Πόση βιταμίνη D πήρες σήμερα; Μάθε τη… δοσολογία!

Η βιταμίνη D, η “βιταμίνη του ήλιου”, όπως είναι γνωστή, θεωρείται από τις σημαντικότερες βιταμίνες για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Ναι, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών… Ναι, η βιταμίνη D διατηρεί τα φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα… Ναι, η βιταμίνη D συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής μάζας και στην ομοιοστασία φωσφόρου. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Θα τα μάθεις πιο κάτω, μαζί με όλα τα άλλα πολύτιμα χαρακτηριστικά της…

βιταμίνη DΈστω κι αν ζούμε σε μια τόσο ηλιόλουστη χώρα, επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν πως όλοι οι μεσογειακοί λαοί φαίνεται να μην έχουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Εάν έχεις διαπιστώσει κι εσύ την έλλειψη της βιταμίνης D, διάβασε προσεχτικά όλα όσα ενδιαφέροντα ακολουθούν. Και να είσαι σίγουρη ότι θα μάθεις το ρόλο της και το πως και από που μπορείς να την προσλαμβάνεις.

βιταμίνη DΗ βιταμίνη D στο πιάτο σου

Πρώτο και σημαντικότατο στοιχείο είναι πως η σύνθεση της γίνεται στο δέρμα σας μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας. Μπορείς όμως, να την προσλαμβάνεις και από τα τρόφιμα που την περιέχουν. Βιταμίνη D λοιπόν, έχουν τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, τόνος κ.α.), αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης βιταμίνη D έχει και ο κρόκος του αυγού, το κόκκινο κρέας, οι χυμοί φρούτων, το βούτυρο, η μαργαρίνη, κ.α. Γι’ αυτό φρόντισε να περιλάβεις αυτά τα συγκεκριμένα τρόφιμα στην καθημερινή σου διατροφή.

Μισή ωρίτσα κάτω απ’ τον ήλιο είναι αρκετή

βιταμίνη DΜπορεί αυτές τις μέρες ο ήλιος να είναι καυτός, αλλά θα πρέπει να θυμάσαι ότι είναι πολύ σημαντικό, να εκθέτεις το σώμα σου για 15-30 λεπτά στον ήλιο, όποτε είναι εφικτό. Κι αυτό, γιατί είναι αρκετά για να προσλαμβάνεις τη ποσότητα της βιταμίνης D που χρειάζεσαι.

Σε τί χρησιμεύει η βιταμίνη D;

Μάθαμε λοιπόν, ότι η Βιταμήνη D βοηθά για την καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου, τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και νευρομυϊκού συστήματος, καθώς και για τη μείωση εμφάνισης φλεγμονών.

Τέλος, μην ξεχνάς ότι η έλλειψη της αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων. Και ειδικά στον καρκίνο του εντέρου, του μαστού, καρδιακών νοσημάτων, διαβήτη.

βιταμίνη D

Μάθε και άλλα μυστικά για τη βιταμίνη D μ’ ένα κλικ πιο κάτω 

Έλλειψη βιταμίνης Δ αυξάνει τον κίνδυνο για αυτοάνοσα

 

 

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MadameLeFo