Γυμναστική για όλους, άσκηση για όλες τις ηλικίες

Η γυμναστική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Και σίγουρα δεν είναι χόμπι μόνο για τις νεαρές ηλικίες. Αφού πρέπει να είμαστε fit σε κάθε ηλικία! Τα οφέλη της άσκησης αφορούν όλους μας και είναι πάντα πολύ ευεργετικά σε διάφορους τομείς.

γυμναστική

Photo credits: Gustavo Fring από το Pexels

Fit σε κάθε ηλικία

Η αλήθεια είναι ότι με τη γυμναστική τόσο η ψυχολογία, όσο και η παθολογία μας είναι πάντα καλύτερη, έστω κι αν κάνουμε ακόμα και την πιο απλή άσκηση. Ειδικά αυτή την εποχή, μετά τον εγκλεισμό μας για δύο μήνες λόγω κορωνοϊού, η άσκηση αποδείχθηκε σωτήρια λύση! Βέβαια, τα γυμναστήρια μπορεί να έκλεισαν, αλλά ο υγιής οργανισμός σε ένα καλοσχηματισμένο σώμα είναι στόχος όλων μας. Και οπωσδήποτε δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των νεαρών, αλλά ζητούμενο για κάθε ηλικία. Βέβαια, επειδή την κάθε ηλικία απασχολούν διαφορετικά ερωτήματα, ήρθε η ώρα να φορέσετε τις φόρμες σας και να αρχίσετε τώρα την κατάλληλη γυμναστική.

Γυμναστική στα 18-30

γυμναστική

Photo credits: Elly Fairytale από το Pexels

Ο οργανισμός βρίσκεται στην καλύτερή του φάση. Ο μεταβολικός ρυθμός διανύει την πιο ευνοϊκή του περίοδο. Αποτέλεσμα; «Καίει» θερμίδες όχι μόνο κατά την διάρκεια της άσκησης, αλλά και όσο ξεκουράζεται. Η μυϊκή μάζα, αλλά και η πυκνότητα των οστών είναι στο υψηλότερό τους επίπεδο. Σε αυτή την ηλικία είναι η καλύτερη περίοδος να αποκτήσει κανείς το ιδανικό βάρος για το σωματότυπό του, έτσι ώστε να το διατηρήσει και στο μέλλον. Στην αντίθετη περίπτωση, όσοι έχουν περιττά κιλά μέχρι την ηλικία των 30, κατά πάσα πιθανότητα θα δυσκολευτούν να τα χάσουν αργότερα.

Επιλέγοντας την σωστή άσκηση

Photo credits: Andrea Piacquadio από το Pexels

Η αεροβική γυμναστική είναι απαραίτητη για τη γράμμωση του σώματος, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Μια καλή πρόταση είναι να ξεκινήστε με έντονο περπάτημα ή τρέξιμο, το κολύμπι ή την ποδηλασία. Μαζί με την αεροβική συνδυάζονται απόλυτα οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης  και ευλυγισίας. Έτσι θα «χτίσετε» το σώμα σας και θα διατηρήσετε την πυκνότητα των οστών σας.

Συχνότητα: Τρεις φορές την εβδομάδα, από τουλάχιστον μισή ώρα, για αεροβική άσκηση και 2 φορές για τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και ευλυγισίας είναι αρκετές.

Γυμναστική στα 30-40

Ο οργανισμός στην ηλικία των 30 αρχίζει να γίνεται όλο και πιο «τεμπέλης». Αν δεν είστε δραστήριοι, χάνετε μεγαλύτερη ποσότητα μυϊκής μάζας και τη θέση της καταλαμβάνει το λίπος. Ο μεταβολισμός δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και το φαγητό επιβάλλεται να ελαττωθεί, προκειμένου να διατηρήσετε το βάρος σας. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία γυναίκες και άνδρες παράγουν λιγότερη ποσότητα αναπτυξιακής ορμόνης, με αποτέλεσμα τη σταδιακή φθορά όχι μόνο των μυών, αλλά και των οστών.

Επιλέγοντας την σωστή γυμναστική

Photo Credits: Elly Fairytale από το Pexels

Ο συνδυασμός μυϊκής ενδυνάμωσης και αεροβικής άσκησης είναι απαραίτητος κατ’ αυτή την δεκαετία για να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος, αλλά και να αυξήσετε την πυκνότητα και τη δύναμη των οστών. Σε αυτές τις ηλικίες, ιδιαίτερα σημαντική είναι κυρίως η άσκηση με αντίσταση, που βοηθά στη μείωση του ρυθμού απώλειας ασβεστίου. Για να κερδίσετε χρόνο απλά πηγαίνετε για περπάτημα στην γειτονιά με τα παιδιά σας και όταν πάτε σπίτι μπορείτε να κάνετε απλές ασκήσεις, όπως κοιλιακούς και ραχιαίους.

γυμναστική

Photo credits: Andrea Piacquadio από το Pexels

Συχνότητα: Προσπαθήστε να πηγαίνετε παρέα με τα παιδιά σας 3-5 φορές την εβδομάδα με τα πόδια κάπου στην γειτονιά σας. Έτσι θα κάνετε και την βόλτα σας, αλλά και την μισάωρη γυμναστική σας σχεδόν κάθε μέρα. Ασκήσεις για τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους είναι αρκετό να τις κάνετε 3 φορές την εβδομάδα.

Γυμναστική στα 40-50

Photo credits: από το FreeGreatPicture.com

Καθώς μεγαλώνει κανείς, μειώνεται η περιεκτικότητα του σώματός του σε υγρά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το αρθρικό υγρό, που προστατεύει τις αρθρώσεις. Η απώλεια αυτή, που γίνεται σταδιακά με την πάροδο των χρόνων, έχει ως αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους και να προκαλούνται οστεοαρθρίτιδες. Σε αυτές τις ηλικίες, ξεκινούν επίσης οι εκφυλιστικές αρθροπάθειες (π.χ. οστεοαρθρίτιδες ισχίων, γονάτων, ώμων κλπ.), που συνεπάγονται έντονα προβλήματα, όπως η οσφυαλγία.

Επιλέγοντας την σωστή γυμναστική

Photo credits: Free από το Pexels

Η ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως είναι η κολύμβηση και το περπάτημα, είναι ιδανική για τις ηλικίες άνω των 40 ετών, ενώ και ορισμένες ασκήσεις στρέτσινγκ βοηθούν πολύ τις δύσκαμπτες αρθρώσεις. Σημαντική είναι, επίσης, η μυϊκή τόνωση του οργανισμού.

Συχνότητα: Καλό είναι να ασκείστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, από μισή ώρα κάθε φορά.

Γυμναστική στα 50-60

Photo Credits: Gustavo Fring από το Pexels

Μετά τα 50, οι αλλαγές σε άνδρες και γυναίκες είναι ραγδαίες. Χάνεται πολύ γρήγορα μεγάλο μέρος του μυϊκού ιστού, το οποίο αντικαθίσταται από λίπος, ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση των οστών και των μυών. Ιδιαίτερα οι άνδρες χάνουν αρκετή μυϊκή δύναμη, ενώ οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν βάρος και αποκτούν λίπος που συγκεντρώνεται κυρίως γύρω απ’ τη μέση.

Επιλέγοντας την σωστή γυμναστική

Photo credits: Free από το Pexels

Επιλέξτε ήπια αεροβική άσκηση, όπως το περπάτημα και το κολύμπι, που δεν επιβαρύνουν κυρίως τα γόνατα, τα οποία κινδυνεύουν συνήθως από τραυματισμούς σε αυτές τις ηλικίες. Εμπλουτίστε το πρόγραμμά σας με ορισμένες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, μειώνοντας όμως το βάρος και αυξάνοντας τις επαναλήψεις.

Συχνότητα: Γυμναστείτε 2-3 φορές την εβδομάδα, από μισή ώρα κάθε φορά.

Fit και στα 60+

γυμναστική

Photo credits: Ekaterina Bolovtsova από το Pexels

Φορέστε κάτι χαλαρό και αρχίστε σήμερα κιόλας! Μελετήστε τις ασκήσεις που θα σας δείξει η κόρη σας στο Instagram! Γιατί, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, όσοι συνεχίζουν να γυμνάζονται μετά την ηλικία των 60 είναι λιγότερο επιρρεπείς σε πτώσεις. Είναι όμως και πιο ευκίνητοι και κινδυνεύουν λιγότερο από ασθένειες, όπως τα καρδιαγγεια­κά, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Photo Credits: Gustavo Fring από το Pexels

Επιλέγοντας την σωστή γυμναστική

Η ήπια σωματική δραστηριότητα (π.χ. κολύμβηση, περπάτημα) είναι ιδανική για τις ηλικίες άνω των 60 ετών. Σημαντική είναι, επίσης, η μυϊκή τόνωση του οργανισμού. Σύμφωνα με μελετητές, ακόμη και στην ηλικία των 70-80 ετών, η συστηματική ήπια άσκηση ανακουφίζει ή προλαβαίνει πόνους στις αρθρώσεις.

Συχνότητα: Προσπαθήστε να ασκείστε τουλά­χιστον 2 φορές την εβδομάδα, από μισή ώρα κάθε φορά.

 

MadameLeFo