Η ντομάτα, όταν ήρθε το 17ο αιώνα από την Αμερική στην Ευρώπη. Στο διαβατήριο της έγραφε «pommod’oro» δηλαδή το «χρυσό μήλο»! Το ποιητικό όνομα της μάς κέρδισε αμέσως… Πρώτα κατέκτησε την καρδιά των θαλασσοπόρων που έφεραν τα πρώτα φυτά από την Νότια Αμερική. Μετά, οι ρομαντικοί Γάλλοι την ονόμασαν «ερωτόμηλο»…
Ακολούθησαν οι Ιταλοί, που την αποθέωσαν… Βλέπεις, η ξινούτσικη γεύση της «παντρεύτηκε» τέλεια με τον βασιλικό σε σάλτσες για τα σπαγγέτι τους. Πάντως, ενώ οι Ισπανοί την υιοθέτησαν πρώτοι στην κουζίνα τους, οι Βόρειοι Ευρωπαίοι την σνόμπαραν και την χρησιμοποίησαν ως διακοσμητικό φυτό, αφού την θεώρησαν τοξικό φυτό. Στην Ελλάδα -όπως και η πατάτα – έφθασε το 1818 και μπήκε στον κατάλογο των βρώσιμων λαχανικών με το όνομα «ντομάτα»!
Η ντομάτα, αυτός ο αγαπημένος κατακόκκινος καρπός παίρνει παντού ΑΛΦΑ με τόνο: στο άρωμα, τη γεύση, τη δροσιά, τη διατροφική αξία. Ταυτισμένη με νόστιμες σαλάτες, δροσερούς χυμούς και… τρυφερές αναμνήσεις! Αυτή η σταρ της κουζίνας «δανείζει» τα συστατικά της σε καλλυντικά και μας υποχρεώνει με τη γενναιοδωρία της! Μάχεται τη φθορά του χρόνου, χαρίζει μεταξένια επιδερμίδα, βοηθά στην απώλεια βάρους και αναδίδει άρωμα Μεσογείου.
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ντομάτα εκτός από πολύ εύγευστη, έχει και πολλές ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό και θεωρείται ένα πραγματικό «βάλσαμο» για την υγεία. Και όχι μόνο επειδή είναι διαιτητική, αλλά και γιατί κρύβει ένα ποσοστό ρεκόρ σε βιταμίνη Α και C.
Έχει όμως και μικροστοιχεία, βήτα-καροτένιο, μέταλλα (σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο)… Αλλά και απαραίτητα μόρια για να καταπολεμήσουν τον εκφυλισμό των κυττάρων. Το κόκκινο χρώμα της το οφείλει σε ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, το λυκοπένιο. Πρόκειται για μια φυτοχημική ουσία γνωστή επίσης για τις αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-asterisk”] Βάλε τη ντομάτα στην καθημερινή σου διατροφή- ωμή σε σαλάτες, χυμούς, σάλτσες ή καλύτερα μαγειρεμένη (το λυκοπένιο αυξάνει την απόδοσή του όταν η ντομάτα μαγειρευτεί ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο) – γιατί προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου, μειώνει την κακή χοληστερίνη από το αίμα, προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-asterisk”] Η ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σου σε λυκοπένιο καλύπτεται τρώγοντας 1-2 μέτριες ντομάτες.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-asterisk”] Έχε επίσης υπόψη σου ότι 1 μέτρια ντομάτα έχει 35 θερμίδες, 1 γρ. πρωτεΐνες, 4 γρ. σάκχαρα και 1 γρ. φυτικές ίνες.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-asterisk”] Το διάσημο Bloody Mary, όπου η βότκα συναντά τη ντομάτα, γεννήθηκε στο Παρίσι. Ήταν στα χρόνια του Μεσοπολέμου, και από τότε παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ στον κόσμο.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Με καταγωγή από την Λατινική Αμερική, η ντομάτα είναι, μαζί με την πατάτα, το μεγαλύτερο σε κατανάλωση τρόφιμο στον κόσμο.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Παρόλο που από βοτανικής άποψης η ντομάτα είναι φρούτο, το 1893 με δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Η.Π.Α, εντάχθηκε στα λαχανικά.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Η ντομάτα δεν είναι μόνο μία: Οι βοτανολόγοι μετρούν δεκάδες είδη (ροζ ή κίτρινες, ντομάτες που δεν κοκκινίζουν ποτέ, ντομάτες-τσέρι, ντομάτες μπονσάι, μακρουλές (τα πομοντόρια) κ.λ.π.). Κάθε μια από αυτές έχει την δική της χάρη και την δική της θέση στην μαγειρική.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Οι κονσερβοποιημένες ντομάτες είναι πιο θρεπτικές από τις φρέσκιες, διότι μαζεύονται ώριμες και συσκευάζονται κατά την παραγωγή τους με τέτοιο τρόπο, που βοηθάει στο να συγκρατούνται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Αν βρεθείς στη Σαντορίνη αναζήτησε το ντόπιο ντοματάκι, ένα από τα «θαύματα» της άνυδρης γης του νησιού. Ήρθε το 1875 από το Σουέζ, προσαρμόστηκε εύκολα στο ηφαιστειογενές έδαφος και προσφέρει στα πιάτα σας τη γλύκα και το μοναδικό του άρωμα. Εδώ θα το βρεις και σε γλυκό του κουταλιού, γεμιστό με αμύγδαλα.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Επειδή πολλές φορές η παραγωγή της ντομάτας ήταν υπερβολικά μεγάλη και έπρεπε να διατηρηθεί και τον χειμώνα η σοφία της οικιακής οικονομίας παρενέβη και χρησιμοποίησε την βοήθεια της ζεστασιάς του ήλιου. Έτσι οι ντομάτες κόπηκαν στα δύο, αλατίστηκαν και συρρικνώθηκαν φυσικά από τους χυμούς τους και διατηρήθηκαν αποξηραμένες. Έτσι έφθασαν και σε μας οι λιαστές ντομάτες, αποξηραμένες ή σε βαζάκι με λάδι.
Για να επωφεληθεί και η επιδερμίδα σου από την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της ντομάτας, που προφυλάσσει τον οργανισμό σου από τις καταστροφές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι ειδικοί της κοσμετολογίας συμπεριέλαβαν τα συστατικά της σε φροντίδες προσώπου, σε κρέμες αντιγήρανσης και αντηλιακά ζελ. Άρα μπορείς να τη «φορέσεις» και σε καλλυντικά που θα βρεις έτοιμα ή θα φτιάξεις μόνη σου.
Πιο αρωματικές και πλούσιες σε ζωτικές ουσίες είναι οι ντομάτες εποχής, που δε χρειάζονται θερμοκήπιο και είναι διαθέσιμες από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Οι μικρότερες είναι συνήθως πιο νόστιμες από τις μεγαλύτερες, και ιδιαίτερα γλυκά είναι τα μικρά ντοματάκια. Οι ντομάτες συνεχίζουν να ωριμάζουν στην κουζίνα. Γι’ αυτό δε θα έπρεπε να μπαίνουν στο ψυγείο, γιατί εκεί χάνουν το άρωμα τους. Επειδή οι ντομάτες εκλύουν αιθυλένιο μην τις τοποθετείς ΠΟΤΕ δίπλα στα αγγουράκια, γιατί τότε αυτά χαλάνε και κιτρινίζουν γρηγορότερα.
Tags: DIATROFI, NUTRITIONAL TIPS, tips, Ντομάτα, ΥΓΕΙΑ
Και μόνο στη σκέψη της λιώνουμε… Η γεύση της είναι…
O Giorgio Locatelli, o διάσημος Ιταλός σεφ θα βρίσκεται στο…
Τα ψαρικά και τα θαλασσινά κάθε καλοκαίρι έχουν την τιμητική…