Τα άτομα, καταναλώνουν συναισθηματικά τροφές, αρκετές φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο, για να καταστέλλουν και να καταπραΰνουν τα αρνητικά συναισθήματα τους. Μπορεί ακόμη και να αισθανθούν ενοχή ή ντροπή αφού τρώνε με αυτόν τον τρόπο, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους τους.
Τι προκαλεί τα άτομα να καταναλώνουν τρόφιμα λόγω των συναισθημάτων τους; Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να φταίει οτιδήποτε: Από το εργασιακό άγχος έως τις οικονομικές ανησυχίες, τα προβλήματα υγείας έως τους αγώνες σχέσεων που μπορεί να είναι η βασικότερη αιτία. Και είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει και τα δύο φύλα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, η συναισθηματική διατροφή είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματικό κενό. Το φαγητό μπορεί να πείσει το μυαλό ότι είναι ένας τρόπος να γεμίσει αυτό το κενό και να δημιουργήσει ένα ψεύτικο αίσθημα «πληρότητας».
Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν:
Η συναισθηματική πείνα δεν μετριάζεται εύκολα με το φαγητό. Ενώ η πληρότητα μπορεί να λειτουργήσει στη στιγμή, το φαγητό λόγω αρνητικών συναισθημάτων αφήνει συχνά τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο αναστατωμένοι από πριν. Αυτός ο κύκλος συνήθως δεν τελειώνει έως ότου ένα άτομο αντιμετωπίζει συναισθηματικές ανάγκες.
Η ανακάλυψη ενός άλλου τρόπου αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων είναι συχνά το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση της συναισθηματικής πείνας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μπορείς να βρεις κάτι για να απασχολείς το μυαλό σου, όπως για παράδειγμα να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να βρεις λίγα λεπτά για να χαλαρώσεις. Χρειάζεται χρόνος για να αλλάξεις τη νοοτροπία σου από το να αναζητήσεις φαγητό σε άλλες μορφές ανακούφισης από το άγχος, οπότε μπορείς να πειραματιστείς με μια ποικιλία δραστηριοτήτων για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.
Μερικοί άνθρωποι ανακουφίζονται από την τακτική σωματική άσκηση. Μια βόλτα ή χαλαρό τρέξιμο στη γειτονιά μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα σε τέτοιες συναισθηματικές στιγμές.
Κρατώντας ένα αρχείο καταγραφής κατανάλωσης ώρας και είδους τροφίμου μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τους παράγοντες που οδηγούν στη συναισθηματική διατροφή. Μπορείς να σημειώνεις σε ένα σημειωματάριο ή να στραφείς στην τεχνολογία με μια εφαρμογή στο τηλέφωνο σου. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο, προσπάθησε να συμπεριλάβεις όλα όσα τρως – όσο μεγάλα και μικρά – και κατάγραφε τα συναισθήματα που αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή. Επίσης, εάν επιλέξεις να αναζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού σχετικά με τις διατροφικές σου συνήθειες, το ημερολόγιο διατροφής μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για κοινή χρήση με τον διαιτολόγο σου.
Θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να τροφοδοτήσεις το σώμα σου γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή η διάκριση μεταξύ σωματικής και συναισθηματικής πείνας. Εάν τρως ισορροπημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε μπορεί να είναι ευκολότερο να εντοπίσεις την συναισθηματική διατροφή από θλίψη ή άγχος.
* Μπορείς να φτιάξεις εύκολα και θρεπτικά σνακ για σένα αλλά και για όλη την οικογένεια σου.
⇓ Μην αγοράζεις τρόφιμα που ξέρεις ότι θα προκαλέσουν συναισθηματική διατροφή.
* Το μυαλό κάνει διάφορα παιχνίδια... Θα μπορούσες να αποφύγεις την επίσκεψη ή τον διάδρομο της υπεραγοράς που μπορεί να σου φανεί πειρασμός σε περιπτώσεις όπου αισθάνεσαι οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα.
Η μέτρηση μερίδων και η επιλογή μικρών πιάτων θα σε βοηθήσει στον έλεγχο των μερίδων για την ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνήθειων.
Φρόντισε να αντισταθείς στην απομόνωση σε στιγμές θλίψης ή άγχους. Ακόμη και μια γρήγορη τηλεφωνική επικοινωνία με ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή σου. Υπάρχουν επίσης επίσημες ομάδες υποστήριξης που μπορούν να βοηθήσουν.
Τα συναισθήματα ντροπής και ενοχής συνδέονται με τη συναισθηματική διατροφή. Είναι σημαντικό να ασχοληθείς με την αυτο-συζήτηση που αντιμετωπίζεις μετά από ένα επεισόδιο – ή μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο συναισθηματικής συμπεριφοράς. Χρησιμοποίησε το ως ευκαιρία να σχεδιάσεις το μέλλον και φρόντισε να ανταμείψεις τον εαυτό σου για καθετί που κάνεις και λες.
Η συναισθηματική κατανάλωση χωρίς απλή αντιμετώπιση, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική διατροφική διαταραχή ή άλλες διατροφικές διαταραχές. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τους ειδικούς εάν πιστεύεις ότι η κατανάλωση τροφίμων είναι εκτός ελέγχου. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να σε βοηθήσει στην αντιμετώπιση τόσο της ψυχικής όσο και της σωματικής της συναισθηματικής διατροφής.
Η Mαρία Πολυβίου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και θα τη βρεις στο γραφείο της, στην Λεωφόρο Στροβόλου 182, στο Στρόβολο, στη Λευκωσία, τηλ. 99008566. Ψάξε και στα Social Media κάνοντας κλικ στα πιο κάτω links
https://www.facebook.com/dietitianmariapolyviou
https://instagram.com/dietitianmariapolyviou
Χορτοφαγική διατροφή: Μάθε όλα τα υπέρ και τα κατά
Tags: DIETITIAN, DIETITIAN TIPS, emotional nutrition, Διαιτολόγος, Διατροφή, συναισθηματική διατροφή, Συναισθηματική πείνα
Καθώς τα θετικά κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται, το Υπουργείο Υγείας…
Ψυχική Υγεία των Νέων και Social Media… Στην εποχή του…
Ο π(π)αλουζές έχει την εποχή του… Και τώρα είναι η…