Τα πλεονεκτήματα της yoga και η γιορτή της

Κι όμως, η yoga γιορτάζει… Μάλιστα, η 21η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Yoga με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 11ης Δεκεμβρίου 2014.  

Ο κόσμος φαίνεται πως αγκαλιάζει όλο και πιο πολύ την γιόγκα και αυτό φαίνεται από τους αριθμούς: Υπολογίζεται ότι 250 εκατομμύρια άνθρωποι εξασκούν την πρακτική της yoga σε όλο τον κόσμο -σε ποσοστό 80% είναι γυναίκες. Ίσως γι’ αυτό καθιερώθηκε να γιορτάζεται και επίσημα.

Παγκόσμια ημέρα της Yoga

To 2014 καθιερώθηκε η 21η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 11ης Δεκεμβρίου 2014. Και είναι κάτι που καταδεικνύει ότι τα ορατά και μη οφέλη της γιόγκα έχουν γίνει αποδεκτά από πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Από τότε, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γιόγκα πραγματοποιείται στις 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 150 χώρες.

Ώρα για Yoga

Τι είναι όμως, η γιόγκα και τι προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό; Η γιόγκα δυναμώνει το σώμα, ηρεμεί το νου και είναι κατάλληλη για όλους, ακόμη και για όσους δεν έχουν γυμναστεί ποτέ. Δεν έχετε παρά να κάνετε την αρχή χρησιμοποιώντας ένα στρώμα γιόγκα – το απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε επίδοξο γιόγκι!

Όμως, η γιόγκα είναι γυμναστική, είναι τεχνική για την καταπολέμηση του στρες; Είναι διαλογισμός ή απλώς αναπνευστικές ασκήσεις; Η αλήθεια είναι ότι η γιόγκα είναι όλα μαζί, αλλά και πολύ περισσότερα. Είναι μια συνολική στάση ζωής, τις αρχές της οποίας έγραψε το 2ο αιώνα π.Χ. ο ινδός σοφός Πατάντζαλι σε 108 σούτρας (στίχους σοφίας), που περιγράφουν τη φιλοσοφία και την πρακτική της γιόγκα. Στη Δύση, αυτή η εναλλακτική μορφή άσκησης κερδίζει ολοένα και περισσότερους πιστούς. Για έναν αρχάριο, όμως, οι απορίες για τη γιόγκα είναι πολλές. Εμείς, με τη βοήθεια των ειδικών επιχειρούμε να απαντήσουμε στα κυριότερα ερωτήματα κάθε υποψήφιου γιόγκι.

Yoga: Πρέπει να δεθώ κόμπος;

Οι ακροβατικές πόζες της γιόγκα που κατά καιρούς βλέπουμε σε έντυπα ή στο Ίντερνετ δημιουργούν την εντύπωση ότι απευθύνεται σε λίγους – σε εκείνους που διαθέτουν μεγάλη ευλυγισία και ισορροπία. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι αυτή η άποψη απέχει από την ουσία της γιόγκα. Όλοι μπορούν να κάνουν μιαν άσκηση γιόγκα, κατάλληλα τροποποιημένη στις δυνατότητες του σώματός τους. Όσο για την ευλυγισία και την ισορροπία, αυτές τις αποκτά κανείς με την εξάσκηση. Δεν είναι προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει κανείς γιόγκα.

Τι σημαίνει Yoga (γιόγκα)

Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα «yuj» και σημαίνει «ένωση του νου και του σώματος». Η πιο διαδεδομένη μορφή γιόγκα στη Δύση είναι η Hatha γιόγκα (ha = ήλιος, tha = σελήνη), η οποία ορίζεται ως η γιόγκα που ενώνει τα ζεύγη των αντιθέτων. Αποτελεί το πρακτικό σκέλος της φιλοσοφίας της γιόγκα, το οποίο περιλαμβάνει τις σωματικές ασκήσεις. Στη Hatha γιόγκα τοποθετούμε το σώμα σε σταθερές, αλλά άνετες στάσεις -τις ασάνες-, με στόχο την ενδυνάμωση και την απελευθέρωση του σώματος από τις εντάσεις. Στη γιόγκα «δουλεύουν» με τον ίδιο τρόπο και οι δύο πλευρές του σώματος, χαρίζοντας συμμετρία, πιο ευθύγραμμη σπονδυλική στήλη, καθώς και ισορροπία στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Yoga: πώς μας ωφελεί

Στο σώμα: Δυναμώνει το σώμα και το απελευθερώνει από τις εντάσεις και τα μυϊκά σφιξίματα. Το σώμα ανακτά σταδιακά τη χαμένη του ευλυγισία, η σπονδυλική στήλη γίνεται πιο ευθύγραμμη και τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Στη λειτουργία του οργανισμού: Συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ επιδρά με θεραπευτικό τρόπο και στο νευρικό σύστημα.

Στα μυοσκελετικά προβλήματα: Λειτουργεί θεραπευτικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα π.χ. στη μέση ή τον αυχένα. Χωρίς να υποκαθιστά την κλασική ιατρική, η γιόγκα εστιάζει στην ανακούφιση του πάσχοντος με τις κατάλληλες σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις (θεραπευτική γιόγκα).

Στη διάθεση: Δρα ευεργετικά όχι μόνο στα μυοσκελετικά προβλήματα, αλλά και στην κατάθλιψη και το χρόνιο στρες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις Η.Π.Α. γιατροί για την αντιμετώπιση σωματικών και ψυχικών προβλημάτων συστήνουν τη γιόγκα. Κι αυτό γιατί χαρίζει ηρεμία και εσωτερική γαλήνη.

Στην εγκυμοσύνη: Υπάρχουν ειδικά μαθήματα γιόγκα για τις εγκύους (με τη συγκατάθεση του γυναικολόγου τους). Η γιόγκα για εγκύους μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους της μέσης και να βελτιώσει την ευκινησία της γυναίκας. Επίσης, μπορεί να διευκολύνει τον τοκετό. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και παιδική γιόγκα. Μάλιστα, δίνει έμφαση σε ήπιες ασκήσεις και σε στάσεις που μιμούνται ζώα, ώστε να είναι ευχάριστη.

Μαθήματα Yoga

Αν και ο απώτερος στόχος είναι να εξασκούμε τη γιόγκα μόνοι μας, είναι προτιμότερο να κάνουμε τα πρώτα μαθήματα με την καθοδήγηση ενός δασκάλου. Με αυτόν τον τρόπο, θα κατανοήσουμε τις βασικές αρχές της γιόγκα και το σωστό τρόπο εκτέλεσης των ασκήσεων.

Τα μαθήματα γίνονται από δασκάλους γιόγκα σε στούντιο ή ιδιωτικά. Επίσης, πολλά γυμναστήρια προσφέρουν γιόγκα στο πρόγραμμά τους. Οι τιμές ποικίλλουν σημαντικά, αναλόγως το χώρο και το αν πρόκειται για ατομικά ή ομαδικά μαθήματα.

Το φωτογραφικό υλικό είναι από τo workshop της MadameLeFo τον προηγούμενο Νοέμβριο Aelia Wellness. Τότε, η Γαβριέλα Παπέττα, η instructor της yoga μας μύησε στα βασικά steps της yoga.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0