14 Νοεμβρίου 2022: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 

Η 14η Νοεμβρίου 2022 που γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 1991, και γιορτάζεται σε 160 χώρες στον κόσμο, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για τα πολλαπλά και δύσκολα προβλήματα που αφορούν την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη.

Το μήνυμα για την τριετία 2021-2023 καλεί όπως το ενδιαφέρον εστιαστεί στις προσπάθειες για «Πρόσβαση στην Ολοκληρωμένη Φροντίδα» ώστε να μειωθούν τα περιστατικά διαβήτη και επιπλοκών του. Το φετινό μήνυμα του 2022 αναφέρεται στην εύκολη πρόσβαση ολοκληρωμένης φροντίδας που αφορά στην εκπαίδευση: «Συνεχής Εκπαίδευση για Μελλοντική Προστασία».

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων ανέφερε: ” Ο διαβήτης στην εποχή μας είναι πλέον  μια νόσος με ραγδαία ανάπτυξη και έχει καταστεί παγκόσμια επιδημία και μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας. Στοιχεία του International Diabetes Federation[1] αναφέρουν ότι παγκοσμίως ένα στους 10 ενήλικες ζουν με διαβήτη. Επιπλέον υπάρχει ένας αυξανόμενος κατάλογος χωρών όπου ένας στους πέντε ή και περισσότεροι από τον ενήλικο πληθυσμό ζει με Διαβήτη. Από το 2000 ο διαβήτης έχει υπερπλασιαστεί, από 4.6% του πληθυσμού έφτασε στο 10.5% σήμερα. Χωρίς επαρκή δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 θα αυξηθεί στο 11.3% του πληθυσμού. Το Υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη την αυξητική τάση των περιστατικών διαβήτη αλλά και τα νέα δεδομένα στον τομέα της Υγείας, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη, προωθείται η επικαιροποίηση της Εθνική Στρατηγικής Διαβήτη. Μέσω του πολιτικού αυτού εγγράφου θα καθοριστούν οι στρατηγικοί στόχοι της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, της φροντίδας, της καταγραφής των περιστατικών και της έρευνας που θα καθορίσουν τα επόμενα ουσιαστικά βήματα του Υπουργείου Υγείας για το μείζον αυτό θέμα δημόσιας Υγείας.  Παράλληλα μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη γίνονται ενέργειες για την αναγνώριση της ειδικότητας του διαβήτη, μια ενέργεια που θα συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο την συνεχή βελτίωση των  διαβητολογικών κλινικών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥΠΥ όσο και την ενθάρρυνση για την δημιουργία τέτοιων ολιστικών κέντρων και στον ιδιωτικό τομέα”.

Η δράση του Υπουργείου Υγείας 

Το Υπουργείο Υγείας συντάσσεται στην Παγκόσμια αυτή δράση και τονίζει την σπουδαιότητα των ακολούθων:

1.Τη συνεχή εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και κοινού με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και ολοκληρωμένη ποιοτική φροντίδα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών που θα επιβαρύνουν τη ζωή και θα χαθούν ζωές. Διασφαλίζεται όσο είναι δυνατό η μελλοντική προστασία.

2. Μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας και κοινού προάγεται ή καλή συνεργασία στα θέματα διαβήτη ώστε και παρέχεται η καλύτερη δυνατή ολοκληρωμένη φροντίδα.

3. Η υγιεινή διατροφή, άσκηση, απώλεια περιττού σωματικού βάρους, όπως αυτά συστήνονται από τους επαγγελματίες υγείας, είναι σημαντικό μέρος της ολοκληρωμένης φροντίδας. Για την επιτυχία της, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεχής εκπαίδευση κοινού και επαγγελματιών υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του διαβήτη στην Κύπρο, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη, στηρίζει την συνεργασία με αντιπροσώπους όλων των εμπλεκομένων. Στην Επιτροπή συμμετέχει η επιστημονική κοινότητα, οι οργανωμένοι ασθενείς, και εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών. Υπογραμμίζεται η βαρύτητα που δίνεται στην εκπαίδευση κοινού και επαγγελματιών υγείας στα ζητήματα που αφορούν στον διαβήτη στο έργο της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη του Υπουργείου Υγείας

Ο διαβήτης αυξάνεται ραγδαία και συνιστά ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, μια παγκόσμια απειλή για την υγεία. Στις σύγχρονες αυτές προκλήσεις το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίνεται θετικά και συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια για «Συνεχή Εκπαίδευση για Μελλοντική Προστασία» στο πλαίσιο «Πρόσβασης στην Ολοκληρωμένη Φροντίδα» ώστε να μειωθούν τα περιστατικά διαβήτη και επιπλοκών του.

MadameLeFo