Είσαι έγκυος; Άρχισε τώρα γυμναστική!

Είσαι έγκυος, και ξέρεις τις ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης στην υγεία και στην ποιότητα της ζωής σου. Παρόλα αυτά, δεν γυμνάζεσαι αυτή την περίοδο. Πώς όμως, είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια μίας υγιούς και χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνης, να απέχεις από τη γυμναστική; Σήμερα η Φάνη Χατζηκώστα, η γυμνάστρια/personal trainer του Φόρμα fitness studio  εξηγεί κάποια από τα δεκάδες πλεονεκτήματα της γυμναστικής, κατά την διάρκεια της κύησης.

Έγκυος

Η κύηση αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια ιδιαίτερα ξεχωριστή περίοδο στη ζωή μίας γυναίκας. Ο οργανισμός και το σώμα της, μη εξαιρουμένης και της ψυχολογίας, δέχονται απίστευτες αλλαγές. Μάθε μερικές από αυτές:

Στο καρδιαγγειακό σύστημα, λόγω του ότι η μήτρα μεγαλώνει και το διάφραγμα ανυψώνεται, η καρδιά μετατίθεται πάνω και αριστερά, το μέγεθός της μεγαλώνει κατά 12% και η καρδιακή συχνότητα αυξάνεται κατά 10-12 παλμούς το λεπτό.

Στο αναπνευστικό σύστημα: η κατανάλωση οξυγόνου αυξάνεται στην ηρεμία κατά 30%.

Στο ενδοκρινικό σύστημα: ορμονική διαταραχή παρουσιάζεται στους ενδοκρινείς αδένες, που εξασφαλίζουν τη σωστή και υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Οι ορμόνες προετοιμάζουν τη μήτρα, τη λεκάνη και τους μαστούς για τον τοκετό και τον θηλασμό.Έγκυος

Στο μυοσκελετικό σύστημα:

 1. Μετατόπιση του κέντρου βάρους.
 2. Αύξηση λόρδωσης της οσφυϊκής και αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Στο θερμορυθμιστικό σύστημα: φανερή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Στη μήτρα: αυξάνεται το μέγεθός της και αλλάζει η θέση της.

Έγκυος και η ευεργετική δράση της γυμναστικής

ΈγκυοςΕίναι γνωστές οι ευεργετικές δυνατότητες της άσκησης όσον αφορά την υγεία, αλλά και την ποιότητα της ζωής μας. Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν κατά τη διάρκεια μίας υγιούς και χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνης, η γυναίκα να απέχει από τη γυμναστική; Κάποια από τα δεκάδες πλεονεκτήματα της γυμναστικής, κατά την διάρκεια της κύησης, είναι και τα ακόλουθα:Έγκυος

 1. Βελτίωση της καρδιαναπνευστικής λειτουργίας.
 2. Μείωση του πρόσθετου βάρους και λίπους.
 3. Βελτίωση της ψυχολογίας.
 4. Αύξηση της αυτοεκτίμησης.
 5. Ελάττωση του άγχους.Έγκυος
 6. Διευκόλυνση της σωστής τοποθέτησης του σώματος του εμβρύου για τον τοκετό.
 7. Καλύτερη γαστρεντερική λειτουργία.
 8. Ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος και παράλληλα της σπονδυλικής στήλης, έτσι ώστε να αντεπεξέλθει στις επιβαρύνσεις και ταυτόχρονα να διατηρήσει τη σωστή στάση του σώματος, ανακουφίζοντας από τυχόν πόνους.

Πότε η άσκηση αντενδείκνυται για την έγκυο

ΈγκυοςΠέρα, όμως, από τα πλεονεκτήματα, υπάρχουν και κάποιες αντενδείξεις για γυμναστική κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως:

 1. Μυοκαρδιοπάθειες.
 2. Κίνδυνος πρόωρο τοκετού.
 3. Αιμορραγία.
 4. Ιστορικό αποβολών ή εκτρώσεων.
 5. Πρόδρομος πλακούντας.
 6. Υπερτασική νόσος της εγκυμοσύνης.

  Έγκυος & ο στόχος του γυμναστή

  Έγκυος

Εάν και εφόσον ο γυναικολόγος επιτρέπει τη γυμναστική, τότε οι στόχοι του εξειδικευμένου γυμναστή πρέπει να είναι η μυική ενδυνάμωση, η μείωση των μυοσκελετικών πόνων, η αύξηση της αντοχής, η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους για διευκόλυνση του τοκετού, οι διατάσεις και η χαλάρωση των μυών, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινότητα της εγκύου, αλλά και ο επερχόμενος τοκετός. ΈγκυοςΗ ένταση της άσκησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 140 παλμούς το λεπτό (60-70% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας), αλλά ούτε τα 60 λεπτά, ενώ τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα είναι ικανοποιητικές.

Χρήσιμες συμβουλές για την έγκυοΈγκυος

 1. Ένα πρόγραμμα άσκησης κατά την κύηση επιβάλλεται να είναι εξατομικευμένο ανάλογα με τις ανάγκες και την καθημερινότητα της εγκύου.
 2. Θα πρέπει να αποφεύγεται η εκγύμναση σε υπερβολική ζέστη ή κρύο.
 3. Η λήψη υγρών κρίνεται απαραίτητη πρίν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
 4. Ο γυμναστής θα πρέπει να είναι πλήρως καταρτισμένος και ενημερωμένος για τη σωστή καθοδήγηση και εκγύμναση εγκύων.
 5. Λόγω έκκρισης της ορμόνης ρελαξίνης παρατηρείται χαλάρωση των συνδέσμων, των τενόντων και των αρθρώσεων, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται οι επιβαρύνσεις τους.

More info

Η Φάνη Χατζηκώστα είναι η γυμνάστρια/Personal trainer του Φόρμα fitness studio

τηλ. 99234130, Email: fanihadjicosta@hotmail.com

 

Μάθετε περισσότερα για την αξία της άσκησης, κάνοντας κλικ εδώ

Πάμε για personal training, αλλά πού;

.