Ένα μήλο την ημέρα…

Ένα μήλο την ημέρα… τον γιατρό τον κάνει πέρα! Αυτό το ξέρεις! Ξέρεις όμως, ότι το μήλο έχει μακραίωνη ιστορία, και είναι θαυματουργό ακόμη και για την ομορφιά σου; Εκτός αυτού, «παντρεύεται» τέλεια σε χίλιους δυο συνδυασμούς στην κουζίνα… Και σε αλμυρά και σε γλυκά! Απλώς… Α-ΨΟ-ΓΟ!Μήλο μου, κόκκινο…

Αποτελεί το σύμβολο του… πειρασμού, απ’ τον καιρό του Αδάμ και της Εύας στον Παράδεισο… Με το χρώμα του πάθους, το πιο «αμαρτωλό» φρούτο, αποτέλεσε την αιτία για το διωγμό των πρωτόπλαστων από την Εδέμ. Βέβαια, το ταξίδι του στην ιστορία, λέγεται ότι ξεκινά από την Αρχαία Αίγυπτο, όπου τον 13ο π.Χ. αιώνα ο Φαραώ Ραμσής φύτεψε τις πρώτες μηλιές στις όχθες του Νείλου. Άλλοι ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν απολιθώματα μήλων στην Ελβετία, που χρονολογούνται από τη Λίθινη Εποχή. Στην Αρχαία Ελλάδα πάντως οι αναφορές για την καλλιέργεια των μήλων ξεκινούν τον 7ο π.Χ. αιώνα. Μάλιστα, όταν κάποιος έριχνε ένα μήλο προς το μέρος μιας γυναίκας, ισοδυναμούσε με πρόταση γάμου. Γι’ αυτό και τα μήλα αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των γαμήλιων τελετών. Τέλος, ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι στην Αρχαία Ρώμη καλλιεργούνταν περίπου 37 διαφορετικές ποικιλίες μήλων.

Το Μήλο της… Έριδος

Στον γάμο του Πηλέα και της Νηιρίδας Θέτιδας όλοι οι θεοί ήταν καλεσμένοι, εκτός από την Έριδα, την θεά της δυσαρμονίας. Για να εκδικηθεί επισκέφτηκε κρυφά το γιορτινό τραπέζι ρίχνοντας ένα μήλο με την επιγραφή «τῇ καλλίστῃ«, δηλαδή (αφιερωμένο …) στην ομορφότερη ( … θεά). Ήταν φυσικό λοιπόν οι τρεις παρευρισκόμενες θεές, η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη να διεκδικήσουν το μήλο, η κάθε μία για τον εαυτό της. Είδε ο Δίας τον τσακωμό και είπε στον Ερμή να τις πάει γρήγορα στον Πάρη για να επιλέξει αυτός ποια θα πάρει το μήλο. Έτσι και έγινε. Για να τον καλοπιάσει, η Αθηνά του έταξε πνευματική σοφία, και η Ήρα σωματική δύναμη. Η Αφροδίτη όμως του έταξε την ωραία Ελένη, την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου. Ο Πάρης, μην ξέροντας ότι η ωραία Ελένη ήταν γυναίκα του Μενελάου, έδωσε το μήλο στην Αφροδίτη. Με την αρπαγή της Ελένης από τον Πάρη άρχισε λοιπόν κατά τον μύθο ο Τρωικός πόλεμος και η Έριδα πέτυχε αυτό που ήθελε.

Γευστικό και άκρως υγιεινό!

«Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». H παροιμιώδης εμπειρική συνταγή ευζωίας είναι γνωστή σχεδόν σε όλους τους λαούς, αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητά του στην υγεία. Aπό την αρχαιότητα ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για την αντιμετώπιση των παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση που στέλνει το γιατρό… στην ανεργία, αφού του αποδίδονται εξαιρετικές θεραπευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Ελαφρύ, δυναμωτικό και εύπεπτο, πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο), είναι πραγματικό κοκτέιλ τονωτικής ενέργειας! Σύμφωνα με τις έρευνες, η κατανάλωσή του μειώνει την απορρόφηση της χοληστερόλης και των λιπιδίων, άρα είναι ο απόλυτος σύμμαχος της υγείας μας. Τέλος, αποτελεί την ιδανικότερη γευστική πρόταση για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, αφού έχει μόλις 54 θερμίδες στα 100 γραμ. Και φυσικά, μετά από ένα γεύμα τρώμε ένα ακαθάριστο μήλο, που δίνει στην αναπνοή γλυκό και φρέσκο άρωμα, ενώ καθαρίζει τα δόντια με φυσικό τρόπο.

Γευστική πανδαισία

Όταν ακούγαμε τη φωνή του πλανώδιου πωλητή να φωνάζει το «μηλαράκια για τα καλά παιδάκια» τρέχαμε με ενθουσιασμό να αγοράσουμε για να απολαύσουμε τα κατακόκκινα καραμελωμένα μηλαράκια του! Μετά άρχισα να απολαμβάνω την ανάστροφη τάρτα μήλου που έφτιαχνε η θεία μου, και μέχρι τώρα φτιάχνω τη συνταγή της… Μετά έμαθα το λατρεμένο apple strudel… Και τελευταία, όλοι μου ζητούν να μάθουν πως φτιάχνω τα πιο αφράτα… κεφτεδάκια… Το μυστικό είναι ένα: Η συνταγή της διαιτολόγου Ελένης Ανδρέου, που αντί για πατάτα στο μίγμα του κιμά βάζει πράσινο, τριμμένο μήλο! Όπως και να έχει, το μήλο τρώγεται υπέροχα ωμό και τραγανό, γίνεται κομπόστα, ψητό με κανέλα και ζάχαρη, όπως τη συνταγή του Roddy Damalis (που θα βρείτε εδώ). Συνδυάζεται μοναδικά με σαλάτες και γλυκά και, φυσικά, συνοδεύει τέλεια κρέατα, πουλερικά και κυνήγια.

Όμορφη και με μήλο!

Το μήλο είναι θαυματουργό και για την επιδερμίδα σου. Γιατί; Απλά, περιέχει το μηλικό οξύ, η ουσία που δίνει στο φρούτο την ξινή γεύση του. Πρόκειται για ένα φυσικό οξύ υδροξυλίου πολύ καλής ποιότητας, που απολεπίζει ήπια, κάνει το δέρμα απαλό και δίνει λάμψη στις θαμπές επιδερμίδες. Είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες (άλατα, βιταμίνες Α και C) που συντελούν στην φυσική διέγερση του κολλαγόνου. Από το εσωτερικό του, η πολύτιμη και πλούσια σε ίνες πηκτίνη έχει καταπραϋντικές και δυναμωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Άπλωσε στο πρόσωπο και το λαιμό σου, μισό φλιτζάνι οργανικό χυμό μήλου και άφησε το για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια αφαίρεσε το με χλιαρό νερό. Χρησιμοποίησε το 1 φορά τη βδομάδα αν έχεις κανονικό δέρμα και 2 φορές τη βδομάδα αν έχεις λιπαρό. Θα διαπιστώσεις αμέσως μετά το ξέβγαλμα πόσο λαμπερό και καθαρό θα είναι το πρόσωπό σου.

Γιατί Μεγάλο Μήλο;

Την έκφραση “The Big Apple” (Μεγάλο Μήλο) την έχεις ακουστά! Ε, μάθε λοιπόν, πως αυτή την έκφραση την άκουσε για πρώτη φορά ο Τζον Φιτζέραλντ, συντάκτης της στήλης των ιπποδρομιών στη New York Morning Telegraph, από δύο Αφροαμερικανούς σταβλίτες της Νέας Ορλεάνης, οι οποίοι αποκαλούσαν έτσι τον ιππόδρομο της Νέας Υόρκης. Ήταν Ιανουάριος του 1920. Η έκφραση άρεσε τόσο πολύ στον Φιτζέραλντ ώστε τη χρησιμοποιούσε στην εφημερίδα του κάθε φορά που αναφερόταν στον ιππόδρομο. Μάλιστα στο άρθρο του για τους ιππικούς αγώνες έδωσε τον τίτλο “Γύρω από το Μεγάλο Μήλο”.

Το 1930 ένα νέγρικο συγκρότημα τζαζ άρχισε να αποκαλεί “The Big Apple” το Χάρλεμ και γενικότερα την πόλη της Νέας Υόρκης, γιατί ήταν η παγκόσμια πρωτεύουσα της τζαζ. Το 1971 ο Τσαρλς Γκίλετ, πρόεδρος του Αμερικανικού Οργανισμού Τουρισμού, χρησιμοποίησε αυτό το όνομα στην εκστρατεία για τη διαφήμιση της μεγαλούπολης. Όμως οι γνώμες σχετικά με την προέλευση της έκφρασης διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έκφραση διαδεδομένη στον κόσμο της τζαζ, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για κάποιο χορό. Πρόσφατα η πατρότητά της αποδόθηκε εξ ολοκλήρου στον Τζον Φιτζέραλντ.

Μάθε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ 

 

MadameLeFo