Η καρδιά σου ζητάει… αγάπη

Αγάπησε την καρδιά σου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς. H Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γι’ αυτό και ανέλαβε την Εκστρατεία Διαφώτισης για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μάθε όλα τα δεδομένα και πώς θα το πετύχεις. 

 καρδιά

Καρδιά και οι αριθμοί μιλούν… 

Κάθε 4 δευτερόλεπτα σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή ανά το παγκόσμιο, ενώ κάθε 5 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην Κύπρο 2.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ περίπου 40.000 καρδιοπαθείς νοσηλεύονται κάθε χρόνο στα δημόσια νοσηλευτήρια. Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία δόθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνέντευξης Τύπου της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, με αφορμή την Εβδομάδα Καρδιάς, που φέτος άρχισε από τις 24 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, με στόχο τη διάδοση του μηνύματος «Αγάπησε την Καρδιά σου».

καρδιάΤα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου ανά την υφήλιο, με περισσότερους από 17,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Και επειδή η κατάσταση φαίνεται ότι εξελίσσεται σε πανδημία, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός μέχρι το 2030 θα εκτοξευθεί στα 23 εκ., προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Κυριακός Γιάγκου.

«Αγάπησε την καρδιά σου»

Μιλώντας στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Δρ. Γιάγκου υπογράμμισε ότι στόχος της Εκστρατείας Διαφώτισης που διοργανώνει η Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΚ, δεν έχει επιτευχθεί στον επιθυμητό βαθμό, αφού σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες στην Κύπρο, το 28% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, το 36% υπέρβαροι, ενώ όσον αφορά στα παιδιά κάτω των 16 ετών, το 8 % είναι παχύσαρκα και το 20% υπέρβαρα. καρδιάΗ διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της χοληστερόλης, ο έλεγχος της υπέρτασης και του επιπέδου του σακχάρου, η υιοθέτηση της άσκησης στο καθημερινό μας πρόγραμμα, είναι δεδομένα που έχουν τεκμηριώσει με σαφήνεια ότι αποτελούν θεμέλια για την μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από την στεφανιαία νόσο, που είναι η πρώτη αιτία θανάτου και η συχνότερη νόσος της καρδιάς, τόνισε ο Δρ. Γιάγκου.

καρδιάΠαρόλες τις προόδους της καρδιολογίας τόσο διεθνώς, όσο και στην Κύπρο σε θέματα θεραπείας, είτε αυτή είναι φαρμακευτική είτε είναι επεμβατική, είτε αφορά την βελτίωση των παραμέτρων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης των καρδιοπαθειών, εν τούτοις η ευθύνη του κοινού είναι μεγάλη και η συμβολή όλων στην πρόληψη των καρδιοπαθειών είναι επιβεβλημένη, υπογράμμισε ο Δρ. Κυριάκος Γιάγκου. Για το λόγο αυτό πρόσθεσε, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου αξιοποίησε φέτος για πρώτη φορά τη δύναμη που προσφέρει ο αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο στη διείσδυση και διάδοση των μηνυμάτων που θέλει να μεταδώσει στο κοινό, έτσι ώστε να καταστήσει την κοινωνία μέρος της λύσης του προβλήματος.

καρδιάΟ Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι παγκοσμίως 1 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30-70 ετών πεθαίνουν πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Κι όμως, τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να προληφθεί. Η άθληση σημείωσε ο Δρ. Αγαθαγγέλου είναι τρόπος ζωής και αντανακλά τη σχέση του ατόμου με το σώμα του, την υγεία του, τις διατροφικές του συνήθειες, το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία, γι’ αυτό και η προώθηση του φετινού μηνύματος «Αγάπησε την καρδιά σου» μέσα από το χώρο του αθλητισμού, σίγουρα θα φέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο κ. Νίκος Χρηστίδης Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie, που είναι ο Μέγας Χορηγός των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Καρδιάς ανέφερε ότι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι πρωταρχικής σημασίας για τη Medochemie. Γι’ αυτό και συμμετέχει ενεργά και με ουσιαστικό τρόπο σε δράσεις που αφορούν στην προστασία  του πολύτιμου αγαθού της υγείας .

καρδιάΟ Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού θεωρεί υποχρέωση του να συμμετάσχει και να στηρίξει ενεργά  τις δράσεις και εκδηλώσεις  της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου που πραγματοποιούνται όλη την εβδομάδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, θέτοντας την Εκστρατεία υπό την αιγίδα του, ανέφερε στο χαιρετισμό της η Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη, Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Στόχος μας πρόσθεσε η κυρία Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών αναφορικά με τα οφέλη της άσκησης αλλά και το σημαντικό ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η αθλητική δραστηριότητα στην πρόληψη πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων.

καρδιάΟ κύριος Τάσος Κίσσας, Εκπρόσωπος του Φιλανθρωπικού-Εθελοντικού Οργανισμού Ποδοσφαιριστών «Γκολ στη Ζωή», ανέφερε ότι με χαρά στηρίζουν της Εκστρατεία της Καρδιολογικής Εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι τα μηνύματα που απορρέουν από αυτή την καμπάνια είναι αυτά που πρέπει να έχουμε όλοι μαζί μας καθημερινά, έτσι ώστε να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας. Άσκηση και υγεία πάνε μαζί είτε ασχολείσαι επαγγελματικά με τον αθλητισμό είτε όχι, κατέληξε ο κύριος Κίσσας. Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου προβλήθηκε φιλμάκι, στο οποίο γνωστοί αθλητές και ποδοσφαιριστές έστειλαν το δικό τους μήνυμα, ώστε να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την πρόληψη των καρδιοπαθειών.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την καρδιά

καρδιάΣήμερα, Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 / 10:00 π.μ. γιατροί – μέλη της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου θα επισκεφθούν με Κινητή Ιατρική Μονάδα το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο, τον Πρόδρομο, και θα προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα διενεργηθούν περιλαμβάνουν καρδιογραφήματα, μέτρηση σακχάρου και αρτηριακής πίεσης, ενώ θα διανεμηθεί διαφωτιστικό υλικό για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η επιλογή του συγκεκριμένου χωριού έγινε για να τονιστεί η κοινωνική παρέμβαση της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Κύπρου με δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

καρδιάΣήμερα επίσης, στις 7μμ. κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Super Cup ΑΠΟΕΛ – ΑΕΚ, οι δυο ομάδες κατά την είσοδό τους στο στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος» θα κρατούν πανό, όπου θα αναγράφεται το κεντρικό μήνυμα της Εβδομάδας Καρδιάς «Αγάπησε την καρδιά σου». Την ίδια στιγμή θα εκφωνηθεί από τα μεγάφωνα του σταδίου κείμενο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

καρδιάΤέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Καρδιάς Καρδιολόγοι – μέλη της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου μέσω άρθρων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών ενημερώνουν το κοινό για την υγεία της καρδιάς τους, τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιοπαθειών, αλλά και για τη συμβολή της άθλησης στην καρδιαγγειακή υγεία. Παράλληλα θα διεξάγεται on line καμπάνια στο λογαριασμό της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου στο Facebook https://www.facebook.com/cypruscardiologysociety Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, συμβουλές και μηνύματα ευαισθητοποίησης από γνωστούς αθλητές.

 

More info

https://www.facebook.com/cypruscardiologysociety

MadameLeFo