«Πεταλούδες στο μπάνιο», το family saga μυθιστόρημα

Οι «Πεταλούδες στο Μπάνιο», το νέο βιβλίο που υπογράφει η γνωστή σκηνοθέτης Εύα Κουρσουμπά, είναι ένα μυθιστόρημα τύπου family saga, που εστιάζει στην ιστορία μιας νεαρής οικογένειας με τρία μικρά κορίτσια, σε μια νησιώτικη πολιτεία της Μεσογείου, που ανακτά της ανεξαρτησία της την δεκαετία του ’60. Εμείς μιλήσαμε με τη συγγραφέα για την πλοκή του έργου της και όχι μόνον. 

«Πεταλούδες στο μπάνιο»Η νουβέλα της «Ποτέ ξανά τυρόπιτα, μ’ ακούς;» εκδόθηκε πριν μερικά χρόνια κι είχε τεράστια επιτυχία… Και τώρα ήρθαν οι «Πεταλούδες στο Μπάνιο». Ένα μυθιστόρημα που υπογράφει η Εύα Κουρσουμπά, και που παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Αρχείου του ΡΙΚ. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μίλησαν η δημοσιογράφος Αθηνά Βιολάρη, η ποιήτρια Ευφροσύνη Μαντά -Λαζάρου και η κλινική ψυχολόγος Χριστίνα Πέτα. Δραματοποιημένα αποσπάσματα διάβασαν οι ηθοποιοί Λένια Σορόκου και Ανδρούλα Ηρακλέους. Εμείς βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την συγγραφέα και να αναλύσουμε κάποια στοιχεία το νέο μυθιστόρημά της.

«Πεταλούδες στο μπάνιο», συνάντηση με την Εύα Κουρσουμπά

Γιατί επέλεξες τον τίτλο «Πεταλούδες στο μπάνιο», ένας τίτλος που αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσης για το εξώφυλλο του βιβλίου σου; Επειδή η πεταλούδα συμβολίζει την ανθρώπινη ψυχή. Εγκλωβισμένη στον κλειστό χώρο μιας δυσλειτουργικής οικογένειας ασφυκτιά, κι όταν τοποθετήσουμε στην εξίσωση το μπάνιο, ένα χώρο πολύ ζεστό με υδρατμούς να κυλάνε σαν δάκρυα πάνω στους τοίχους, τα χρώματα στα φτερά της πεταλούδας ξεθωριάζουν και η ψυχή μαραίνεται. Υπήρχαν βέβαια και πεταλούδες ζωγραφισμένες στα κεραμικά που έντυναν τους τοίχους στο μπάνιο των τριών κοριτσιών. Και στο μπάνιο με τις πεταλούδες κατέφευγαν για να συνωμοτήσουν εναντίον της νταντάς, για να αποφύγουν την ένταση στο σπίτι και για να στηρίξουν η μια την άλλη στις δύσκολες στιγμές.«Πεταλούδες στο μπάνιο»

«Πεταλούδες στο μπάνιο», μυθοπλασία & βιώματα

Είναι μυθοπλασία ή πραγματικότητα τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο σου; Συνδυασμός μυθοπλασίας και της δικής μου επινοημένης πραγματικότητας. Δεν υπάρχει, κατά την άποψή μου αντικειμενική πραγματικότητα. Η ιστορία, ενός ανθρώπου ή ενός έθνους, γράφεται από παρατηρητές που καταγράφουν τα τεκταινόμενα που παρακολουθούν διυλίζοντάς τα μέσα από δικά τους βιώματα, πεποιθήσεις, ανάγκες, εμμονές κι εξαρτήσεις… Είτε αυτό συμβαίνει συνειδητά είτε ασυνείδητα. Όσοι έχουν αδέλφια το ξέρουν πως οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας καταχωρούνται διαφορετικά στην μνήμη του καθένα. Υπάρχουν σε κάθε βιβλίο, θα έλεγα σε κάθε χαρακτήρα, ψήγματα από τα προσωπικά βιώματα τις μνήμες και τις εμπειρίες του συγγραφέα. Το μυθιστόρημα αυτό λοιπόν είναι σε ένα μέρος βασισμένο σε χαρακτήρες και γεγονότα της παιδικής μου ηλικίας και σε ένα μεγαλύτερο μέρος μυθοπλασία.

Γιατί επέλεξες τα συγκεκριμένα ονόματα για τους ήρωες σου; Είναι συμβολικά κι αυτά της προσωπικότητας κάθε χαρακτήρα. Να πούμε παραδείγματα; Ο πατέρας των τριών κοριτσιών ονομάζεται Βίκτωρας… Κι ήταν τόσο χαρισματικός που έβγαινε πάντα νικητής σε όλα τα πεδία, εκτός από τον έρωτα. Η μεγαλύτερη κόρη, η Νεφέλη, ήταν αφηρημένη κι αδέξια… Είχε μονίμως το κεφάλι της στα σύννεφα, διάβαζε πολύ κι έπλαθε φανταστικές ιστορίες. Μετά είναι η Ρένα, βαφτισμένη Ειρήνη, που ζούσε διαρκώς σε μια εμπόλεμη κατάσταση με τη μάνα της, την θεία του άντρα της, τον Βίκτωρα, τον εαυτό της. Η θεία του Βίκτωρα, η Ολβία (που σημαίνει ευτυχής)  βίωσε το ένα χαστούκι της μοίρας μετά το άλλο… Θανάτους, πτωχεύσεις, ξεριζωμούς. Ο πατέρας της Ρένας, ο Διονύσης ήταν bon viveur και απολάμβανε τις ηδονές της ζωής. Κάποιοι ήρωες αλλάζουν το όνομα τους και υιοθετούν ένα άλλο… Κι αυτό γιατί πιστεύουν πως θα τους βοηθήσει να πετύχουν τους στόχους τους… Για παράδειγμα ο Παύλος Παύλου, άλλως “θαλαμηπόλος” και προστατευόμενος του Βίκτωρα, έγινε Πολ Πολνταρκ όταν πήγε στην Αγγλία να κάνει την τύχη του. Ή η Θεσαλία Ρόιτερ, μεγάλη δημοσιογράφος με διεθνή καριέρα. Μεγάλη υπόθεση το όνομα κάθε ανθρώπου. Εγώ ας πούμε, μεταφέρω καλές ειδήσεις μέσα απ’ τα βιβλία μου!

«Πεταλούδες στο μπάνιο», ταξίδια ζωής

Γιατί στην πλοκή του μυθιστορήματός σου μεταφέρεις τον αναγνώστη σε τόσες χώρες; Από την Κύπρο στην Ελλάδα, στην Αγγλία, Γερμανία, Αμερική, στην Αίγυπτο, Ισπανία, Αυστραλία, Ινδία; Επειδή κάθε ήρωας που επινοώ κουβαλά μαζί με τον χαρακτήρα και τις συνήθειες του… Και την εθνική του ταυτότητα και εμπειρία. Αλλιώς συμπεριφέρεται ας πούμε μια Γερμανίδα σύζυγος όταν μαθαίνει πως την απατά ο άντρας της… Η Χέλγκα ας πούμε αναγκάζει τον δικό της με εκβιασμό να δεχτεί μια πρόταση εργασίας στην Αυστραλία… Και μεταναστεύσει μόνος εκεί χωρίς τα παιδιά, τους φίλους το στηρικτικό του δίκτυο. Κι αλλιώς μια Κύπρια όπως η Ρένα… Όταν συνειδητοποιεί ότι χάνει το παιγνίδι με τον Βίκτωρα, επικεντρώνεται στην αναζήτηση νέου συζύγου που θα την αγαπά κι εκείνη και τα παιδιά της… Και θα την φροντίζει όπως πιστεύει πως της αξίζει, στα πούπουλα.

«Πεταλούδες στο μπάνιο», πηγή δημιουργικότητας

Η νουβέλα σου «Ποτέ ξανά τυρόπιτα, μ’ ακούς;» εκδόθηκε πριν μερικά χρόνια κι είχε τεράστια επιτυχία… Και τώρα ήρθαν οι «Πεταλούδες στο Μπάνιο». Τελικά, τί είναι για σένα η συγγραφή; Όπως και για κάθε συγγραφέα υποθέτω είναι πολλά πράγματα… Ψυχοθεραπεία πρώτα, αφού πιστεύω πως το κάθε ψυχικό τραύμα λειτουργεί σαν πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας… Αλλά και η ενασχόληση με την τέχνη έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι θεραπεύει την ψυχή. Είναι επίσης χαρά και ψυχαγωγία, όταν γράφω χάνομαι σε κόσμους δικούς μου φανταστικούς,… Απομονώνομαι με τους ήρωες μου και την ιστορία μου. Κι όταν με διακόπτουν είναι το χειρότερό μου, γιατί χάνεις τον ειρμό της σκέψης σου. Και το κύριο ζητούμενο της συγγραφής για μένα είναι η επικοινωνία. Επικοινωνία, που ολοκληρώνεται όταν οι αναγνώστες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της συγγραφέα… Και επικοινωνούν με τα σχόλιά τους, όποια κι αν είναι αυτά. Εκεί ολοκληρώνεται η διαδικασία της επικοινωνίας για τον συγγραφέα.

Ευχαριστώ Εύα μου, και σου εύχομαι να είναι καλοτάξιδο κι αυτό το βιβλίο σου. 

More info

Οι «Πεταλούδες στο Μπάνιο» το νέο μυθιστόρημα της Εύας Κουρσουμπά κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Τελεία». Το βιβλίο θα το βρεις σε μεγάλα βιβλιοπωλεία στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0