Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, γιορτάζεται από το 2012 κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου και θεσμοθετήθηκε από το worldheartfederation με βασικό σκοπό της την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, όσον αφορά την υγεία της καρδιάς και τις καρδιαγγειακές νόσους.
Δείτε το σχετικό βίντεο του worldheartfederation για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
Η καρδιά μας είναι ο πιο δυνατός μυς του σώματός μας. Έχει το μέγεθος της γροθιάς μας και άρχισε να χτυπάει περίπου 3 εβδομάδες μετά τη σύλληψη μας. Μέχρι τα 70 μας, έχει ήδη χτυπήσει 2,5 δισεκατομμύρια φορές.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα κάθε χρόνο. Ο όρος «καρδιαγγειακή νόσος» αναφέρεται σε οποιαδήποτε ασθένεια της καρδιάς, αγγειακή νόσο του εγκεφάλου ή ασθένεια των αιμοφόρων αγγείων. Οι πιο διαδεδομένες καρδιαγγειακές παθήσεις περιλαμβάνουν τη στεφανιαία νόσο και την εγκεφαλοαγγειακή νόσο.
Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να προστατέψουμε την καρδιά μας; Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη μας δίνει τα πιο απλά βήματα που θα “θωρακίσουν” την καρδιά μας.
Τα βήματα είναι απλά, γνωστά και είναι 3:
Υγιεινή Διατροφή
Συστηματική Φυσική Δραστηριότητα
Αποφυγή – Διακοπή Καπνίσματος
Η υγιεινή διατροφή είναι το Α και το Ω στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Αυτές είναι ορισμένες πρακτικές που βοηθούν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε και στις ετικέτες τροφίμων. Αυτές μπορούν να μας ενημερώσουν για τα συσκευασμένα τρόφιμα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε. Τα πρόσθετα σάκχαρα, το αλάτι και τα κορεσμένα λίπη είναι αυτά που απαραιτήτως πρέπει να διαβάζουμε και να μπαίνουμε στη διαδικασία σύγκρισης των προϊόντων.
Όταν λέμε συστηματική εννοούμε 2-3 φορές την εβδομάδα και όταν λέμε φυσική δραστηριότητα δεν εννοούμε μόνο το γυμναστήριο. Ένα 20λεπτο περπάτημα, ή και μια βόλτα με το ποδήλατο, έστω και 3 φορές την εβδομάδα, είναι αρκετό να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Σκοπός είναι να μας γίνει συνήθεια και να αποτελεί μια ευχάριστη νότα μέσα στην καθημερινότητα της ρουτίνας μας. Εκτός, βέβαια, από την καρδιοαναπνευστική αντοχή που μπορεί να προσφέρει ένας περίπατος, μας βοηθάει και στη μείωση του στρες!
Για το κάπνισμα δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Είναι ένας από τους κύριους λόγους θανάτου ανά το παγκόσμιο, όπως και το παθητικό κάπνισμα. Είναι υπεύθυνο για αρκετές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, αλλά και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει τις λιπαρές αποθέσεις στις αρτηρίες, αυξάνει την πήξη του αίματος και επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος. Η νικοτίνη επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
More info
Fb: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη
https://www.world-heart-federation.org/world-heart-day/materials/?language=greek
Tags: Diet, health, heart, tips, World Heart Day
Είσαι Οk; O ΟΝΕΚ οργανώνει ανοιχτή online συζήτηση με θέμα…
Η ημέρα του αύριο, της νέας κανονικότητας… Ναι, οι άνθρωποι…
Η παχυσαρκία, σύμφωνα με τους διαιτολόγους είναι η «μεταβολική βόμβα»…