Χάνετε βάρος μόνο με άνοστες, βαρετές διατροφές; Όχι πια!

Πόσες φορές παρατήσατε στη μέση μια δίαιτα, γιατί βαρεθήκατε να τρώτε τα ίδια και τα ίδια άνοστα πιάτα; Μάλλον η απάντησή σας θα είναι παραπάνω από θετική! Γιατί όπως και να το κάνουμε, οι περισσότεροι άνθρωποι εγκατελείπουν την προσπάθεια γι’ αυτόν ακρινώς το λόγο. Όμως, η αλήθεια βρίσκεται πολύ κοντά σας, και μάλλον στο ψυγείο και την κουζίνα σας. Η διαιτολόγος Άννα Κορτέση είναι εδώ για να μας δώσει τις πολύτιμες συμβουλές της. 

Υπάρχουν αρκετά μυστικά υγιεινής διατροφής, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος με το σωστό τρόπο. Ωστόσο, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας είναι η ρουτίνα. Συχνά παραπονιόμαστε ότι έχουμε βαρεθεί το ίδιο πρωινό ή τα ίδια σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας. Όμως, οι οδηγίες του διαιτολόγου ή του διατροφολόγου σας είναι σαφείς και οι εναλλαγές στα γεύματα τρομάζουν. Είναι όμως η ρουτίνα η ιδανική λύση για να χάσουμε το επιπλέον βάρος μας και να διατηρηθούμε υγιείς και χαρούμενοι; Σίγουρα όχι!

 

Image by © Royalty-Free/Corbis

Αντιθέτως, με ορισμένες απλές μετατροπές, πετυχαίνουμε ένα διπλό στόχο. Αφενός, συνεχίζουμε να χάνουμε βάρος και ταυτόχρονα ελέγχουμε ακριβώς τι καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Αφετέρου, αποφεύγουμε την κούραση που προέρχεται από την επιλογή περιορισμένων φαγητών καθημερινά. Η δίαιτα είναι από μόνη της παράξενη υπόθεση. Ας μην την δυσκολεύουμε κι εμείς περισσότερο!

Πώς να αποφύγετε τη βαρετή διατροφή

Είναι χρήσιμο να ξέρετε ότι ανάλογα με τις διατροφικές σας προτιμήσεις, μπορείτε να πειραματιστείτε και να απολαμβάνετε μια ποικιλία γεύσεων.

Στο πρόγευμα

  • Δοκιμάστε να ξεφύγετε από τα γνωστά δημητριακά με γάλα ή γιαούρτι. Προτιμήστε ξηρούς καρπούς και μέλι, τριμμένο λιναρόσπορο και κομμάτια φρούτα του δάσους. Η κανέλα, το μοσχοκάρυδο κι άλλα μπαχαρικά συνοδεύουν επίσης το γιαούρτι, μαζί με βρώμη, φαγόπυρο, καστανό ρύζι ή και την κινόα.

 

  • Φτιάξτε νόστιμα και δροσιστικά smoothies, που θα σας γεμίσουν ενέργεια και θα σας ξεδιψάσουν. Επιλέξτε μπανάνα, αβοκάντο και λίγο μέλι μαζί με γιαούρτι ή πορτοκάλι, μήλο κι αχλάδι με γάλα. Οι συνδυασμοί είναι πραγματικά αναρίθμητοι!

  • Ακόμη και στο πρωινό μας ρόφημα υπάρχει μεγάλη ευελιξία. Αντί να πίνετε τον ίδιο καφέ φίλτρου κάθε ημέρα, πειραματιστείτε με νέες γεύσεις ή δοκιμάστε κάποιο αφέψημα τσαγιού, χαμομηλιού, ακόμη και τσουκνίδας. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τα αφεψήματα σας ξυπνούν λόγω της έντονης γεύσης και μυρωδιάς και ωφελούν σημαντικά την υγεία σας.

Ποικιλία και στα σνακ

  • Η κατανάλωση λαχανικών σε κάθε σνακ είναι κουραστική. Δοκιμάστε να τα συνοδεύσετε με μια νόστιμη σως γιαουρτιού, με άνιθο και πιπέρι. Το σπιτικό χούμους, η ταχινοσαλάτα, και το γουακαμόλε είναι επίσης ιδανικά σαν σνακ, όπως και μια πλούσια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι ή φρέσκο τυρί αναρή.

  • Ορισμένες ημέρες της εβδομάδας, φροντίστε να κακομαθαίνετε τον εαυτό σας με κάποιο μικρό, μα πεντανόστιμο σάντουιτς με αβοκάντο και λαχανικά σχάρας, γαλοπούλα ή καπνιστό σολομό.
  • Οι ρυζογκοφρέτες είναι εξαιρετικά χαμηλές σε θερμίδες. Δοκιμάστε τις με μια φέτα άπαχης γαλοπούλας ή με λίγο τυρί κρέμα, με λίγη κανέλα και φέτες μήλου ή ακόμη και με φρέσκια ντομάτα και τριμμένο πιπέρι.

Στα γεύματα

  • Στα γεύματα, καλό είναι να αποφεύγουμε τους απλούς υδατάνθρακες, ό,τι δηλαδή δεν προέρχεται από πολύσπορες, ακατέργαστες τροφές. Ωστόσο, μπορούμε να απολαύσουμε ένα σάντουιτς λαχανικών, με ψωμί ή τορτίγια ολικής αλέσεως.
  • Εναλλακτικά, μια σαλάτα με όσπρια, πλιγούρι ή κους κους αποτελεί μια χορταστική και διαφορετική επιλογή.

  • Είναι σημαντικό να εναλλάσσουμε τις γεύσεις μας στα γεύματα. Έτσι, αν έχουμε ήδη καταναλώσει ένα συγκεκριμένο τύπο φαγητού, τις επόμενες ημέρες καλό είναι να πειραματιζόμαστε με κάτι άλλο.

  • Τα μανιτάρια, το κλωναράκια του σέλινου και το αγγούρι μπορούν να φιλοξενήσουν στο εσωτερικό τους δροσερές σως γιαουρτιού, τυριού ή ακόμη και τζατζίκι. Μην κουράζεστε με τις ίδιες επιλογές, ενώ μπορείτε κάθε ημέρα να έχετε κάτι διαφορετικό στο πιάτο σας.

Όπως βλέπετε, υπάρχουν λύσεις για να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και να αποκτήσετε το ιδανικό για εσάς βάρος. Αυτές οι λύσεις δε χρειάζεται να είναι κουραστικές και βαρετές. Αντιθέτως, υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε νόστιμες παραλλαγές για το πρωινό, τα γεύματα και τα σνακ σας, με φρέσκα υλικά γεμάτα γεύση και θρεπτικότητα!

Πάντα με υγεία!

 

Η Άννα Κορτέση είναι Registered Dietitian, Clinical Nutritionist,
Personal Nutrition Coach

Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε την

στο facebook Anna Cortesi – The Balanced Life 

και στην ιστοσελίδα της  www.annacortesi.com

 

Αν θέλετε περισσότερες διατροφικές συμβουλές της Άννας Κορτέση, δείτε και αυτό 

Superfood, οι πιο αντικαρκινικές τροφές του κόσμου

 

MadameLeFo