Ιχνοστοιχεία, στην υπηρεσία του Ανοσοποιητικού

Τα Ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, αλλά και τα προβιοτικά, είναι πολύτιμα για την ενίσχυση του Ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας. Πού τα βρίσκουμε και πως δρουν; Τις απαντήσεις θα μας τις δώσει πιο κάτω η Κλινική Διαιτολόγος Δρ. Ελένη Π. Ανδρέου. 

Ιχνοστοιχεία

Photo Credits: Heather Barnes από το Unsplash

Ανακαλύψτε όλα τα Ιχνοστοιχεία

Σίδηρος

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο ευρέως γνωστή ανεπάρκεια μετάλλου στον κόσμο και οι συνέπειες περιλαμβάνουν την αναιμία, την εξασθενημένη απόδοση στην εργασία, την ανεπαρκή ανάπτυξη των παιδιών και μεγάλο παράγοντα κινδύνου για το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Παρόλα αυτά, η συμπληρωματική χορήγηση του σιδήρου θα πρέπει να γίνεται μόνο ύστερα από διαγνωσμένη αναιμία. Πάντως, ακόμα κι αν ο σίδηρος είναι χαμηλός, θα πρέπει να έχουν επηρεαστεί αιματοκρίτης και αιμοσφαιρίνη για να λάβει κάποιος συμπλήρωμα. Διαφορετικά, μπορεί να εμφανίσει τοξικά επίπεδα και να ενισχύσει τη λοιμογόνο δράση ορισμένων παραγόντων.

Ιχνοστοιχεία

Photo Credits: Taken από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Φυσικές πηγές σιδήρου είναι ο σολομός, οι γαρίδες, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια και λαχανικά όπως τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το σπανάκι και η λαχανίδα. Η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου των οσπρίων είναι ίδια με την αντίστοιχη της ζωικής πηγής, όταν καταναλώνονται μαζί με 75 mg ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C).

Ιχνοστοιχεία

Photo Credits: Ulrike Leone από το Pixabay

Στα Ιχνοστοιχεία και ο Χαλκός

Ο χαλκός συμμετέχει σε μία πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού. Μερικές από αυτές είναι: η απορρόφηση του σιδήρου, η μεταφορά του οξυγόνου, ο σχηματισμός της αιμοσφαιρίνης και ο σχηματισμός συνδετικού ιστού. Επίσης, συμβάλλει στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, στο σχηματισμό και συντήρηση της μυελίνης κ.α. Ο χαλκός είναι ένα λειτουργικό συστατικό κάποιων απαραίτητων ενζύμων, τα οποία είναι γνωστά ως χαλκοένζυμα και είναι απαραίτητα για: Ενεργειακή παραγωγή, σχηματισμό συνδετικού ιστού, μεταβολισμό σιδήρου, Κεντρικό νευρικό σύστημα, ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων, αντιοξειδωτική δράση.

Ιχνοστοιχεία

Τα στρείδια περιέχουν χαλκό. Photo Credits: Viviana Rishe από το Unsplash

Κλινικά, η ανεπάρκεια χαλκού είναι σχετικά ασυνήθιστη. Τα επίπεδα χαλκού του ορού και τα επίπεδα του πρωτεολυτικού ενζύμου του ορού μπορούν να μειωθούν στο 30% του κανονικού σε περιπτώσεις σοβαρής ανεπάρκειας χαλκού. Ένα από τα πιο κοινά κλινικά σημάδια της ανεπάρκειας χαλκού είναι μια αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία σιδήρου, αλλά διορθώνεται από τη συμπλήρωση χαλκού. Η ανεπάρκεια χαλκού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μη ομαλούς χαμηλούς αριθμούς λευκών αιμοσφαιρίων γνωστών ως φαγοκύτταρα (φαγοκυτταρική πενία). Πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να συνοδευτεί από την αυξανόμενη ευαισθησία στη μόλυνση.

Βεβαίως, η υπερβολική πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών-κυρίως μέσω συμπληρωμάτων- μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την απορρόφηση του χαλκού, όπως είναι η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος.  Η ανεπάρκεια χαλκού οδηγεί σε εμφάνιση αποχρωματισμού δέρματος και μαλλιών, καθώς και μειωμένη λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος.

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΓΙΑ ΧΑΛΚΟ

Επίπεδο Ηλικίας Ηλικία Άρρεν (mcg/day) Θήλυ (mcg/day)
Βρέφη 0-6 μηνών 200 ΑΙ 200 ΑΙ
7-12 μηνών 220 ΑΙ 220 ΑΙ
Παιδιά 1-3 ετών 340 340
4-8 χρονών 440 440
9-13 χρονών 700 700
Έφηβοι 14-18 χρονών 890 890
Ενήλικες 19 χρονών + 900 900
Εγκυμοσύνη όλες οι ηλικίες 1000
Θηλασμός όλες οι ηλικίες 1300

 

Ο πίνακας που ακολουθεί, περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε χαλκό και τη περιεχόμενη ποσότητα τους σε μικρογραμμάρια

Τρόφιμο Ποσότητα Χαλκός (mcg)
Συκώτι 30 γραμμάρια 4,049
Στρείδια 1 μέτριο 670
Καλαμάρι 90 γραμμάρια 585
Καβούρι 90 γραμμάρια 624
Cashew nuts 30 γραμμάρια 629
Ηλιόσποροι 30 γραμμάρια 519
Φουντούκια 30 γραμμάρια 496
Αμύγδαλα 30 γραμμάρια 332
Φυστικοβούτυρο 2 κ. σούπας 185
Φακές 1 φλιτζάνι 497
Μανιτάρια 1 φλιτζάνι 344
Μπισκότα δημητριακών 2 μπισκότα 167
Σοκολάτα 30 γραμμάρια 198
Κακάο 30 γραμμάρια 93
Ιχνοστοιχεία

Photo Credits: Monika Grabkowska από το Unsplash

Ψευδάργυρος και άλλο από τα Ιχνοστοιχεία

Ο Ψευδάργυρος βοηθάει στην αποκατάσταση των πληγών και υποστηρίζει την φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Εμπλέκεται επίσης σε ποικίλες κυτταρικές λειτουργίες, όπως η άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, η ρύθμιση πολυάριθμων γονιδίων, ενώ μπορεί και επηρεάζει την ενδοκρινική λειτουργία. Διάφοροι ερευνητές μάλιστα έχουν αναφέρει κυτταρική ανοσία και μείωση της παιδικής νοσηρότητας από μολύνσεις.

Ιχνοστοιχεία

Photo Credits: free stock photos από www.picjumbo.com από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η πρόσληψή του είναι συνήθως μειωμένη στους ηλικιωμένους. Η έλλειψη του έχει συσχετισθεί με διαταραχές γεύσης, μείωση των πολύ ουσιωδών Τ-λεμφοκυττάρων και πτωχή επούλωση των τραυμάτων.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Επιπλέον, πολλά φάρμακα επηρεάζουν την απορρόφηση και απέκκριση ψευδαργύρου και επιτείνουν το πρόβλημα, όπως τα καθαρτικά και τα διουρητικά.

Ιχνοστοιχεία

Photo Credits: Andi Whiskey από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα στρείδια και στα μύδια. Άλλες καλές πηγές του είναι ο σολομός, το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό), τα πουλερικά (ειδικά η γαλοπούλα).

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Στις φυσικές πηγές του περιλαμβάνονται και το τυρί, η πατάτα, και τα φασόλια, οι σπόροι κολοκύθας, τα φιστίκια, τα καρύδια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά προγευμάτων.Ιχνοστοιχεία

Σελήνιο, περιλαμβάνεται στα Ιχνοστοιχεία

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η συμπληρωματική χορήγηση σεληνίου ασκεί θετική δράση στην άμυνα του οργανισμού μας όχι μόνο όταν αποκαθιστά τα επίπεδα σε άτομα που εμφανίζουν έλλειψη, αλλά πιθανόν και σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σεληνίου στο αίμα.

Photo Credits: Lyubov Kardakova από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ) για το σελήνιο είναι τα 55 μgr (προσοχή μικρογραμμάρια και όχι mgr). Πολύ καλές πηγές σεληνίου είναι τα θαλασσινά, το κρέας, τα αναποφλοίτωτα δημητριακά και οι ξηροί καρποί. Να τονισθεί ότι η περιεκτικότητα σε σελήνιο των φυτικών τροφών, εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε σελήνιο του εδάφους που καλλιεργούνται.

Προβιοτικά: Τα ευεργετικά βακτήρια για το ανοσοποιητικό

Ιχνοστοιχεία

Photo Credits: Sara Cervera από το Unsplash

Σημαντικό στην απόδοση ταυτότητας στα προβιοτικά, είναι το γεγονός του καθορισμού όχι απλά του είδους των βακτηρίων, αλλά και του συγκεκριμένου στελέχους, που αποδεδειγμένα φτάνει και επιβιώνει αναλλοίωτο στο παχύ έντερο συμβάλλοντας στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας. Τα προβιοτικά αναφέρονται σε πολύ συγκεκριμένα, ζωντανά στελέχη βακτηριακών ειδών που προστίθενται στη διατροφή.

Photo Credits: Sara Cervera από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Παραδείγματα προβιοτικών τροφίμων είναι μερικά γιαούρτια, γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης και άλλα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, και τα προϊόντα σόγιας.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Επιπλέον, είναι τώρα δυνατό να προστεθούν προβιοτικά σε τρόφιμα όπως οι βρεφικές τροφές (που εμπλουτίζονται με bifidobacteria) ή να δημιουργηθούν διαιτητικά συμπληρώματα με προβιοτικούς μικροοργανισμούς.

More info

Η Δρ. Ελένη Π Ανδρέου, RDN είναι Κλινική Διαιτολόγος

Προέδρος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Λευκωσίας

 

Μάθε τώρα και άλλα μυστικά για να ενισχύσεις αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σου με τη σωστή διατροφή

Κρυολόγημα; Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου

 

 

 

MadameLeFo