Γευστικές απολαύσεις προς… αποφυγήν!

Η εξερεύνηση ενός διαφορετικού πολιτισμού είναι πάντοτε σαγηνευτική και προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση. Ιδιαίτερα εάν η εξερεύνηση αυτή γίνεται μέσα από ένα ταξίδι γεύσεων, με μία επίσκεψη σε ένα εστιατόριο διεθνούς κουζίνας. Η διαιτολόγος Άννα Κορτέση, μας εξηγεί σήμερα τι πρέπει να απολαμβάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, και τι να αποφεύγουμε, ειδικά όταν πρόκειται για “διατροφικές… βόμβες”.

 

Το έθνικ φαγητό έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας την ανάγκη και την επιθυμία των ατόμων να ανακαλύψουν κρυμμένους διατροφικούς πειρασμούς σε κάθε πιάτο. Εξάλλου, ο τρόπος μαγειρικής και τα υλικά που χρησιμοποιούν οι διαφορετικές κουζίνες διαφέρουν σημαντικά. Επομένως, το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό και οι πειρασμοί είναι μεγάλοι.

Εάν λοιπόν είστε λάτρεις της διεθνούς κουζίνας και συνηθίζετε να πηγαίνετε σε εστιατόρια που σερβίρουν ινδική, κινέζικη, γιαπωνέζικη, ιταλική, ή και μεξικάνικη κουζίνα, θα πρέπει να είστε ενήμεροι σε σχέση με τους διατροφικούς κινδύνους που κρύβουν αυτά τα πιάτα.

Ποιά φαγητά να αποφύγω όταν τρώω έξω;

Συνήθως, χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι το πιάτο που παραγγέλνουμε, διακινδυνεύουμε να καταναλώσουμε υπερβολικές θερμίδες σε μια επιλογή η οποία συνήθως στερείται των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών.

Τηγανητά κρέατα και τυριά, ολόπαχη κρέμα γάλακτος και βούτυρο θα πρέπει να αποφεύγονται, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής. Πιο κάτω, θα δούμε ορισμένα από τα πιάτα της διεθνούς κουζίνας που καλό θα ήταν να αποφεύγετε.

Η “μαγεία” της Ιταλικής κουζίνας

Συνήθως η Μεσογειακή κουζίνα συνδυάζει νοστιμιά και υγεία, καθώς βασίζεται σε αγνά υλικά και απλές τεχνικές μαγειρικής. Με σημαντικότερα υλικά το ελαιόλαδο και τα φρέσκα λαχανικά, κάθε πιάτο της ιταλικής κουζίνας μοιάζει μαγικό. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πιάτα προς αποφυγήν!

Pasta Alfredo: αυτή η συνταγή παρασκευάζεται με βούτυρο, κρέμα γάλακτος και τυρί.

Parmigiana: η συνταγή αναφέρεται στον τρόπο ψησίματος κaι αφορά σε πανέ, τηγανητό κρέας ή κοτόπουλο «πνιγμένο» στο τυρί, ή και λαχανικά, όπως είναι οι μελιτζάνες, με σάλτσα ντομάτας και μπόλικο τυρί παρμεζάνα. 

Πίτσα: Γι’αυτό πιστεύω πως δεν χρειάζεται να πω κάτι. Όλοι ξέρουμε πως μια πίτσα, εκτός από τη βάση της είναι γεμάτη τυρί, λίγα λαχανικά και συνήθως αρκετά αλλαντικά.

Η “πολυτέλεια” της Γαλλικής κουζίνας

Για πολλά χρόνια, η Γαλλική κουζίνα αποτελούσε πόλο έλξης για ολόκληρο τον κόσμο. Ορισμένα από τα καλύτερα εστιατόρια διεθνούς φήμης βρίσκονται στη Γαλλία και μαγειρεύουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Γνωστή για τον παχυντικό συνδυασμό κρέμας γάλακτος και ολόπαχων τυριών, τα πιάτα της Γαλλικής κουζίνας δεν ενδείκνυται να καταναλώνονται συχνά από άτομα που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή. Να τι θα πρέπει να αποφεύγετε:

Au gratin: το φαγητό καλύπτεται με ψίχουλα ψωμιού και (συνήθως) τυρί.

Béarnaise: σάλτσα από βούτυρο και κρόκους αυγών, που συνοδεύει συνήθως τα στέικ.

Πικάντικες γεύσεις από την Ινδική κουζίνα

Η Ινδία, πέρα από το καυτερό φαγητό, είναι γνωστή και για ορισμένες άλλες εκπληκτικές σπεσιαλιτέ. Δυστυχώς, ωστόσο, αυτές οι σπεσιαλιτέ επιβαρύνουν τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες – γεγονός που εξηγεί φυσικά και την υπέροχη γεύση τους! Καλό είναι λοιπόν, να αποφεύγετε τα ακόλουθα:

Ghee: βούτυρο γκι (ολόπαχο)

Korma: γίνεται συνήθως με κοτόπουλο, αλλά και κρέμα γάλακτος, καρύδια και σπόρους

Paneer: ένα είδος ινδικού ολόπαχου τυριού.

Τα πρέπει και τα μη της Γιαπωνέζικης κουζίνας

Όταν θέλουμε κάτι πιο εξωτικό, τότε σκεφτόμαστε γιαπωνέζικα, αφού η Ιαπωνία φημίζεται για τις εξωτικές γεύσεις της κουζίνας της. Εκτός από τα πασίγνωστα σούσι που είναι αρκετά υγιεινά, υπάρχουν κι άλλα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε. Όχι όμως τα ακόλουθα, αφού περιέχουν αρκετές θερμίδες και δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερα θρεπτικό στον οργανισμό μας.

Tempura: Γίνονται λαχανικά ή και γραρίδες, σε πολύ βαθύ τηγάνισμα (deep fry)

Κάτσου: Πρόκειται για τηγανητά κρεατικά (όπως το tonkatsu, ένα παναρισμένο και τηγανητό χοιρινό παϊδάκι ή και χοιρινό φιλέτο).

Η αλήθεια είναι πως κάθε διεθνής κουζίνα έχει ξεχωριστές γεύσεις, ενώ είναι ξακουστές για συγκεκριμένες συνταγές και σπεσιαλιτέ. Και βεβαίως, είναι πάντα είναι πολύ ενδιαφέρον το ταξίδι στις γεύσεις, αλλά οφείλουμε να το απολαμβάνουμε αποφεύγοντας τις μεγάλες υπερβολές. Συνεπώς, τώρα που γνωρίζετε ποια πιάτα θα ήταν καλο να αποφεύγετε από κάθε κουζίνα γιατί θεωρούνται ως διατροφικές «βόμβες», ας φροντίζετε τουλάχιστον να τα επιλέγουμε μονάχα σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Διαφορετικά, προτιμάτε τις πιο υγιεινές επιλογές, ανακαλύπτοντας πρωτότυπους συνδυασμούς τροφών και υγιεινές τεχνικές μαγειρικής που δε γνωρίζατε πως υπάρχουν.

Πάντα με υγεία, Άννα Κορτέση

Η Άννα Κορτέση είναι Registered Dietitian, Clinical Nutritionist,
Personal Nutrition Coach

Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε την

στο facebook Anna Cortesi – The Balanced Life 

και στην ιστοσελίδα της  www.annacortesi.com

Αν θέλετε περισσότερες διατροφικές συμβουλές της Άννας Κορτέση,

κάντε κλικ και σ’ αυτό 

Let’s go… green, με πράσινους χυμούς και εύγευστα smoothies

MadameLeFo