10 έξυπνες συμβουλές για να τρώτε υγιεινά στο εστιατόριο

Βγαίνετε συχνά για φαγητό σε εστιατόριο, αλλά δεν ξέρετε τί να παραγγέλνετε για να είναι το γεύμα σας υγιεινό; Πιο κάτω, η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μαρία Πολυβίου θα σας βοηθήσει θα βρείτε τα πιο έξυπνα tips για να τρώτε ισορροπημένα στα εστιατόρια, χωρίς να εγκαταλείψετε την κοινωνική σας ζωή.

1. Διαβάστε το μενού πριν από την άφιξη σας: Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το μενού, διαβάστε το πριν φτάσετε στο εστιατόριο. Κι αυτό, γιατί είναι πιο πιθανό να κάνετε ανθυγιεινές επιλογές όταν πεινάτε ή αποσπάτε την προσοχή σας. Η όψη και η μυρωδιά του φαγητού μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την τήρηση ενός διατροφικού πλάνου, ειδικά αν πεινάτε. Η επιλογή του φαγητού πριν φτάσετε στο εστιατόριο διευκολύνει την αποφυγή άμεσων αποφάσεων.

2. Καταναλώστε ένα υγιεινό σνακ πριν φτάσετε στο εστιατόριο: Εάν είστε πεινασμένοι όταν φτάσετε σε ένα εστιατόριο, τότε το πιο πιθανό είναι να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες. Ένας τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι η κατανάλωση ενός υγιεινού σνακ πριν την άφιξή σας. Ένα σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το γιαούρτι, θα μπορούσε να σας κάνει να αισθανθείτε το αίσθημα του κορεσμού και να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.

3. Πίνετε νερό πριν και μετά το γεύμα: Το νερό είναι μια φανταστική επιλογή για κατανάλωση πριν και μετά το γεύμα, ειδικά αν το καταναλώνετε αντί για ροφήματα με ζάχαρη. Η αντικατάσταση των ροφημάτων ζάχαρης με νερό μπορεί να σας βοηθήσει στην μείωση πρόσληψης θερμίδων. Μια συστηματική ανασκόπηση έδειξε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν ένα πλάνο διατροφής, όταν έπιναν 500 ml νερό μισή ώρα πριν από το γεύμα κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες και έχασαν 44% περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν ακολουθούσαν ένα διατροφικό πλάνο.

4. Ελέγξτε πώς μαγειρεύεται και προετοιμάζεται το φαγητό: Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται το φαγητό μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ποσότητα των θερμίδων που περιέχει. Αναζητήστε φαγητά που έχουν ψηθεί στον ατμό, στη σχάρα, ψητά ή ποσέ. Γενικά, αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος ισοδυναμούν με λιγότερα λιπαρά και επομένως λιγότερες θερμίδες. Τα τρόφιμα που περιγράφονται στο μενού ως τηγανητά, τραγανά ή σοταρισμένα περιέχουν συνήθως περισσότερα λιπαρά και περισσότερες θερμίδες.

5. Προσπαθήστε να τρώτε το γεύμα σας προσεκτικά: Ενσυνείδητη διατροφή σημαίνει να κάνετε συνειδητές επιλογές σχετικά με το τι καταναλώνετε και να δίνετε την πλήρη προσοχή σας στη διαδικασία του φαγητού. Αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε τα αρώματα και τις γεύσεις του γεύματος, καθώς και τις σκέψεις και τα συναισθήματα που προκύπτουν ενώ τρώτε. Η ενσυνείδητη διατροφή έχει συνδεθεί με πιο υγιεινές επιλογές φαγητών ακόμα και όταν τρώτε στα εστιατόρια. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον αυτοέλεγχο και να σας αποτρέψει από την υπερκατανάλωση τροφής. Μάθετε περισσότερα για την ενσυνείδητη διατροφή κάνοντας κλικ εδώ.

6. Παραγγείλετε το γεύμα σας πριν από όλους τους άλλους: Άλλοι άνθρωποι μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις μας χωρίς να το καταλάβουμε. Σε κοινωνικές καταστάσεις, οι άνθρωποι τείνουν να μιμούνται ο ένας τον άλλον υποσυνείδητα. Οι επιλογές του μενού και οι διατροφικές συμπεριφορές των ανθρώπων μπορούν να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές άλλων ατόμων στο τραπέζι. Εάν τρώτε με μια ομάδα που είναι πιθανό να παραγγείλει κάτι που δεν ταιριάζει στο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής σας, φροντίστε να παραγγείλετε πρώτοι.

7. Παραγγείλετε δύο ορεκτικά αντί για ένα κυρίως: Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες όταν τους σερβίρονται μεγαλύτερες μερίδες. Εάν πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο όπου γνωρίζετε ότι οι μερίδες είναι μεγάλες, δοκιμάστε να παραγγείλετε δύο ορεκτικά αντί για ένα κυρίως πιάτο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χορτάσετε χωρίς να υπερβάλλετε με τις θερμίδες.

8. Επιβραδύνετε και μασήστε καλά: Το να μασάτε καλά την τροφή σας και να τρώτε πιο αργά θα μπορούσε να σας βοηθήσει να τρώτε και λιγότερο. Μπορεί επίσης να νιώσετε πιο εύκολα το αίσθημα του κορεσμού. Όταν τρώτε, δοκιμάστε να μετρήσετε έναν ελάχιστο αριθμό μασημάτων ανά μπουκιά για να σταματήσετε να τρώτε πολύ γρήγορα.

9. Πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ αντί για επιδόρπιο: Προσπαθήστε να παραλείψετε το επιδόρπιο και φροντίστε να παραγγείλετε έναν καφέ. Εκτός από τη σοβαρή μείωση των θερμίδων και της πρόσθετης ζάχαρης, θα λάβετε επίσης μερικά από τα μεγάλα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τον καφέ.

10. Αποφύγετε τα μπουφέ: Οι άνθρωποι δεν μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της μερίδας που τους αναλογεί. Έτσι, όταν έρχεστε αντιμέτωποι με απεριόριστη ποσότητα φαγητού σε ένα εστιατόριο με μπουφέ, το να καταναλώσετε τη σωστή ποσότητα μπορεί να είναι πολύ δύσκολη… υπόθεση. Εάν έχετε κολλήσει με ένα μπουφέ ως τη μόνη σας επιλογή, η χρήση ενός μικρότερου πιάτου μπορεί να σας βοηθήσει να φάτε λιγότερο. Ένα άλλο αποτελεσματικό κόλπο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πιάτο κανονικού μεγέθους και να γεμίσετε το μισό με σαλάτα ή λαχανικά.

More info

Η Mαρία Πολυβίου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και θα τη βρεις στο γραφείο της, στην Λεωφόρο Στροβόλου 182, στο Στρόβολο, στη Λευκωσία, τηλ. 99008566. 

https://www.facebook.com/dietitianmariapolyviou

https://instagram.com/dietitianmariapolyviou

Stay tunned γιατί αύριο θα ακολουθήσουν ακόμη 10 πρακτικά tips  

MadameLeFo