Το 4ο Νεοβαρόμετρο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου

Τιμιότητα, ανθρωπιά και ικανότητα διαχείρισης των προβλημάτων της χώρας: Αυτά είναι τα 3 σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο/η επόμενος/η Πρόεδρος της ΚΔ σύμφωνα με το Νεοβαρόμετρο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου

Στη διεξαγωγή του 4ου κατά σειρά Νεοβαρόμετρου προχώρησε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, με στόχο την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης των νέων και τη διερεύνηση των απόψεων και των αντιλήψεων τους για διάφορα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση και η συμμετοχή στα κοινά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διερεύνηση των στάσεων και των προθέσεων της νεολαίας για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές.

Το 4ο Νεοβαρόμετρο

Το Νεοβαρόμετρο διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΟΝΕΚ από τον οργανισμό IMR- Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2022. Στην έρευνα, έλαβαν μέρος 1000 νέοι και νέες, ηλικίας 14-35 ετών, οι οποίοι επιλέγηκαν με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, ικανοποιημένη από τον τρόπο ζωής της φαίνεται να είναι η πλειοψηφία των νέων σήμερα (80%). Η εύρεση εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για ποσοστό 46% των νέων. Σημείο εξέχουσας σημασίας αποτελεί η ανάδειξη των οικονομικών ζητημάτων, με ποσοστό 33% να αναφέρει τα οικονομικά προβλήματα και την ακρίβεια, 22% τους χαμηλούς μισθούς και 20% το στεγαστικό.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, το 52% απάντησε σίγουρα ναι, το 18% μάλλον ναι, το 13% μάλλον όχι, το 9% σίγουρα όχι και το 8% δεν έχω αποφασίσει ακόμη.

Οι σημαντικότεροι λόγοι που οδηγούν τη νεολαία στις κάλπες είναι η σημαντικότητα που προσδίδουν στην ψήφο τους (55%) αλλά και το αίσθημα του καθήκοντος ως ενεργοί πολίτες (44%).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα τρία σημαντικότερα ζητήματα που θα καθορίσουν την ψήφο της νεολαίας για τις Προεδρικές είναι η οικονομία (36%), το Κυπριακό (14%) και η κοινωνική πολιτική (12%).

Ανεξάρτητα από την πρόθεση ψήφου, η τιμιότητα (48%) και η ανθρωπιά (40%) είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που αναμένει η μεγαλύτερη μερίδα νέων να διαθέτει το άτομο που θα αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μπορείς να δεις όλα τα αποτελέσματα του 4ου Νεοβαρόμετρου ΕΔΩ.

MadameLeFo
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop