Θες να χάσεις βάρος και δεν τα καταφέρνεις; Δες τι φταίει…

Μήπως προσπαθείς  να χάσεις βάρος αλλά δεν τα καταφέρνεις; Δες πιο κάτω τι μπορεί να φταίει… Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Άντρια Ιωάννου θα σου δώσει 10+1 πιθανές αιτίες… Εσύ θα τις βάλεις στη “ζυγαριά” και θα πρέπει να σκεφτείς πως μπορείς να βοηθήσεις περισσότερο την προσπάθειά σου.

βάρος

Photo Credits: Valeria Boltneva από το Pexels

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-expand”] Δεν υπολογίζεις σωστά την ποσότητα της τροφής που καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια καλή ιδέα είναι να κρατάς ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφεις τα τρόφιμα και την ποσότητα που καταναλώνεις. Αυτό θα σε βοηθήσει στο να έχεις μια γενική εικόνα του τι τρως και πόσο. Έτσι θα ξέρεις που είναι το πρόβλημα και πως να το αντιμετωπίσεις. Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να βάζεις στο πιάτο τη μερίδα σου και να μην προσθέτεις επιπλέον ποσότητα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αν νιώσεις ότι χόρτασες, σταμάτησε να τρως και μην πιέζεις τον εαυτό σου να αδειάσει το πιάτο.

βάρος

Photo Credits: Alex Azabache από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-expand”] Δεν πίνεις αρκετό νερό – το νερό είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση του οργανισμού καθώς και για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Μπορείς  να ενυδατώνεσαι και από τον καφέ (χωρίς ζάχαρη), τους χυμούς (φρόντισε να επιλέγεις φρέσκους φυσικούς χυμούς), τα φρούτα και τα λαχανικά. Για ενήλικα άτομα 2 – 2.5 λίτρα νερό τη μέρα είναι αρκετά!

Όλα έχουν σχέση με το βάρος…

βάρος

Photo Credits: Andrea Piacquadio από το Pexels

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-expand”]  Μένεις νηστική για πολλές ώρες – με στόχο να χάσεις βάρος – αλλά συχνά αυτό οδηγεί σε λιγούρες. Αποτέλεσμα; Όταν πεινάσεις τρως ό,τι είναι διαθέσιμο (συνήθως είναι κάτι πλούσιο σε θερμίδες και χωρίς θρεπτική αξία). Ιδανικά, πρέπει να καταναλώνεις κάτι κάθε 3-4 ώρες (πάντα σε σωστές ποσότητες και ισορροπημένα). Έτσι βοηθάς το μεταβολισμό σου να λειτουργεί καλύτερα και αποφεύγεις την υπερκατανάλωση τροφής. Στόχευε σε 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-expand”] Μπορεί να μην κοιμάσαι αρκετά. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες και κατ’ επέκταση το μεταβολισμό. Για τους ενήλικες 7 -8 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε μέρα είναι αρκετές. Σημαντική είναι επίσης και η ώρα που πας για ύπνο. Προσπάθησε να κοιμάσαι πριν τα μεσάνυχτα και να ξυπνάς νωρίς το πρωί. Ένα σταθερό ωράριο ύπνου θα σε βοηθήσει να έχεις ευεξία, καλή διάθεση και σίγουρα περισσότερη ενέργεια!

βάρος

Photo Credits: Emilia Wronowska από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-expand”] Δεν τρως πρωινόΤο πρόγευμα είναι εξίσου σημαντικό με τα υπόλοιπα γεύματα και η παράλειψη του μπορεί να προκαλέσει λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα ισορροπημένο πρωινό συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-expand”] Δεν ασκείσαι: Η καθιστική ζωή αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου, μπορείς να κάνεις γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, να πας σε κάποιο γυμναστήριο ή ό,τι άλλο σου αρέσει, για τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα. Ιδανικά, ενδείκνυται συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης για γρήγορη απώλεια σωματικού λίπους και διατήρηση της μυϊκής μάζας. Ένας γυμναστής / γυμνάστρια μπορεί να σε συμβουλεύσει και να σε καθοδηγήσει.

Photo Credits: Neha Deshmukh από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-expand”] Καταναλώνεις πολλά αλκοολούχα ποτά σε μια μέρα – ναι, έχουν κι αυτά θερμίδες! Αν θα πιεις, η μερίδα για τους άντρες είναι 2 ποτά και για τις γυναίκες 1 ποτό την ημέρα. Ένα ποτό ισοδυναμεί με ένα ποτήρι κρασί, ένα μικρό τενεκεδάκι μπύρα ή 40ml ουίσκι, βότκα ή τζιν.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-expand”] Τρως μεγάλες ποσότητες υγιεινών τροφίμων! Με το να καταναλώνεις υγιεινά τρόφιμα δεν σημαίνει ότι θα χάσεις απαραίτητα βάρος, αν η ποσότητα που καταναλώνεις είναι μεγαλύτερη από αυτήν που σου αναλογεί. Να θυμάσαι ότι επειδή κάποιο τρόφιμο ανήκει στην κατηγορία των υγιεινών τροφίμων δε σημαίνει ότι πρέπει να το καταναλώνουμε αλόγιστα.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-expand”] Καταναλώνεις το γεύμα σου μπροστά από μια οθόνη – είναι πιθανό να τρως μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτήν που πρέπει επειδή η προσοχή σου δεν είναι στραμμένη στο πιάτο αλλά στην οθόνη. Προσπάθησε να είσαι συγκεντρωμένη στο γεύμα σου και να τρως με αργούς ρυθμούς έτσι ώστε να καταλάβεις πότε χόρτασες.

βάρος

Photo Credits: Hari Nandakumar από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-expand”] Τρως βαριά γεύματα το βράδυ και πας για ύπνο – εάν καταναλώσεις ένα πολύ λιπαρό και βαρύ γεύμα το βράδυ, εκτός του ότι πιθανόν να ξεπεράσεις τις ημερήσιες ενεργειακές συ ανάγκες (άρα περισσότερες θερμίδες) με το να πας απευθείας για ύπνο, επιβαρύνειςτον οργανισμό σου και δε γίνεται σωστά η πέψη. Προτίμησε να τρως ένα ελαφρύ βραδινό και να ξαπλώνεις τουλάχιστον 3 ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-expand”] Ίσως να έχεις κάποια πάθηση που να σχετίζεται με τη λειτουργία του μεταβολισμού και το σωματικό βάρος, όπως για παράδειγμα ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Εάν υποπτεύεσαι κάτι τέτοιο, επικοινώνησε με τον προσωπικό συ γιατρό.

βάρος

Photo Credits: Fauxels από το Pexels

Και βέβαια, να θυμάσαι: Για μια σωστή απώλεια βάρους, συμβουλευτείς την/τον διαιτολόγο σου, που θα σε καθοδηγήσει με ασφάλεια προς τον στόχο σου μέσω ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου βασισμένο στις δικές σου ανάγκες και προτιμήσεις!

More info

Η Άντρια Ιωάννου είναι  Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc

Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων & Διατροφολόγων Κύπρου

Διαιτολογικό γραφείο: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Facebook https://www.facebook.com/andriaioannou.nutrition

Instagram @ai.dietitian

MadameLeFo