Κορωνοϊός: Τα μέτρα για να επιτεθείς στον “εισβολέα”

Ο Κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του και στην Κύπρο με έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα. Χωρίς να πανικοβάλεσαι, μάθε τώρα το πλήρες CV του ανεπιθύμητου ιού και  λάβε τα μέτρα σου για να επιτεθείς στον “εισβολέα” με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. 

Photo Credits: Pixabay, Pexels, Unsplash

Ποιος είναι ο νέος ιός;

Ο νέος ιός  εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νέο κορωνοϊό και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας  με τους προηγούμενους κορωνοϊούς SARS και MERS.

Τι είναι οι κορωνοϊοί;

Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν  αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα  στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι οι κορωνοϊοί  είναι υπεύθυνοι  για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των κοινών κρυολογημάτων στους ενήλικες και στα παιδιά.

Από πού προήλθε ο Κορωνοϊός;

Ο Παγκόσμιος  Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακόμη αναζητά  την ακριβή  προέλευση  του ιού.  Η πρώτη εστία μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό  φαίνεται να εμφανίστηκε  σε μια αγορά τροφίμων  και  ζωντανών ζώων στην πόλη Wuhan (Γουχάν). Από εκεί προήλθαν και τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού;

ΚορωνοϊόςΟι ασθενείς  μπορεί  να παρουσιάσουν ήπια, μέτρια ή σοβαρή  λοίμωξη συμπεριλαμβανομένης σοβαρής πνευμονίας, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηψαιμία και σηπτικό σοκ. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος  μοιάζουν πολύ με αυτά του κοινού κρυολογήματος, όπως, πυρετό, ρινική καταρροή, βήχα, πονόλαιμο, αναπνευστική  δυσχέρεια και πιθανώς  πονοκέφαλο. Ο ιός έχει χρόνο επώασης  14 μέρες.

Κορωνοϊός: Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του;

Δεν υπάρχει  ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη αυτή, συνεπώς η κλινική προσέγγιση βασίζεται στην κλινική κατάσταση του ασθενούς. Η υποστηρικτική φροντίδα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα  αποτελεσματική. Προς το παρόν δεν υπάρχουν εμβόλια κατά των κορωνοϊών.

Πώς μεταδίδεται ο Κορωνοϊός  μεταξύ των ανθρώπων;

ΚορωνοϊόςΟ ιός φαίνεται  να μεταδόθηκε στην πόλη Wuhan, στην επαρχία Hubei, στην Κίνα, αρχικά από τα ζώα στον  άνθρωπο. Έχει επιβεβαιωθεί και η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γίνεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού με το βήχα και το φτάρνισμα, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών και μετά με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού πλύνεις τα χέρια σου.

Κορωνοϊός: Πόσο σοβαρές είναι οι λοιμώξεις που προκαλεί;

ΚορωνοϊόςΟ  νέος  αυτός  ιός  φαίνεται  να σχετίζεται  με  τον ιό  SARS του 2003  και φαίνεται  να  έχει  παρόμοια χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής ο ιός φαίνεται να προκαλεί από ήπια συμπτώματα γρίπης μέχρι βαριά ιογενή πνευμονία και θάνατο. Ασθενείς με χρόνιες παθήσεις  (υπέρταση,  καρδιακά  νοσήματα, διαβήτη και ηπατικές ή αναπνευστικές ασθένειες) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι σε πιο σοβαρές λοιμώξεις από τον ιό αυτόν.

Γιατί πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα πρόληψης από τους  επαγγελματίες υγείας;

Το γεγονός  ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας εκτίθενται σε αρρώστους, τους θέτει σε ιδιαίτερο κίνδυνο. Οι λοιμώξεις μεταξύ αυτών των επαγγελματιών είναι ένας από τους πρώτους τρόπους μετάδοσης  από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γι’ αυτό  θα πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να ακολουθούν πιστά τα μέτρα πρόληψης.

Τι κάνουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας για να αντιμετωπίσει τον νέο αυτόν ιό;

Η Μονάδα  Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας  Υγείας του Υπουργείου Υγείας στην Κύπρο εφαρμόζουν σχέδιο δράσης για ενδεχόμενη επιδημία αυτού του ιού στην Κύπρο. Έχει αναπτύξει και εφαρμόσει  πρωτόκολλα για την διαχείριση ύποπτων περιστατικών με βάση τις συστάσεις του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Επίσης προωθεί ενημερωτική εκστρατεία προς  τους επαγγελματίες  υγείας και το κοινό. Ταυτόχρονα λήφθηκαν μέτρα ελέγχου των σημείων εισόδου της Κύπρου (αεροδρόμια, λιμάνια, οδοφράγματα).

Πώς μπορείς να αποφύγεις την μετάδοση αναπνευστικών λοιμώξεων γενικότερα συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του νέου κορωνοϊού;

Απλά, προστατεύοντας τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Δες πιο κάτω τις οδηγίες που ανακοίνωσε εδώ και μέρες το Υπουργείο Υγείας.

Οδηγίες

Εάν έχεις ταξιδέψει σε οποιαδήποτε  χώρα/επαρχία* με ενεργή επιδημία τις τελευταίες 14 μέρες ή έχεις έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο ή υπό διερεύνηση κρούσμα του νέου κορωνοϊού, μπορείς να ενημερώνεσαι από το τηλεφωνικό κέντρο 1420.

*οι χώρες / επαρχίες αλλάζουν ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. Δες πιο κάτω τις ανανεωμένες οδηγίες.

Εάν εμφανίσες συμπτώματα οξείας λοίμωξης αναπνευστικού- Πυρετό, Βήχα ή Πονόλαιμο ή Αναπνευστική Δυσχέρεια, τότε, καλό είναι να ξέρεις τα εξής:

Συστήνεται  

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Κατ’ οίκον περιορισμός  και αποχή από την εργασία εάν εμφανίσεις συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αποφεύγεις όσον το δυνατόν την στενή επαφή με άλλους

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Παραμένεις στο σπίτι και τηλεφώνησε στον προσωπικό σου γιατρό ή κάλεσε στο τηλεφωνικό κέντρο 1420. Καλό είναι να αναφέρεις το ταξιδιωτικό ιστορικό σου.

Μέτρα προφύλαξης και ατομικής προστασίας

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Φροντίζουμε επιμελώς την ατομική υγιεινή μας: Καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Πλένουμε και το πρόσωπο με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χαρτοπετσέτες.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Χρησιμοποιούμε αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (60%).Κορωνοϊός

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλα και μαντηλάκια μίας χρήσης για κάλυψη στόματος και μύτης στο βήχα/φτάρνισμα και στη συνέχεια τα πετάμε σε κάδους που κλείνουν.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τακτικά επιφάνειες και πάγκους εργασίας.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αερίζουμε καλά και συχνά το σπίτι και τον χώρο εργασίας μας.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αποφεύγουμε την στενή επαφή με άτομα που φαίνεται να έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός.

Κορωνοϊός: Μπορεί η μάσκα να προστατεύσει αποτελεσματικά;

ΚορωνοϊόςΗ χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας.

Για επιπλέον πληροφορίες για τον Κορωνοϊό μπορείς να καλείς στο 24ωρης εξυπηρέτησης τηλεφωνικό κέντρο 1420. Βεβαίως, να έχεις υπόψη σου ότι χρησιμοποιούμε το τηλεφωνικό κέντρο 1420 μόνο για την αναφορά συμπτωμάτων και όχι για πληροφορίες γενικής φύσεως.

 Ταξίδια στον καιρό του κορωνοϊού ή σε καραντίνα;

Κορωνοϊός

Με την επιβεβαίωση των δύο κρουσμάτων κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας αναθεώρησε τις οδηγίες για τους ταξιδιώτες που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες. Μάλιστα, κατηγοριοποιεί τις χώρες προέλευσής τους. Τι προβλέπουν λοιπόν, αυτές οι αναθεωρημένες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τους ταξιδιώτες; Κάνε scroll πιο κάτω και θα καταλάβεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην «Κατηγορία 1: Υποχρεωτικός περιορισμός υπό ιατρική παρακολούθηση (καραντίνα) στο σπίτι, εάν υπάρχει δυνατότητα ή σε χώρο του Υπουργείου Υγείας», βρίσκονται η Επαρχία Hubei της Κίνας, η Ιταλία, το Ιράν και η Δημοκρατία της Κορέας.

Κορωνοϊός

Στην «Κατηγορία 2: Υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός στο σπίτι ή σε χώρο του Υπουργείου Υγείας για 14 μέρες υπό τηλεφωνική παρακολούθηση. Αποφυγή στενών επαφών και μετακινήσεων, τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, παρακολούθηση και αναφορά συμπτωμάτων στο 1420», βρίσκονται οι υπόλοιπες επαρχίες Κίνας (εξαιρουμένης της επαρχίας Hubei), η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κορωνοϊός

Στην «Κατηγορία 3: Αυτοπαρακολούθηση και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων επικοινωνία με το τηλεφωνικό κέντρο 1420. Τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, περιορισμός μετακινήσεων στις άκρως απαραίτητες», βρίσκονται οι χώρες Ελβετία, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο και Σιγκαπούρη.

Σημείωσε ότι όλοι οι επιβάτες από τις κατηγορίες 1 και 2 θα οδηγούνται στο ιατρείο του αεροδρομίου. Στα λιμάνια θα περιορίζονται στην καμπίνα τους.

 

Μάθε περισσότερα για την καθαριότητα στην εποχή του Κορωνοϊού κάνοντας κλικ πιο κάτω

Καθαριότητα στην εποχή του Κορωνοϊού

 

 

 

 

 

MadameLeFo
0