Βιταμίνες, το “όπλο” μας κατά του κορωνοϊού

Βιταμίνες: Είναι το βασικότερο “όπλο” για την προστασία μας από τον κορωνοϊό. Μάλιστα είναι το ενδεδειγμένο διατροφικό μέσο που βρίσκεται πάντα στην υπηρεσία του Ανοσοποιητικού Συστήματος του οργανισμού μας. Γι’ αυτό και η Κλινική Διαιτολόγος Δρ. Ελένη Π Ανδρέου, RDN, θα μας εξηγήσει πιο κάτω γιατί και από πού μπορούμε να τις βρούμε και να τις εντάξουμε άμεσα στο καθημερινό μας τραπέζι.

Βιταμίνες

Photo Credits: Anna Shvets από το Pexels

Οι βιταμίνες μάς “θωρακίζουν”

Είναι η καλύτερη “ασπίδα” του ανθρώπινου οργανισμού. Οι βιταμίνες μάς “θωρακίζουν” το ανοσοποιητικό μας σύστημα, γι’ αυτό και θα πρέπει να τις εντάξουμε άμεσα στο καθημερινή μας διατροφή. Ας δούμε με τη βοήθεια της Κλινικής Διαιτολόγου Δρ. Ελένης Π Ανδρέου, ποιές θα επιλέξουμε και που θα τις εντοπίσουμε.

Βιταμίνη Α

Η έλλειψή της καταστέλλει τη φυσική ανοσία και επιβραδύνει την ταχύτητα αντίδρασης του οργανισμού σε περίπτωση λοιμώξεων. Προσοχή όμως, η βιταμίνη Α δεν περιορίζει τη συχνότητα και τη διάρκεια των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Βιταμίνες

Photo Credits: Dagny Walter από το Pixabay

Φυσικές πηγές: Την Βιταμίνη Α τη βρίσκουμε στον κρόκο του αβγού, στη γλυκοπατάτα, στο συκώτι, στο πλήρες γάλα, στο σπανάκι, στο καρότο. Όλα αυτά μπορούν να καταναλώνονται, όμως η συμπληρωματική βιταμίνη Α μέσω σκευασμάτων δε συνιστάται.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Βιταμίνες

Photo Credits: Анатолий Стафичук από το Pixabay

Η έλλειψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του θύμου αδένα (Β6), οξεία επεισόδια διάρροιας (φυλλικό οξύ και Β12) αλλά και σε μεγαλοβλαστική αναιμία (Β12). Το φυλλικό οξύ, η Β12 και η Β6 βοηθούν στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας τόσο της φυσικής όσο και της επίκτητης ανοσίας.

Φυσικές πηγές: Τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β τις βρίσκουμε στο μοσχάρι, στην πέστροφα, στα δημητριακά, στον σολομό, στα μύδια αλλά και στο γάλα και στο γιαούρτι. Η υπεραναπλήρωση βιταμινών του συμπλέγματος Β μέσω σκευασμάτων βελτιώνουν τη λειτουργικότητα των αντισωμάτων.

Βιταμίνη C

Βιταμίνες

Photo Credits: Silvia Rita από το Pixabay

Η βιταμίνη C κινητοποιείται άμεσα κατά τη διάρκεια της φλεγμονής και αποδίδει αυξημένη αντιμικροβιακή δραστηριότητα. Η ποσότητα 200-300mg βιταμίνη C μπορεί να παρουσιάσει αντιμικροβιακή δράση. Προσοχή όμως γιατί καταχραστή μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πέτρες στα νεφρά.

Φυσικές πηγές: Την Βιταμίνη C την βρίσκουμε στο μπρόκολο, στις πιπεριές, στο σπανάκι, στην κολοκύθα, στη ντομάτα. Υπάρχει βέβαια και στα φρούτα, όπως στα εσπεριδοειδή, στην παπάγια και στο ακτινίδιο. Η βιταμίνη C είναι καλό να καταναλώνεται προληπτικά. Επίσης, και μέσω σκευασμάτων, μιας και είναι υδατοδιαλυτή και είναι απίθανο να εμφανίσει τοξικά επίπεδα στον οργανισμό.

Βιταμίνες

Photo Credits: Silvia Rita από το Pixabay

Συνιστώμενες Ημερήσιες δοσολογίες βιταμίνης C

Παιδιά 30-60 mg/την ημέρα
Άνδρες 14-18 ετών 75 mg/την ημέρα
Άνδρες 18-50+ ετών 90 mg/την ημέρα
Γυναίκες 14-18 ετών 65 mg/την ημέρα
Γυναίκες 18-50+ ετών 75 mg/την ημέρα
Έγκυες 80-85 mg/την ημέρα
Θηλάζουσες 115-120 mg/την ημέρα
Καπνιστές τα RDAs* + 35 mg/την ημέρα
* RDA = Ημερήσια Συνιστώμενη Πρόσληψη

Βιταμίνη Ε

Βιταμίνες

Photo Credits: cgdsro από το Pixabay

Αποτελεί τον πρωταρχικό αντιοξειδωτικό παράγοντα του οργανισμού. Είναι απαραίτητη για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών ενάντια στην υπεροξείδωση των λιπιδίων, κατάσταση που είναι επιβλαβής για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Βιταμίνες

Photo Credits: Sara Cervera από το Unsplash

Φυσικές πηγές: Την Βιταμίνη Ε την βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα), στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στο σπανάκι, στη ντομάτα, στο μάνγκο, στην παπάγια. Παρόλα αυτά, είναι λίγες οι μελέτες που έχουν διερευνήσει την επίδραση της χορήγησης συμπληρώματος βιταμίνης Ε σε συγκεκριμένες λοιμώξεις.

Βιταμίνη D, η «ασπίδα» κατά του κορωνοϊού

Μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού. Τη βιταμίνη D παραδοσιακά τη θεωρούσαν εφόδιο κατά της οστεοπόρωσης, της διατήρησης ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος και ευεργετική στο μηχανισμό της όρασης. Σήμερα όμως, συνδέεται απόλυτα και με την καταπολέμηση των ιώσεων.

Νέες επιστημονικές διαβεβαιώσεις

Μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως η βρογχίτιδα.  Σε έρευνα που αφορούσε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) δόθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D για ένα χρόνο. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι μόνο όσοι είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τη θεραπεία. Δεδομένου ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας οργανισμός εξοπλισμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό απ’ ότι κάποιος που παρουσιάζει έλλειψή της.  Το 2017 μελέτη απέδειξε ότι η πρόσληψη 800IU (διεθνών μονάδων) βιταμίνης D τη μέρα μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από αναπνευστική ίωση κατά 50%.

Βιταμίνη D, η «βιταμίνη του ήλιου»

Photo Credits: Silvia Rita από το Pixabay

Είναι και εξαιτίας της αύξησης της διαθέσιμης βιταμίνης D στο σώμα, η οποία ως γνωστόν λέγεται και η «βιταμίνη του ήλιου». Αυτό το χαρακτηρισμό της τον πήρε γιατί παράγεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Σημειώστε λοιπόν, ότι 10 με 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, αρκούν ώστε το σώμα μας να παράγει 10.000 με 20.000 IU.

Photo Credits: Public Domain Pictures από το Pixabay

Το χειμώνα η βιταμίνη D είναι δυσεύρετη με φυσικό τρόπο, λόγω και του ότι περιέχεται σε λίγες τροφές (κυρίως σε λιπαρά ψάρια, στον κρόκο του αυγού και στα μανιτάρια). Η χορήγηση της όμως, είναι πλέον μια απλοποιημένη διαδικασία, καθώς διατίθεται σε δισκία, κάψουλες, σταγόνες και spray με πολύ καλά αποτελέσματα. H τελευταία μορφή χορήγησης είναι και η πιο αποτελεσματική, αφού έχει τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση. Γενικώς σε ό,τι αφορά την περίπτωση της βιταμίνης D, τα επιστημονικά εγχειρίδια έχουν ανατραπεί τα τελευταία χρόνια.

Πού βρίσκεται η βιταμίνη D3

Photo Credits: Albert Häsler από το Pixabay

Η βιταμίνη D3 βρίσκεται σε λίγες μόνο τροφές, αποκλειστικά ζωικής προέλευσης. Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης D3 στη διατροφή μας είναι τα ψάρια (π.χ. σολομός και πέστροφα) και το αυγό (με τον κρόκο του).

Photo Credits: Joseph Gonzalez από το Unsplash

Αξίζει να ξέρετε ότι κατά τη διαδικασία παραγωγής τους ορισμένα προϊόντα (κυρίως γαλακτοκομικά, δημητριακά, χυμοί και ψωμί) ενισχύονται με ποσότητες βιταμίνης D.

 

More info

Η Δρ. Ελένη Π Ανδρέου, RDN, είναι Κλινική Διαιτολόγος

Προέδρος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Λευκωσίας

Αύριο θα συνεχίσουμε με πολύτιμες διατροφικές συμβουλές της Δρ. Ελένης Π. Ανδρέου για τα ιχνοστοιχεία που προστατεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0