Διαβάζεις… τί αγοράζεις; Έλεγχε τις ετικέτες…

Διαβάζεις τί τρως; Τι ρόλο παίζουν στις διατροφικές επιλογές σου οι ετικέτες των τροφίμων; Όταν ψωνίζεις στην υπεραγορά, συνηθίζεις να διαβάζεις τις ετικέτες όσων προϊόντων βάζεις στο καρότσι σου; Κάνε scroll πιο κάτω για να μάθεις πολλά κι ενδιαφέροντα… Γιατί, τα ευρήματα μιας πρόσφατης επιστημονικής έρευνας παρουσιάζουν πολλά και εντυπωσιακά ποσοστά και νούμερα...

Η αλήθεια είναι πικρή… Δυστυχώς, από το σύνολο των πληροφοριών που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, οι καταναλωτές δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα μόνον σε πληροφορίες όπως η ημερομηνία λήξης (68,9%) και τα συστατικά του προϊόντος (43,2%), ενώ μόλις ένας στους 5% προσέχει τη χώρα προέλευσης και την ημερομηνία παραγωγής του… Δεν σημαίνουν τίποτα για σένα όλα αυτά; Κι όμως, θα έπρεπε…

Πρόσεχε περισσότερο τις ετικέτες

Όταν αγοράζεις τρόφιμα, πρέπει να κοιτάς τη διατροφική επισήμανση… Ναι, αλλά γιατί; Διάβασε πιο κάτω και θα καταλάβεις τους λόγους.

Στη διατροφική επισήμανση μπορείς να δεις τα συστατικά του τελικού τροφίμου, τα μακροθρεπτικά και μερικά μικροθρεπτικά συστατικά του, την ημερομηνία λήξης, τη χώρα προέλευσης, ισχυρισμούς διατροφής, ισχυρισμούς υγείας, κ.α. Γιατί, λοιπόν, είναι τόσο σημαντικό να τα διαβάζεις όλα αυτά; Έχουμε και λέμε… Γιατί:

♥ Είναι σημαντική η χώρα προέλευσης και όχι η χώρα συσκευασίας.

♥ Σε βοηθά να συγκρίνεις τα προϊόντα και να πάρεις το καλύτερο για σένα.

♥ Πρέπει να γνωρίζεις τη θρεπτική αξία του τροφίμου που αγοράζεις.

♥ Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να έχεις ορισμένους διατροφικούς περιορισμούς ή συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες και γιατί γενικά πρέπει να ξέρεις τι τρως.

Και κάπου εδώ, μπαίνει και ο δικός μας ρόλος και ο ρόλος των διαιτολόγων. Οι δημοσιογράφοι, αλλά κυρίως οι διαιτολόγοι πρέπει σιγά σιγά να σε εκπαιδεύσουν πως να διαβάζεις σωστά την ετικέτα κάθε προϊόντος, αλλά και σε τι θα πρέπει να δίνεις προσοχή και ποιο τρόφιμο τελικά θα βάλεις στο καλάθι σου!

Ετικέτες και επιστημονικές διαπιστώσεις

Οι ερωτηθέντες, της έρευνας που λέγαμε πιο πάνω, έχουν διαμορφώσει πολύ αρνητική εικόνα για τα πρόσθετα ενός τροφίμου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, είναι ένα θέμα που τους απασχολεί σε μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά, μόλις το 5,1 % των ερωτηθέντων δηλώνει ότι στα συστατικά ενός τροφίμου διαβάζει την πληροφορία που αφορά στα συντηρητικά. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 9,2% στις ηλικίες 35-44 ετών και στο 7,5% στις ηλικίες 45-54 ετών.

Ετικέτες & θερμίδες

Επειδή όλοι ενδιαφερόμαστε για τα επιπλέον κιλά και γενικά το βάρος μας, αυτό το αποτέλεσμα είναι ενδιαφέρον. Έτσι, σχετικά με το βαθμό ενημέρωσης των ερωτηθέντων για τις θερμίδες ενός τροφίμου, το 34% απάντησε ότι θεωρεί τον εαυτό του αρκετά έως πολύ ενημερωμένο. Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ενημερωμένες (42,3%) σε σχέση με τους άντρες (25,4%).

Το χαμηλότερο ποσοστό που δήλωσε αρκετά έως πολύ ενημερωμένο παρατηρήθηκε στις αγροτικές περιοχές (27%). Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι εμπιστεύονται αρκετά έως πολύ τις πληροφορίες που αφορούν στις θερμίδες. Εκτός αυτών, μόλις 4 στους 10 ότι εμπιστεύονται την πληροφορία πως ένα προϊόν δεν περιέχει ζάχαρη.

Οι αριθμοί μετρούν… στις ετικέτες

Λιγότεροι από 3 στους 10 εμπιστεύονται διάφορους διατροφικούς ισχυρισμούς, όπως π.χ. ότι ένα προϊόν είναι πλούσιο σε κάποιο θρεπτικό συστατικό. Κι αυτό συμβαίνει, παρόλο που για τις περισσότερες από τις παραπάνω πληροφορίες υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Στην ερώτηση σχετικά με το αν η συσκευασία παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεται ο καταναλωτής, 4 στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν ότι συμφωνούν αρκετά έως πολύ. Για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, το ποσοστό αυτό μειώνεται, φτάνοντας στο 30%.

Φύλο και ηλικία

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο φύλων. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες εμφανίστηκαν να διαβάζουν λίγο περισσότερο τις ετικέτες τροφίμων. Μόνο στην πληροφορία που αφορά στα συστατικά παρατηρείται διαφοροποίηση μεταξύ των δύο φύλων, με ποσοστό 49,1 % για τις γυναίκες έναντι 37,3% για τους άντρες.

Όσον αφορά στην ηλικία των καταναλωτών σε σχέση με το βαθμό προσοχής που δείχνουν στις ετικέτες τροφίμων, τα ποσοστά είναι αξιοσημείωτα. Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι οι νέοι ηλικίας 15-17 ετών διαβάζουν λιγότερο συχνά την ημερομηνία λήξης των προϊόντων σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Όταν τα light, δεν είναι light

Κάθε φορά που ξεκινάς μία νέα δίαιτα αδειάζεις ότι light προϊόντα βρίσκεις στα ράφια του super market και παρόλο που κάνεις μία σταθερή διατροφή, ο δείκτης της ζυγαριάς δε λέει να πέσει. Βέβαια, τα light προϊόντα που καταναλώνεις, μπορεί να μην είναι και τόσο light, όσο θα ήθελες, αλλά κι εκείνοι που τα παράγουν. Από τα δημητριακά, μόνο εκείνα που είναι ολικής αλέσεως βοηθούν στην απώλεια βάρους, γιατί έχουν φυτικές είναι που βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού. Έλεγχε λοιπόν, την ετικέτα του προϊόντος, γιατί για να είναι light θα πρέπει να περιέχει 4gr φυτικών ινών. Επίσης, να θυμάσαι ότι τα πολύσπορα κριτσίνια στην πραγματικότητα έχουν περισσότερες θερμίδες από τα κανονικά. Κι αυτό ισχύει, γιατί περιέχουν ξηρούς καρπούς. Γι’ αυτό, αν η δίαιτά σου σού επιβάλλει κριτσίνια, καλύτερα να προτιμάς τα απλά!

Light τυρί & γιαούρτι… 

ετικέτεςΕπιπλέον, τα light τυριά μπορεί να έχουν χαμηλότερα λιπαρά, αλλά δεν έχουν και λιγότερες θερμίδες. Γι’ αυτό καλύτερα θα είναι να τα καταναλώνεις με μέτρο, ή να προτιμάς πλήρες τυρί, αλλά να τρως μικρές ποσότητες. Τέλος, καλό είναι να γνωρίζεις ότι το πλήρες στραγγιστό γιαούρτι με μέλι έχει περίπου 300 θερμίδες. Τα γιαούρτια με φρούτα και δημητριακά, που διαφημίζονται σαν light γεύματα, έχουν ζάχαρη, άρα και περισσότερες θερμίδες. Αυτό που ενδείκνυται να επιλέγεις λοιπόν είναι το πλήρες γιαούρτι και προσθέτεις εσύ τα φρέσκα φρούτα που προτιμάς.ετικέτες

Τρόφιμα ολικής αλέσεως

Οι μη επεξεργασμένες τροφές, όπως τρόφιμα ολικής αλέσεως, φασόλια, σπόροι, καρύδια και αυγά, συμβάλλουν στο να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη χημεία του εγκεφάλου. Επίσης, καλό είναι να ξέρεις ότι τα λιπαρά των κατεργασμένων τροφίμων καταστρέφουν τα ω-6 και θα πρέπει να τα αποφεύγεις. Οι υδατάνθρακες είναι η πρωταρχική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο. Οι απλοί υδατάνθρακες απορροφώνται στιγμιαία και χρειάζονται λίγη πέψη. Παρέχουν γρήγορα ενέργεια, όμως, στη συνέχεια ακολουθεί η κούραση. Η μεγάλη κατανάλωση απλών υδατανθράκων προκαλεί υπερέκκριση σεροτονίνης και μπορεί να σε «ρίξει». Για καλύτερη εγρήγορση και κινητοποίηση καλό θα είναι να προτιμάς πρωτεΐνες με μικρή περιεκτικότητα υγιεινών λιπαρών και σύνθετων υδατανθράκων. 

Ανακούφιση από το στρες

ετικέτεςΓια την ανακούφιση του στρες, είναι καλύτερα να τρως προϊόντα ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, ρύζι, αβοκάντο, ελιές, δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Οι τροφές αυτές διατηρούν σταθερές την ενέργεια και τη διάθεση και μειώνουν τις πιθανότητες για έντονες εναλλαγές της διάθεσης.

 

Μάθε περισσότερα για την υγεία και την διατροφή κάνοντας κλικ εδώ

MadameLeFo