Ακμή: Πως θα την αντιμετωπίσεις με τη σωστή διατροφή

Η ακμή που εμφανίστηκε στο πρόσωπό σου μπορεί να οφείλεται και στο “φτωχό” διατροφολόγιό σου… Πιθανόν, αλλά την απάντηση θα σου την δώσει η Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος Μαρία Πολυβίου, η οποία αναλαμβάνει να σου λύσει όλες σου τις απορίες… Και θα σου εξηγήσει πως μπορείς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματά της με τη σωστή διατροφή.

Πρόσφατα σου μιλήσαμε για τον τρόπο που μπορείς να περιποιηθείς την επιδερμίδα σου όταν σε ταλαιπωρεί η ακμή. Σήμερα, η Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος Μαρία Πολυβίου, αναλαμβάνει να σου εξηγήσει πως θα αντιμετωπίσεις τα συμπτώματά της με τη σωστή διατροφή. Κάνε scroll για να μάθεις όλες τις συμβουλές της.

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς ερεθισμούς στην επιφάνεια του δέρματος. Με κύριο χαρακτηριστικό της τα σπυράκια, που μπορούν να σχηματιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά είναι πιο συνηθισμένα στο πρόσωπο, το λαιμό, στη πλάτη και τους ώμους. Η ακμή προκαλείται συχνά από ορμονικές αλλαγές στο σώμα, και συνήθως εμφανίζεται πιο συχνά σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους.

Η ακμή μπορεί υποχωρήσει σιγά σιγά χωρίς θεραπεία, αλλά μερικές φορές, μόλις αρχίσει να εξαφανίζεται, εμφανίζονται περισσότερα. Οι σοβαρές περιπτώσεις ακμής μπορεί συνήθως να μην είναι σωματικά επιβλαβείς, αλλά σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης, αυτοκτονικών σκέψεων, κοινωνικών φοβιών και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Τι προκαλεί την ακμή;

Για να κατανοήσεις πώς αναπτύσσεται η ακμή, μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις περισσότερα για το πως λειτουργεί το δέρμα σου: Η επιφάνεια του δέρματος καλύπτεται από μικρές “τρυπούλες” που συνδέονται με αδένες λίπους, τους σμηγματογόνους αδένες, που βρίσκονται κάτω από το δέρμα.

Αυτές οι “τρυπούλες” είναι οι πόροι. Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν ένα ελαιώδες υγρό που ονομάζεται σμήγμα. Αυτοί οι αδένες στέλνουν το σμήγμα στην επιφάνεια του δέρματος μέσω ενός λεπτού καναλιού που ονομάζεται θύλακας. Το λίπος απαλλάσσεται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μεταφέροντάς τα μέσω του θύλακα μέχρι την επιφάνεια του δέρματος. Ένα λεπτό κομμάτι τρίχας μεγαλώνει επίσης μέσα στον τριχοσμηγματογόνο θύλακα, που περιλαμβάνει τρίχες και αδένες λαδιού Η ακμή εμφανίζεται όταν οι πόροι του δέρματος φράσσονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος, υπερβολική λιπαρότητα και μερικές φορές βακτήρια. Κατά την εφηβεία, οι ορμόνες συχνά αναγκάζουν τους αδένες να παράγουν περισσότερη λιπαρότητα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ακμής.

Πώς επηρεάζει η διατροφή το δέρμα;

Ένα πράγμα που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας είναι η διατροφή. Ορισμένες τροφές αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα από άλλες. Όταν το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται, αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει τον αυξητικό παράγοντα 1 που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF-1), μια ορμόνη που διαχειρίζεται τα αποτελέσματα της ανάπτυξης. Η περίσσεια του IGF-1 στο αίμα μπορεί να προκαλέσει στους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακμής και φλεγμονής. Ορισμένες τροφές που προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν τα ζυμαρικά, το άσπρο ρύζι, το άσπρο ψωμί και η ζάχαρη. Μέσα από ορισμένες μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι, αυτά τα είδη τροφών, διεγείρουν την παραγωγή ορμονών που μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία και έκκριση περίσσειας λιπαρότητας από τους αδένες.

Οι τροφές που πιστεύεται ότι βοηθούν το δέρμα 

Η κατανάλωση τροφών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που αποτελούνται από σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται στα ακόλουθα τρόφιμα:

  • ολικής αλέσεως προϊόντα,
  • όσπρια,
  • μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά.

Τροφές που περιέχουν τα ακόλουθα συστατικά πιστεύεται επίσης ότι είναι ευεργετικές για το δέρμα:

  • Ψευδάργυρος,
  • Βιταμίνες Α και Ε,
  • Αντιοξειδωτικά

Φιλικές επιλογές τροφίμων για το δέρμα

  • κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά όπως καρότα, βερίκοκα και γλυκοπατάτες,
  • σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά,
  • ντομάτες,
  • βατόμουρα,
  • ψωμί ολικής αλέσεως,
  • καστανό ρύζι,
  • κινόα,
  • σπόροι κολοκύθας,
  • φασόλια, μπιζέλια και φακές,
  • σολομός, σκουμπρί και άλλα είδη λιπαρών ψαριών.

Το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό και μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι παρουσιάζουν περισσότερη ακμή όταν καταναλώνουν ορισμένα τρόφιμα. Υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία υγείας, μπορεί να είναι χρήσιμο να πειραματιστείς με τη διατροφή σου για να δεις τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα. Να λαμβάνεις πάντα υπόψην τυχόν τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες που μπορεί να έχεις όταν σχεδιάζεις ένα διατροφολόγιο.

Διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι ακολουθώντας μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ή μια διατροφή χαμηλή σε απλά σάκχαρα, μπορεί να αποτρέψει και να βελτιώσει την ακμή καθώς και στην απώλεια βάρους.

Ψευδάργυρος 

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε Ψευδάργυρο (Zinc)μπορεί να είναι χρήσιμες για την πρόληψη και τη θεραπεία της ακμής. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε Ψευδάργυρο περιλαμβάνουν: Σπόρους κολοκύθας, κάσιους, βοδινό κρέας, κινόα, φακές και θαλασσινά.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα διαιτητικό μέταλλο σημαντικό για την ανάπτυξη του δέρματος καθώς και για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και των επιπέδων ορμονών. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου συνδέονται με πιο σοβαρές περιπτώσεις ακμής. Γι’ αυτό και προτείνεται η αύξηση στην ποσότητας ψευδαργύρου στη διατροφή για τη θεραπεία ατόμων με σοβαρές περιπτώσεις ακμής.

Βιταμίνες Α και Ε

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών Α και Ε φαίνεται επίσης να συνδέονται με σοβαρές περιπτώσεις ακμής. Αρκετές μελέτες προτείνουν την αύξηση πρόσληψης τροφών που περιέχουν αυτές τις βιταμίνες. Βέβαια, είναι καλό να μιλήσεις με το γιατρό σου πριν αποφασίσεις να πάρεις συμπληρώματα βιταμίνης Α. Η τοξικότητα της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε κύρια όργανά σου.

Αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 είναι ένα είδος λίπους που βρίσκεται σε ορισμένες φυτικές και ζωικές πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια και τα αυγά. Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ουσίες που εξουδετερώνουν τις βλαβερές τοξίνες στο σώμα. Μαζί, τα ωμέγα-3 και τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι μειώνουν τη φλεγμονή.

Οι μελέτες υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σχέση μεταξύ της αύξησης της κατανάλωσης ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικών και της μείωσης της ακμής.

Μίλησε και με τον γιατρό σου

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην απαλλαγή της ακμής και να βελτιώσουν την υγεία του δέρματος. Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρεις ότι δεν υπάρχει οριστική διατροφική «θεραπεία». Πριν τροποποιήσεις τη διατροφή σου, είναι σημαντικό να μιλήσεις με το γιατρό σου  για να βεβαιωθείς ότι τυχόν αλλαγές που κάνεις δεν θα βλάψουν την υγεία σου. Η καλύτερη διατροφική συμβουλή για την αντιμετώπιση της ακμής φαίνεται να είναι η κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, υγιεινές πηγές πρωτεΐνης και δημητριακά ολικής αλέσεως.

 

More info

Η Mαρία Πολυβίου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και θα τη βρείτε στο γραφείο της, στην Λεωφόρο Στροβόλου 182, στο Στρόβολο, στη Λευκωσία, τηλ. 99008566. 

https://www.facebook.com/dietitianmariapolyviou

https://instagram.com/dietitianmariapolyviou

 

Διάβασε ακόμη ένα ενδιαφέρον άρθρο της Μαρίας Πολυβίου κάνοντας κλικ εδώ ⇓

10 πρακτικά tips για να τρώτε υγιεινά στα εστιατόρια

 

MadameLeFo