PHOTOGRAPH 51: Το πολυβραβευμένο έργο της Άννα Ζίγκλερ φιλοξενήθηκε στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ

Το PHOTOGRAPH 51, το πολυβραβευμένο έργο της Άννα Ζίγκλερ φιλοξενήθηκε στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ και έτυχε θερμής υποδοχής από το θεατρόφιλο κοινό.

Την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 δόθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην κατάμεστη Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, στο πλαίσιο του θεσμού «Ο ΘΟΚ φιλοξενεί», οι δύο παραστάσεις του πολυβραβευμένου έργου της Άννα Ζίγκλερ Photograph 51, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

Το έργο Photograph 51 αφηγείται την αληθινή ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, της ερευνήτριας που τον Μάιο του 1952 κατάφερε πρώτη να αποτυπώσει σε μία φωτογραφία τη δομή του DNA, ανοίγοντας το δρόμο στις εντυπωσιακές ιατρικές ανακαλύψεις, φάρμακα, θεραπείες και εμβόλια που έχουν γίνει σήμερα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όλοι οι συνεργάτες της Δρ Φράνκλιν έγιναν διάσημοι, πήραν Νόμπελ, αποτελούν σήμερα σημεία αναφοράς στην επιστημονική έρευνα. Η Ρόζαλιντ όμως όχι. Ίσως γιατί δεν πρόλαβε. Ίσως γιατί η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη δόξα. Ίσως επειδή ήταν γυναίκα.

Φωτογραφία: Σπύρος Περδίου

Την παράσταση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης,  η Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους Σούλα Ζαβού, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου και τα Μέλη Ξενάκης Κυριακίδης, Χριστίνα Μυλωνά Παρπαρίνου, Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και πολλοί θεατρόφιλοι θεατές, που με το παρατεταμένο και θερμό χειροκρότημά τους επιβράβευσαν τους συντελεστές της παραγωγής, αναγνωρίζοντας την υψηλή ποιότητα του αποτελέσματος.

Μεταξύ των δύο παραστάσεων και στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΘΟΚ με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με το κοινό, στην οποία η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας και Βιοϊατρικής Χρυσούλα Πιτσούλη, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής Γιώργος Απιδιανάκης, ακαδημαϊκοί του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, τοποθετήθηκαν ως προς τα ποικίλα θέματα που θέτει το έργο, με επίκεντρο τη θέση της γυναίκας στην επιστημονική κοινότητα μέσα στο πέρασμα του χρόνου αλλά και γενικότερα το ζήτημα της ισοτιμίας των φύλων στη σύγχρονη κοινωνία. Η συζήτηση συντονίστηκε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΘΟΚ, Σάββα Κυριακίδη, με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαργιά και παρεμβάσεις των ηθοποιών της παράστασης.

Φωτογραφίες: Αντώνης Φωτίου 

MadameLeFo