It’s beer… o’clock! Ώρα για μπύρα!

It’s beer… o’clock, που σημαίνει, είναι… ώρα για μπύρα! Αυτό είναι σίγουρο, αφού τώρα στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι περισσότεροι καταφεύγουν στη δροσιά που προσφέρει μια παγωμένη μπυρίτσα. Κι εμείς στο MadameLeFo δεν πάμε πίσω… Σήμερα με τη βοήθεια της Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου Μαργαρίτας Σωκράτους, θα αναλύσουμε την διατροφική αξία της μπύρας… Και σίγουρα, θα το ξανασκεφτείς πόσες μπύρες θα πιείς την επόμενη φορά!

Προχθες που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Μπύρας, σου είπαμε το story της… Σήμερα όμως, καλό είναι να μάθεις και για την διατροφική της αξία… Η μπύρα λοιπόν, παράγεται από 4 βασικά φυσικά συστατικά (νερό, βύνη κριθαριού, μαγιά και λυκίσκο) με τη διαδικασία της ζύμωσης, καθιστώντας την έτσι ένα 100% φυσικό προϊόν. Τα 4 βασικά, αυτά, συστατικά, πέρα από τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα, της χαρίζουν και τη θρεπτική της αξία. Τι μας προσφέρει όμως ένα ποτήρι μπύρα; Κάνε scroll πιο κάτω και θα μάθεις όλη την διατροφική αξία της.

Beer & ενυδάτωση

Η μπύρα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (93%) και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη (περίπου 4%). Έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το ιδανικό ενυδατικό ποτό. Παρόλα αυτά οι υπερβολές πρέπει να αποφεύγονται, αφού η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να εντείνει την αδυφάτωση.

Μπύρα & ευεργετικές ιδιότητες

Έρευνες υποστηρίζουν πως η ήπια κατανάλωση μπύρας καθημερινά, μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις ως προς την λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την υγεία των οστών, τη λάμψη και την υγεία των μαλλιών και του δέρματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει την ήπια κατανάλωση μπύρας (1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες, ημερησίως) ως ευεργετική για την υγεία. Επίσης, η μπύρα συγκρινόμενη με άλλα αλκοολούχα ποτά, προσδίδει λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα και περισσότερο νερό. Και να θυμάσαι: Τα 330ml μπύρας (1 τενεκεδάκι) περιέχονται μόνο 142 θερμίδες. Αξιοσημείωτη είναι η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β6, νιασίνη και ριβοφλαβίνη, λόγω φυσικά της παρουσίας των δημητριακών.  Με αυτό τον τρόπο συμβάλει στην υγεία του δέρματος, στην καλή λειτουργία της μνήμης και στη ρύθμιση της ισορροπίας των ορμονών.

Μπύρα, μέταλλα & ιχνοστοιχεία

Στην μπύρα παρατηρούνται υψηλά ποσοστά μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου. Το μαγνήσιο είναι συμπαράγοντας στις αντιδράσεις απελευθέρωσης ενέργειας. Είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του RNA και την αντιγραφή του DNA. Περισσότερο από το 65% της ποσότητας του μαγνησίου στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά, όπου μαζί με το ασβέστιο και το φώσφορο βοηθούν στο σχηματισμό και την ανθεκτικότητά τους. Παράλληλα, το υψηλό ποσοστό καλίου που βρίσκεται στη μπύρα συντίνει στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Το σελήνιο σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και, φυσικά, γήρανσης του δέρματος.

Beer, τελικά κάνει κοιλιά;

Στα 330ml μπύρας (1 τενεκεδάκι, δηλαδή) περιέχονται μόνο 142 θερμίδες. Το αλκοόλ αυξάνει περισσότερο την περίμετρο κοιλιάς, όταν καταναλωθεί σε ποσότητα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το φαγητό. Κι αυτό γιατί το ήπαρ, διασπά πρώτα το αλκοόλ και όχι το λίπος, με αποτέλεσμα η περίσσεια των θερμίδων από το αλκοόλ να μετατρέπεται σε λίπος, πριν προλάβει να διασπαστεί. Η αποθήκευση γίνεται στη κοιλιακή περιοχή, αυξάνοντας το σπλαχνικό λίπος.

Μάλιστα, η αποθήκευση αυτή δεν γίνεται στον ίδιο βαθμό σε άντρες και γυναίκες –στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό. Εκτός από τη θερμιδική πρόσληψη, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κοιλιάς παίζει και η ηλικία, λόγω των μειωμένων καύσεων και της μείωσης της σωματικής δραστηριότητας με τη πάροδο των χρόνων.

Beer & extra συμβουλές

♥ Δώσε προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνεις μαζί με την μπύρα: Όταν πίνεις μπύρα πρόσεξε την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσεις. Αυτό που συνήθως παρατηρείται είναι η κατανάλωση, παράλληλα με την μπύρα μεγάλης ποσότητας φαγητών υψηλών σε θερμίδες και λιπαρά όπως πίτσας, μπέργκερ, πατάτες τηγανιτές, πατατάκια.

♦ Προσπάθησε να μην πίνεις μπύρα όταν είσαι νηστική. Συνόδεψε τη μπύρα σου με ένα σάντουιτς λαχανικών, με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών. Διαφορετικά, μπορείς να φτιάξεις πίτσα με αραβική πίτα, κόκκινη σάλτσα, λαχανικά, γαλοπούλα. Εάν θέλεις να παραγγείλεις κάτι απ’ έξω, προτίμησε σουβλάκια κοτόπουλου με σαλάτα και κυπριακή πίτα.

More info

Η Μαργαρίτα Σωκράτους, BSc(Hons), R.D.  είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου και Μεγάλης Βρετανίας 

Σπετσών 18, Διαμ. 102,  Άγιοι Ομολογητές, 1082, Λευκωσία 

Τηλ. 22 108231,  96 532028 

E-mail: info@ieatwise.com  

Website: www.ieatwise.com  

Facebook: Nutrition Centre www.ieatwise.com 

Instagram: @ieatwise

MadameLeFo