Παγκύπριες είναι, θα περάσουν! Μάθε πως θα διαχειριστείς το άγχος σου

Αν το παιδί σου θα συμμετάσχει φέτος στις παγκύπριες εξετάσεις και αγχώνεται, είσαι στο κατάλληλο σημείο… Εδώ οι ψυχολόγοι του Altius Mind Institute θα του δώσουν τις πιο χρήσιμες συμβουλές για να διαχειριστεί το άγχος του. Κάνε scroll και θα μάθεις όλες τις σχετικές λεπτομέρειες. 

Μια περίοδος της ζωής που συνδέεται με έντονο άγχος και αγωνία για το μέλλον των μαθητών είναι οι Παγκύπριες εξετάσεις, ενώ σίγουρα συμβάλλει σε αυτό και το πόσο σημαντική τη θεωρούν στο περιβάλλον τους. Πώς μπορούμε όμως να τους μάθουμε να διαχειριστούν πρακτικά τα δύσκολα συναισθήματα που δημιουργούνται και να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα; Οι ψυχολόγοι του Altius Mind Institute θα σου δώσουν πιο κάτω όλες τις απαραίτητες συμβουλές.♥ Επαναπροσδιορίζω τους ακριβείς μου στόχους και κίνητρα για να μου υπενθυμίσουν το γιατί ακριβώς θέλω να πετύχω στις εξετάσεις, τα οποία όμως προσέχω να αφορούν πρωτίστως εμένα και δε συγκρίνομαι με άλλους.

♥ Κάνω σωστό ύπνο και σωστή διατροφή για να ενισχύσω τον οργανισμό μου.♥ Δεν ξεχνώ να φροντίζω τον εαυτό μου αφιερώνοντας έστω και λίγο (αλλά καλό) χρόνο σε πράγματα που μου αρέσουν (άσκηση, βόλτες, χρόνος με φίλους, χόμπι, τεχνικές χαλάρωσης κ.λ.π.) καθώς αυτό με βοηθάει να γεμίζω τις μπαταρίες μου και να επιστρέφω δυναμικά στο διάβασμα.

♥ Αν νιώθω ότι πνίγομαι, μιλάω στην οικογένεια, στους φίλους μου, σε επαγγελματία ψυχικής υγείας ή σε οποιοδήποτε άτομο εμπιστεύομαι και ξέρω ότι θα είναι εκεί για μένα, ενώ φροντίζω να επικοινωνώ τις ανάγκες μου.♥ Βλέπω ποιοι τρόποι με βοηθούν καλύτερα να διαβάσω. Πειραματίζομαι και ακολουθώ αυτό που βλέπω ότι με βοηθάει, όσο ασυνήθιστο και να ακούγεται, και ζητώ βοήθεια από καθηγητές που εμπιστεύομαι.

♥ Δεν αυτομαστιγώνομαι αν κάτι δεν πήγε όπως ήθελα π.χ. ξεκίνησα το διάβασμα πιο αργά. Είναι σημαντικό να μάθω να αναγνωρίζω πότε ο οργανισμός μου έχει πραγματικά κουραστεί και δεν τον πιέζω.♥ Αποδέχομαι ότι είναι μια εποχή που θα υπάρχουν δύσκολες σκέψεις. Κάποιες φορές ίσως με πάρει από κάτω, είναι εντάξει! Αφήνω τις σκέψεις να υπάρχουν και συνεχίζω τις πράξεις που ξέρω ότι με οδηγούν στους στόχους μου, οι οποίοι φροντίζω να είναι ρεαλιστικοί.

♥ Κυρίως, θυμάμαι ότι πάντα υπάρχουν και εναλλακτικές, η ζωή συνεχίζεται και όπως και να ‘χει, με περιμένει ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι!

Ομάδα υποστήριξης εφήβων που συμμετέχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις

Το Altius Mind Institute σε συνεργασία με την Κατερίνα Κακουλάκη (Εκπαιδευτική/Σχολική Ψυχολόγος) διοργανώνει ψυχοεκπαιδευτική και υποστηρικτική ομάδα για εφήβους που φέτος συμμετέχουν στις Παγκύπριες εξετάσεις. Μέσα από μια σειρά συναντήσεων βιωματικής μάθησης, η ομάδα στοχεύει στο να φέρει κοντά εφήβους που καλούνται να διαχειριστούν τις απαιτήσεις της συμμετοχής τους στις τελικές σχολικές εξετάσεις, πριν την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Απώτερος στόχος της ομάδας είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν εις βάθος το βίωμα τους και να εκπαιδευτούν σε τεχνικές διαχείρισης ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους, και συγκεκριμένα να αντιμετωπίσουν το άγχος τους.

Γιατί να λάβω μέρος;

Λαμβάνοντας μέρος στην ομάδα υποστήριξης εφήβων που συμμετέχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις

♦ Θα έχετε την ευκαιρία να συνδεθείτε με άτομα που μπορεί να βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες με εσάς, καθώς και να μοιραστείτε πόρους και πληροφορίες μεταξύ σας.

♦ Θα έχετε την ευκαιρία να λάβετε ολοκληρωμένη ψυχοεκπαίδευση σχετικά με το άγχος και το στρες των εξετάσεων (εκδήλωση, επιπτώσεις κ.λπ.).♦ Θα συνειδητοποιήσετε και θα διερευνήσετε εις βάθος τις επιπτώσεις όσον αφορά την επιτυχία (ή μη) στις συγκεκριμένες εξετάσεις, καθώς και να εξερευνήσετε εναλλακτικές επιλογές.

♦ Θα μάθετε πώς να διακρίνετε τις ευχάριστες αλλά και τις δύσκολες σκέψεις, και θα μάθετε πώς να τις αντιμετωπίζετε μέσω της αναγνώρισης, της λογικής αντίκρουσης και κυρίως της αποδοχής.♦ Θα εμβαθύνετε στην εκμάθηση και την εφαρμογή στρατηγικών για χαλάρωση, αντιμετώπιση του άγχους και παραγωγική μελέτη.

♦ Θα έχετε την ευκαιρία να καλλιεργήσετε ανθεκτικότητα σε ένα ασφαλές, υποστηρικτικό περιβάλλον.

Η Ψυχολόγος Κατερίνα Κακουλάκη

Η Κατερίνα Κακουλάκη είναι αδειούχος εκπαιδευτική/σχολική ψυχολόγος στην Κύπρο και την Ελλάδα και παράλληλα εκπαιδεύεται για να γίνει πιστοποιημένη συστημική/οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Κατά τη διάρκεια των πτυχιακών σπουδών της στην ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, έκανε πρακτική άσκηση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου στην Κρήτη, στο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Νέων ” Mentor” και στο CRC Policy Center “Hope for Children”. Απέκτησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στην Εκπαιδευτική/Σχολική και Εφαρμοσμένη Παιδοψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ολοκλήρωσε την εποπτευόμενη κλινική πρακτική της στο Τμήμα Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπου παρείχε υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε σχολεία και εκπαιδεύτηκε στη χρήση διεθνώς πιστοποιημένων ψυχομετρικών εργαλείων (WISC-V, WPPSI-III, Raven’s Matrices, ASEBA). Επιπλέον, εκπαιδεύτηκε στη θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT) καθώς και στην αξιολόγηση χαρισματικών παιδιών. Η ερευνητική της διατριβή κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών εξέτασε πώς η ψυχολογική ευελιξία λειτουργεί ως διαμεσολαβητής της αποδοχής της εικόνας του σώματος σε μια έγκαιρη παρέμβαση εικονικής πραγματικότητας πολλαπλών χρηστών για νεαρές γυναίκες υψηλού ρίσκου για διατροφικές διαταραχές. Επί του παρόντος, εργάζεται με παιδιά, εφήβους και γονείς/οικογένειες, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία προσεγγίσεων (προσωποκεντρική, συστημική, CBT, ACT, υπαρξιακή, σύντομη θεραπεία εστιασμένη στη λύση, θετική ψυχολογία). Μερικοί ενδεικτικοί τομείς της εκπαίδευσης και της εξειδίκευσής της είναι: Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μαθησιακές και γλωσσικές δυσκολίες, φάσμα αυτισμού, παιγνιοθεραπεία, παιδικό τραύμα, άγχος/ κρίσεις πανικού, κατάθλιψη/διαταραχές που σχετίζονται με τη διάθεση, προσκόλληση, θέματα ορίων/πειθαρχίας, ανθεκτικότητα/αυτοεκτίμηση, συμβουλευτική γονέων, πολυπολιτισμικότητα, προσαρμογή στο σχολείο και αποτελεσματική επικοινωνία.

More info

Τοποθεσία: Altius Mind Institute Downtown (Στασάνδρου 20, Γραφείο 301, Λευκωσία, 1060)

Ημερομηνία: Η ομάδα θα συναντιέται κάθε Παρασκευή για 3 εβδομάδες, και ώρα 18:00-19:30 ξεκινώντας στις 12/4/2024.

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

Μάθε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ 

 

 

 

MadameLeFo