρίτη

Το Εθνικό Μουσείο του Prado στη Μαδρίτη ιδρύθηκε το 1819 ως Βασιλικό Μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, παρουσιάζοντας μια έκθεση 300 πινάκων. Σήμερα οι συλλογές του περιλαμβάνουν πάνω από 19000 αντικείμενα. Ανάμεσά τους δεσπόζει η συλλογή Ευρωπαϊκής ζωγραφικής (περίπου 8600 πίνακες) με έργα των Greco, Vealzquez, Murillo, Goya, Fra Angelico, Mantgna, Boticelli, Tiepolo, Tiziano, Tintoretto, Veroneze, Caravaggio, Gentileschi, Bosch, Brueghel, Rubens, van Dyck, Poussin, Lorrain, Watteau, Mengs κ.α.

More info:  https://www.museodelprado.es/

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] The State Hermitage Museum, Αγία Πετρούπολη

Το Ερμιτάζ αποτελεί στη πραγματικότητα ένα συγκρότημα κτηρίων με κέντρο τα Χειμερινά Ανάκτορα, που κτίσθηκαν κατά τον 18ο και 19ο αι. στις όχθες του ποταμού Νέβα, στην καρδιά της Αγίας Πετρούπολης. Στις συλλογές του ανήκουν πάνω από 3.000.000 εκθέματα που παρέχουν ένα πανόραμα της τέχνης και των πολιτισμών από την Παλαιολιθική περίοδο έως τον 20ό αι. Οι συλλογές χρηστικών αντικειμένων και έργων τέχνης από την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (Σκυθικά, Σαρματικά, Γοτθικά, Φιννοουγγρικά, Χαζαρικά, Βουλγαρικά, Παλαιορωσικά), αλλά και Αρχαιοελληνικής, Ετρουσκικής και Ρωμαϊκής κεραμεικής, γλυπτικής και μικροτεχνίας παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται οι συλλογές της Δ. Ευρωπαϊκής τέχνης με έργα των Da Vinci, Raphael, Giorgione, Tiziano, Michelangelo, Caravaggio, Veronese, Tiepollo, Mazzuoli, Canova, Rembrandt, Rubens, Poussin, Watteau, Ingres, Degas, Matisse, Picasso κ.α.  

More info: www.hermitagemuseum.org

Πάμε… μουσείο & τα top site των μουσείων

Πιο κάτω θα βρεις τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις και άλλω μουσείων που μπορείς να περιηγηθείς διαδικτυακά.

πάμε μουσείο

Το Guggenheim στο Μπιλμπάο Photo Credits: Jorge Fernandez Salas από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-arrow-right”] Guggenheim Museum

www.guggenheim.org

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-arrow-right”] Museum of Science

www.mos.org

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-arrow-right”] Webmuseum

www.ibiblio.org/wm

Πάμε μουσείο

Το Smithsonian National Museum of Natural History στην Ουάσιγκτον Photo Credits: Mana από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-arrow-right”] Smithsonian National Museum of Natural History, Washington, United States

www.si.edu

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-arrow-right”] Exploratorium

www.exploratorium.edu

MadameLeFo