11 διατροφικοί μύθοι και οι αλήθειες τους

Η διατροφή είναι πλέον ένα θέμα το οποίο απασχολεί αρκετούς ανθρώπους. Δυστυχώς οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σχετικά με την διατροφή είναι πολλές, μερικές σωστές και άλλες λανθασμένες. Πολλοί είναι λοιπόν οι μύθοι γύρω από το θέμα της διατροφής. Και η κλινική διαιτολόγος Νάταλυ Κυριακίδου θα μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας τι είναι σωστό και τι λάθος. 

διατροφικοί μύθοι

Τα φαγητά που είναι χαμηλά σε λιπαρά είναι και χαμηλά σε θερμίδες. 

Προσοχή! Πολλά φαγητά μπορεί να είναι χαμηλά σε λιπαρά, αλλά να περιέχουν αρκετή ζάχαρη, που δεν είναι μόνο ανθυγιεινή, αλλά έχει και αρκετές θερμίδες. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες προτού αγοράσουμε ένα προϊόν.

διατροφικοί μύθοι

Τα προϊόντα διαίτης είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες και μπορούν να καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα.

Αρκετά προϊόντα διαίτης μπορεί να έχουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το αρχικό προϊόν, αλλά δεν παύουν να παχαίνουν εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, αφού δεν είναι χωρίς θερμίδες.

Αφήνοντας πίσω γεύματα χάνουμε πιο εύκολα βάρος.

Τα μικρά συχνά γεύματα βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού, βοηθώντας μας να χάσουμε βάρος. Ακόμα μειώνουν την αίσθηση της πείνας, αφού το στομάχι δεν μένει πολλές ώρες άδειο.

Το ελαιόλαδο είναι χαμηλό σε θερμίδες.

Το ελαιόλαδο είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες, αφού έχει την ίδια θερμιδική αξία με όλα τα λίπη που δίνουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η κατανάλωση ελαιόλαδου είναι ευεργετική για την υγεία, αλλά όταν θέλουμε να προσέξουμε το βάρος μας πρέπει να προσέξουμε και την ποσότητα του ελαιολάδου που καταλανώνουμε. Πληροφοριακά, μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει περίπου 100 θερμίδες.

Διατροφικοί μύθοι: Σωστό ή λάθος;

Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από ότι το άσπρο.

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως όχι μόνο δεν έχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά τις περισσότερες φορές έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Συγκεκριμένα μία φέτα ψωμί μαύρο έχει λίγο περισσότερες θερμίδες από ότι μία φέτα άσπρο ψωμί. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όμως, είναι ότι τα προϊόντα ολικής αλέσεως όχι μόνο είναι υψηλά σε φυτικές ίνες βοηθώντας την υγεία του εντέρου, αλλά προκαλούν και κορεσμό.

Η μαύρη ζάχαρη είναι  πιο χαμηλή σε θερμίδες από ότι η άσπρη ζάχαρη.

Μάλιστα, η μαύρη ζάχαρη έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με την άσπρη ζάχαρη, απλά μας προσφέρει κάποια ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο και κάλιο. Η άσπρη ζάχαρη προσφέρει κενές θερμίδες, αφού δεν περιέχει ούτε βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία.

Το μέλι έχει λιγότερες θερμίδες από ότι η ζάχαρη.

Όσο κι αν δεν το πιστεύετε, το μέλι και η ζάχαρη έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες. Το μέλι όμως είναι πιο υγιεινό από ότι η άσπρη ζάχαρη, αφού περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Ένα ποτήρι πλήρες γάλα περιέχει περισσότερο ασβέστιο από ένα ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα.

Αυτός είναι ένας ισχυρός μύθος, αφού οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το αποβουτυρωμένο γάλα είναι φτωχό σε ασβέστιο. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι και το πλήρες αλλά και το αποβουτυρωμένο γάλα περιέχουν σχεδόν τις ίδιες ποσότητες σε ασβέστιο, με το αποβουτυρωμένο γάλα να υπερτερεί σε ασβέστιο.

Ορισμένες τροφές καίνε το λίπος.

Σύμφωνα με θεωρίες, ορισμένα τρόφιμα όπως το γκρέιπφρουτ και το σέλινο, βοηθούν τον οργανισμό να καίει περισσότερες θερμίδες από αυτές που περιέχει η τροφή που φάγαμε. Αυτό δεν  υποστηρίζεται επιστημονικά, αφού έρευνες καταρρίπτουν τον μύθο αυτό.

Διατροφικοί μύθοι και για τα μακαρόνια…

Όλοι οι υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι)  παχαίνουν.

Πολλοί αφαιρούν τους υδατάνθρακες από την διατροφή τους πιστεύοντας ότι παχαίνουν και ότι θα χάσουν πιο εύκολα βάρος. Είναι γεγονός ότι εάν στη διατροφή μας συμπεριλαμβάνουμε μόνο πρωτεΐνη (κοτόπουλο, κρέας, ψάρι) και σαλάτα ή λαχανικά μπορεί να χάσουμε πιο εύκολα βάρος, αφού ο οργανισμός δεν παίρνει πλέον ενέργεια από τους υδατάνθρακες αλλά από το λίπος. Βέβαια επειδή οι υδατάνθρακες περιέχουν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση ενέργειας από το φαγητό, όταν δεν τους έχουμε στην διατροφή μας νιώθουμε κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια. Οι υδατάνθρακες έχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και δεν παχαίνουν εφόσον μαγειρεύονται υγιεινά (φούρνο, ατμό).

More info

Η Νάταλυ Κυριακίδου είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος 

με ειδίκευση στην Παχυσαρκία

Διαιτολόγος Μαμά

(BSc, RD, MSc Weight Management)

www.natalykyriakidou.com

www.dietitianmum.com

 

Εάν είστε έγκυος, βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη διατροφή εδώ

Είσαι έγκυος; Διαμόρφωσε σωστά τη διατροφή σου