Οι κρυφοί κίνδυνοι της χρήσης ακουστικών στην παιδική ηλικία

Σε δημοσκόπηση που έγινε πρόσφατα στις ΗΠΑ, δύο στους τρεις γονείς δήλωσαν ότι τα παιδιά τους, δημοτικού και γυμνασίου, χρησιμοποιούν συσκευές ήχου, ενώ είναι όλο και πιο διαδεδομένο να φορούν ακουστικά. Μια συνήθεια που ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Για να αποφύγεις αυτούς τους κινδύνους ο Ωτορινολαρυγγολόγος Δρ. Χρήστος Σιάηλος θα σου λύσει όλες σου τις απορίες τώρα…

Ακουστικά & προβλήματα ακοής

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι όλο και περισσότερο συνδεδεμένοι με τις ηλεκτρονικές συσκευές τους. Και τα ακουστικά γίνονται ένα απαραίτητο γι’ αυτά αντικείμενο. Ενώ αυτή η τάση μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία. Επιπτώσεις που συνδέονται με την παρατεταμένη χρήση ακουστικών από τα νεαρά άτομα. Είναι όμως αυτές οι ανησυχίες δικαιολογημένες ή πρόκειται απλώς για υπερβολική κινδυνολογία; Ας εμβαθύνουμε στην επιστήμη που κρύβεται πίσω από τη χρήση ακουστικών στην παιδική ηλικία και να διερευνήσουμε τρόπους μείωσης των πιθανών κινδύνων.

Κατανόησε τους κινδύνους

♦ Απώλεια ακοής: Η παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους μέσω ακουστικών μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη των ευαίσθητων δομών του αυτιού, με αποτέλεσμα την απώλεια της νευροαισθητήριας ακοής. Αυτός ο τύπος απώλειας ακοής εμφανίζεται όταν τα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού καταστρέφονται, μειώνοντας την ικανότητα να ανιχνεύουν σωστά τους ήχους.♦ Εμβοές: Μια άλλη συχνή συνέπεια της υπερβολικής χρήσης ακουστικών είναι οι εμβοές, που χαρακτηρίζονται από ένα επίμονο κουδούνισμα ή βουητό στα αυτιά. Αν και δεν είναι πάντα άμεσα επιβλαβείς, οι εμβοές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και την ψυχική ευεξία ενός ατόμου.♦ Ανάπτυξη λόγου και ομιλίας: Η κρίσιμη περίοδος ανάπτυξης του λόγου και της ομιλίας στην παιδική ηλικία μπορεί να παρεμποδιστεί από την παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους. Η δυσκολία στην ακοή και την κατανόηση της ομιλίας μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήση στην ανάπτυξη της γλώσσας, επηρεάζοντας τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και την κοινωνική αλληλεπιδράση.

Πως θα προλάβεις την απώλεια ακοής στην παιδική ηλικία

♦ Περιορισμός του χρόνου οθόνης: Καλό είναι να ενθαρρύνεις τα παιδιά να κάνουν διαλείμματα από τις ηλεκτρονικές συσκευές και να περιορίζουν το συνολικό χρόνο τους στην οθόνη. Θέσε όρια στον χρόνο χρήσης ακουστικών κάθε μέρα, ώστε να μειώσεις τον κίνδυνο υπερβολικής έκθεσης σε δυνατούς θορύβους.♦ Μείωσε την ένταση του ήχου: Επένδυσε σε ακουστικά περιορισμού έντασης ήχου του περιβάλλοντος (noice cancelling) για να αποτρέψεις τα παιδιά από το να ακούνε επίπεδα ήχου που θα μπορούσαν να βλάψουν την ακοή τους. Αυτή η λειτουργία περιορίζει τη μέγιστη ένταση σε ασφαλέστερα επίπεδα, προστατεύοντας τα νεαρά αυτιά από πιθανή βλάβη.♦ Υιοθέτησε ασφαλείς συνήθειες ακρόασης: Δίδαξε στα παιδιά τη σημασία των ασφαλών συνηθειών ακρόασης, όπως η διατήρηση ενός χαμηλού επιπέδου έντασης ήχου και η πραγματοποίηση τακτικών διαλειμμάτων από τη χρήση ακουστικών. Φρόντισε να τα ενθαρρύνεις να ακολουθούν τον “κανόνα 60/60” – ακρόαση σε ένταση όχι μεγαλύτερη από το 60% της μέγιστης έντασης για όχι περισσότερα από 60 λεπτά τη φορά.♦ Περνάτε χρόνο σε περιβάλλον χωρίς θόρυβο: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν ακουστικά σε ήσυχο περιβάλλον, όποτε είναι δυνατόν, ώστε να ελαχιστοποιείται η ανάγκη για υψηλά επίπεδα έντασης. Αποφύγετε τη χρήση ακουστικών σε θορυβώδη περιβάλλοντα, όπου τα άτομα μπορεί να αισθάνονται την ανάγκη να αυξήσουν την ένταση του ήχου σε επικίνδυνα επίπεδα.

Προστασία της υγείας της ακοής γενικά 

♦ Ετήσιες εξετάσεις ακοής: Η τακτική αξιολόγηση της ακοής είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση της ακουστικής υγείας και την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν ενδείξεων απώλειας ή βλάβης της ακοής.

♦ Χρησιμοποίησε ωτοασπίδες: Εκτός από τον περιορισμό της χρήσης ακουστικών, φρόντισε να ενθαρρύνεις τα παιδιά να χρησιμοποιούν ωτοασπίδες σε θορυβώδες περιβάλλον, όπως συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις. Απλά θα πρέπει να τους δείξεις πως τις φοράμε.♦ Διατήρησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και ο επαρκής ύπνος μπορούν να συμβάλουν στη συνολική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας της ακοής.

Εν κατακλείδι, ενώ η χρήση ακουστικών στην παιδική ηλικία μπορεί να φαίνεται αθώα… Ωστόσο, οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους δεν μπορούν να αγνοηθούν. Με την κατανόηση της επιστήμης που κρύβεται πίσω από αυτούς τους κινδύνους και την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, μπορείς να προστατεύσεις την υγεία της ακοής των παιδιών σου και να διασφαλίσεις ότι θα μπορούν να απολαμβάνουν μια ζωή τον ήχο χωρίς συμβιβασμούς.

Ο Δρ. Χρήστος Σιάηλος είναι Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου

Ειδικευθείς στη Γερμανία

ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

τηλ. 22 780 780

www.shaelos-orl.com

 

MadameLeFo