Παγωμένο γιαούρτι Vs Παγωτό: Ποιό και γιατί το προτιμάς;

Το παγωμένο γιαούρτι προσφέρει μία νέα εναλλακτική για ένα νόστιμο, δροσερό και υγιεινό σνακ. Η αλήθεια είναι ότι αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς υποστηρικτές. Γι’ αυτό και ο Κώστας Χάρης, κλινικός διαιτολόγος- Nutritionist BSc, RD, μας εξηγεί πόσες θερμίδες έχει, πόσες προσθέτεις ανάλογα με το topping που επιλέγεις, αλλά και σε τι υπερτερεί του παγωτού! 

Παγωμένο γιαούρτι Vs Παγωτό, η παγωμένη μάχη

Το παγωμένο γιαούρτι (frozen yogurt) εμφανίστηκε αρχικά στην Αμερική. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια δημοφιλή εναλλακτική λύση για το παγωτό. Βεβαίως, και το παγωτό και το παγωμένο γιαούρτι φτιάχνονται από γαλακτοκομικά υλικά. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά που τα διακρίνει. Το παγωτό, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 10% λιπαρές ουσίες του γάλακτος, και αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με την προσθήκη κρέμας. Ασφαλώς, το παγωμένο γιαούρτι δεν περιέχει κρέμα γάλακτος, αντ’ αυτού, φτιάχνεται με γιαούρτι.Παγωμένο γιαούρτι

Παγωμένο γιαούρτι & παγωτό, η διατροφική αξία τους

Είναι όμως το Frozen Yogurt (το παγωμένο γιαούρτι) ο άξιος – και υγιεινός – αντικαταστάτης του παγωτού; Για να συγκρίνεις το παγωμένο γιαούρτι με ίση ποσότητα παγωτού τότε είναι καλό να ξέρεις τα ακόλουθα:

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Ένα φλιτζάνι παγωτό βανίλια περιέχει 275 θερμίδες, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 31 γραμμάρια υδατάνθρακες, 15 γραμμάρια λίπους και 9 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Παγωμένο γιαούρτι[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Η ίδια ποσότητα (1 φλιτζάνι) παγωμένο γιαούρτι περιέχει 221 θερμίδες, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 38 γραμμάρια υδατάνθρακες, 6 γραμμάρια λίπους και 4 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Συμβουλές για υγιεινές επιλογές

Παγωμένο γιαούρτι[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Εάν προσέχεις τη διατροφή σου καλύτερα να επιλέξεις το παγωμένο γιαούρτι. Ωστόσο, το χαμηλότερο λίπος και θερμιδικό περιεχόμενο μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της μερίδας και τι θα προσθέσεις σε αυτό. Το παγωμένο γιαούρτι συνήθως προσφέρεται με σιρόπια σοκολάτας, καραμέλας και ζαχαρωτών που αυξάνουν τη θερμιδική του περιεκτικότητα.
Παγωμένο γιαούρτι[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”]
Όταν επιλέξεις να απολαύσεις παγωμένο γιαούρτι, προτίμησε μέτριο μέγεθος μερίδας και τα πιο υγιεινά toppings. Επίλεξε toppings, όπως, φρέσκα φρούτα, μούσλι, βρώμη και ξηρούς καρπούς. Έτσι, θα πάρεις αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αυτά είναι χαμηλότερα σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη. Μπορείς ακόμα να επιλέξεις κάποιο γλυκό του κουταλιού αντί για σοκολάτα.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Αν προτιμάς όμως το παγωτό, φρόντισε να μειώσεις την πρόσληψη λιπαρών από άλλα είδη στη διατροφή σου, για να αντισταθμιστεί με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να προτιμήσεις παγωτό με μειωμένα λιπαρά.

Παγωτό, ο γλυκός πειρασμός

Αν σε μια έρευνα ρωτούσαμε για το δημοφιλέστερο γλυκό του καλοκαιριού, η απάντηση θα ήταν άμεση, κοινότυπη και μονολεκτική: το παγωτό. Αναμφισβήτητα, το παγωτό θεωρείται ο πιο γλυκός και ταυτόχρονα ο πιο δροσιστικός πειρασμός του καλοκαιριού. Συναντάται σε διάφορες γεύσεις, σερβίρεται με ποικίλους τρόπους και συνδυάζεται με αρκετά τρόφιμα, ακόμη και ποτά. Η προσωρινή αίσθηση δροσιάς που προσφέρει, το κάνει ακαταμάχητο στις γευστικές αναζητήσεις μικρών και μεγάλων, τους καλοκαιρινούς μήνες. Το παγωτό λοιπόν είναι συνώνυμο του καλοκαιριού. Όπως όμως ισχύει για κάθε τρόφιμο, για να χαρείς άφοβα τη δροσιστική του μαγεία, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο και με προσοχή.

Ποιός είναι ο εφευρέτης του παγωτού;

Ξέρεις όμως, ποιος ήταν ο εφευρέτης του παγωτού; Καταρχήν, ο πρόγονος του παγωτού δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, γύρω στο 2000 π.Χ. Παρασκευαζόταν από ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά και γάλα, τα οποία τοποθετούνταν στο χιόνι για να πήξουν. Αργότερα παρασκευάστηκαν γλυκά με βάση παγωμένους χυμούς φρούτων, με ή χωρίς γάλα, και κατά το 13ο αιώνα μπορούσε να τα αγοράσει κάποιος εύκολα στους δρόμους του Πεκίνου.

Παγωτό από την Κίνα στην Ευρώπη…

Το 14ο αιώνα έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στην Ιταλία, παγωμένα φρούτα με γάλα, τα οποία έφερε ο Μάρκο Πόλο. Πολύ αργότερα, τον 16ο αιώνα υπήρχαν αποθήκες γεμάτες χιόνι για το πάγωμα των σερμπετιών στο σαράι του σουλτάνου της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, όταν η Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύτηκε το 1533 τον Ερρίκο Β’ της Γαλλίας, έφερε στη νέα της πατρίδα ένα παγωμένο επιδόρπιο από γλυκιά κρέμα, που έμοιαζε πολύ με το σημερινό παγωτό. Η τιμή του ήταν… αστρονομική, αφού δεν ήταν καθόλου εύκολο να διατηρηθεί ο πάγος το κατακαλόκαιρο. Το παγωτό λοιπόν ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων. Όμως γύρω στα 1560 ένας Ισπανός γιατρός που ζούσε στη Ρώμη, ο Μπλάσιους Βιλαφράνκα, ανακάλυψε ότι προσθέτοντας νιτρική ποτάσα στο χιόνι και στον πάγο μπορούσε να καταψύξει οτιδήποτε πολύ πιο γρήγορα. Αυτή η εφεύρεση έδωσε μεγάλη ώθηση στην παραγωγή παγωτού. Κατά το 19ο αιώνα το παγωτό διαδόθηκε στην Αγγλία και στην Αμερική χάρη στους Ιταλούς μετανάστες που το πωλούσαν στους δρόμους. Οι παγωτατζήδες ονομάστηκαν “χόκι-πόκι”, παράφραση του “Ecco un poco”, που σημαίνει “ορίστε λιγάκι”!

Παγωμένο γιαούρτι

More info

O Κώστας Χάρης, είναι κλινικός διαιτολόγος- Nutritionist BSc, RD και ο ιδρυτής του «CC LIMASSOL NUTRITION CENTER». Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην ιστοσελίδα του, το https://limassolnutrition.com/

 

Μάθε ακόμη περισσότερα για το παγωτό κάνοντας κλικ πιο κάτω

Παγωτό, η πιο καλοκαιρινή απόλαυση

 

MadameLeFo