Άσπρο ψωμί Vs ψωμί ολικής άλεσης

Είναι το άσπρο ψωμί παχυντικό; Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχονται όλοι οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι… Ε, λοιπόν, σήμερα, η Κλινική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος Βίκυ Αγαθοκλέους, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τις διαφορές του ψωμιού. Έτσι απλά, για να ξέρουμε τι τρώμε…

ψωμί

Photo credits: από το FreeGreatPicture.com

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν «αδυνατίζει» ή «παχαίνει»; Το θέμα είναι οι ποσότητες και η συχνή κατανάλωση κάποιου τροφίμου! Πέραν από τις θερμίδες που έχει κάποιο τρόφιμο είναι σημαντικό να βλέπουμε και τη συνολική θρεπτική-διατροφική αξία που έχει και τι προσφέρει στον οργανισμό μας.

ψωμίΣτην περίπτωση του λευκού ψωμιού η απάντηση στο αν είναι παχυντικό είναι ΟΧΙ! Όπως βλέπετε και στη πιο πάνω φωτογραφία, είτε άσπρο είτε ψωμί ολικής άλεσης, οι θερμίδες που προλαμβάνουμε είναι σχεδόν ίδιες!

Γιατί λέμε ναι στο ψωμί ολικής;

ψωμί

Photo credits: Mae Mu από το Unsplash

Τότε γιατί προτείνουμε το ψωμί ολικής; Ας δούμε αναλυτικά:

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Θρεπτικά συστατικά

Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από αλεύρι που περιέχει μόνο τον κεντρικό πυρήνα του σπόρου δηλαδή έχει υποστεί περισσότερη επεξεργασία με αποτέλεσμα να χάσει μεγάλη ποσότητα από τα θρεπτικά του.

Photo credits: icon0.com από το Pexels

Αντιθέτως, το ψωμί ολικής άλεσης, παρασκευάζεται διατηρώντας όλα τα μέρη του σπόρου (περιέχει το φλοιό, το ενδοσπέρμιο και τον πυρήνα) κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πιο μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες Β συμπλέγματος, βιταμίνη Ε και μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος κ.ά.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Φυτικές ίνες

ψωμί

Photo credits: Romina Cib από το Pixabay

Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες συγκριτικά με το λευκό ψωμί. Οι φυτικές ίνες ως γνωστόν είναι σημαντικές για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και για τη δημιουργία αίσθημα κορεσμού.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ)

Το λευκό ψωμί έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το ψωμί ολικής άλεσης πράγμα που σημαίνει ότι προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου μετά την κατανάλωση του και εν συνεχεία πτώση οπότε θα νιώθουμε ότι πεινάμε πιο γρήγορα.

ψωμί

Photo credits: Mae Mu από το Unsplash

Οπότε, το ψωμί ολικής άλεσης αποτελεί ιδανική επιλογή για άτομα που χρειάζονται να προλαμβάνουν περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή τους όπως άτομα με δυσκοιλιότητα, άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη ώστε να μην υπάρχει απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και άτομα που θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους αφού δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού.

Ψωμί ολικής, υπέρ και κατά… 

Ωστόσο, όπως σχεδόν όλα τα πράγματα έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, έτσι και το ψωμί ολικής άλεσης σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην ενδείκνυται η κατανάλωση του. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις παθήσεων του πεπτικού συστήματος, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα…

Ψωμί

Photo credits: Fancycrave1 από το Pixabay

More info

Η Βίκυ Αγαθοκλέους είναι Κλινική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος. Θα την αναζητήσεις στην οδό Κερύνειας 8, Περβόλια, Λάρνακα και θα επικοινωνήσεις μαζί της στο τηλ. 99975828 ή με email, στο vicky.nutritionist@gmail.com

MadameLeFo