Παγωτό: Η πιο δροσιστική επιλογή κατά του καύσωνα

Παγωτό: Αποτελεί την πιο δροσιστική επιλογή για τη καλοκαιρινή περίοδο, το αληθινό “αντίδοτο” στον καύσωνα.  Ωστόσο, όπως πολλές γλυκές λιχουδιές, είναι φορτωμένο με θερμίδες, ζάχαρη και λίπος. Η Μαρία Πολυβίου-Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος παρουσιάζει σήμερα τα θετικά, αλλά και μερικά από τα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει ένα παγωτό.

παγωτό

Υψηλά σε πρόσθετη ζάχαρη

Πολλές ποικιλίες παγωτών περιέχουν 12- 24 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης σε μόλις 1/2 φλιτζάνι (65 γραμμάρια) ανά μερίδα.

παγωτό

Γι’ αυτό το λόγο συνιστάται ο περιορισμός των πρόσθετων σακχάρων σε λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων. Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης έχει συνδεθεί με διάφορες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Πλούσιο σε θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

παγωτό

Το παγωτό είναι πλούσιο σε θερμίδες, αλλά προσφέρει λίγα θρεπτικά συστατικά -εκτός από το ασβέστιο και το φώσφορο. Αν η κατανάλωση παγωτού είναι περιστασιακή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, αν παρατηρείται η αντικατάσταση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά ή δημητριακά ολικής αλέσεως με το παγωτό, τότε η διατροφή μπορεί να στερείται των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Επιπλέον, το υψηλό θερμιδικό φορτίο του παγωτού μπορεί να προάγει την αύξηση βάρους.

Μπορεί το παγωτό να περιέχει πρόσθετα τροφίμων

παγωτό

Πολλά παγωτά είναι επεξεργασμένα και περιλαμβάνουν συστατικά όπως τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα. Ορισμένα τεχνητά συστατικά και συντηρητικά έχουν συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ενώ άλλα έχουν αποδειχθεί ασφαλή.

παγωτόΣυγκεκριμένα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγόρευσε πρόσφατα επτά τεχνητά αρώματα, συμπεριλαμβανομένης της βενζοφαινόνης, δεδομένης της συσχέτισής τους με τον καρκίνο. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα παγωτά περιέχουν τακτικά τεχνητές βαφές τροφίμων, όπως το κόκκινο Νο. 3 (ερυθροσίνη) και το Μπλε Νο. 2 (καρμίνη indigo). Αν και έχουν εγκριθεί από τον FDA, ορισμένες έρευνες συνδέουν αυτές τις τεχνητές γεύσεις με προβλήματα υπερκινητικότητας και συμπεριφοράς στα παιδιά.

παγωτόΤο κόμμι γκουάρ, το οποίο χρησιμοποιείται για την πυκνότητα και την υφή των τροφίμων, είναι επίσης κοινό στο παγωτό. Γενικά θεωρείται ασφαλές, αλλά έχει συσχετιστεί με ήπιες παρενέργειες, όπως φούσκωμα, αέρια και κράμπες.

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να περιέχει παγωτό;

παγωτόΕίναι απολύτως αποδεκτό να απολαμβάνεις ένα επιδόρπιο παγωτού ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Βέβαια, για να αποφύγεις την υπερκατανάλωση, δοκίμασε τα πιο κάτω τρικ:

♥ Επίλεξε προκατασκευασμένα προϊόντα όπως μπάρες παγωτού ή μίνι χωνάκια.

♥ Διαφορετικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μικρά μπολ αντί για μεγάλα για να κρατήσεις τις μερίδες σου υπό έλεγχο.

Να θυμάσαι ότι παρόλο που οι ποικιλίες με χαμηλά λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορεί να φαίνονται πιο υγιεινές, δεν είναι απαραίτητα πιο θρεπτικές ή ακόμη και χαμηλότερες σε θερμίδες από άλλες επιλογές – και μπορεί να περιέχουν τεχνητά συστατικά.

Συστάσεις για υγιεινό παγωτόπαγωτό

Όταν αγοράζεις παγωτό, ελέγχεις προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων. Επιλέγεις προϊόντα που παρασκευάζονται κυρίως από φυσικά συστατικά, όπως κρέμα, γάλα, κακάο και βανίλια.

Σε περίπτωση όπου βρίσκεστε σε πρόγραμμα διατροφής, αναζητήστε προϊόντα με λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη και λιγότερες από 200 θερμίδες ανά μερίδα.

Φτιάξε παγωτό μπανάνας με λιγότερες θερμίδες

παγωτό

Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις ένα παγωτό με λιγότερες θερμίδες, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά στο σπίτι χρησιμοποιώντας μόνο δύο υλικά…

  • 2 ώριμες μπανάνες, κατεψυγμένες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 4 κουταλιές της σούπας (60 ml) άγλυκο γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή αγελαδινό.

Χτυπήστε τα υλικά σε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή. Προσθέστε περισσότερο γάλα αν χρειαστεί.

Αυτό το επιδόρπιο δεν περιλαμβάνει πρόσθετη ζάχαρη, έχει λιγότερες θερμίδες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το κανονικό παγωτό.

More info

Η Mαρία Πολυβίου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και θα τη βρεις στο γραφείο της, στην Λεωφόρο Στροβόλου 182, στο Στρόβολο, στη Λευκωσία, τηλ. 99008566. 

https://www.facebook.com/dietitianmariapolyviou

https://instagram.com/dietitianmariapolyviou

 

Διάβασε και άλλα διατροφικά θέματα κάνοντας κλικ εδώ ⇓

Η εμμηνόπαυση θέλει τη διατροφή της

 

MadameLeFo