Νέα μέτρα κατά του Covid19: Λύσε τις απορίες σου τώρα

Νέα μέτρα κατά του Covid19… Και είναι επόμενο να υπάρχουν και πάλι ένα σωρό απορίες… Έτσι, λόγω μεγάλου αριθμού ερωτήσεων που δεχόμαστε τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται από χθες, εξασφαλίσαμε από το Υπουργείο Υγείας τις πιο έγκυρες απαντήσεις/επεξηγήσεις σε πέντε βασικά ερωτήματα. Κάνε κλικ πιο κάτω και θα σου λυθούν όλες οι απορίες. 

Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοινώνει τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της Πανδημίας COVID-19.
 

Όταν στις 27 Νοεμβρίου ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωνε τα νέα  μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ο κορωνοϊός είναι παντού και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι μας”. Ε, λοιπόν, εάν θέλουμε να πετύχουμε την έγκαιρη αναχαίτιση της μετάδοσης του κορωνοϊού, θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα που μας επιβάλλονται. Παραόλα αυτά εάν έχετε κάποιες απορίες, κάντε scroll πιο κάτω και θα μάθετε κάποιες επιπλέον πληροφορίες.

Νέα μέτρα: Λύσε τις απορίες σου…

Σε ποιο σκεπτικό στηρίχθηκαν οι αποφάσεις για τα μέτρα και ποιος είναι ο στόχος τους;

Λαμβάνοντας υπόψη ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες και με στόχο να διασφαλιστεί η λειτουργία της κοινωνίας με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, αποφασίστηκε η δέσμη μέτρων με χρονικό ορίζοντα μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για να έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα και να υπάρξει βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Τα μέτρα επικεντρώνονται κυρίως στον περιορισμό των στενών επαφών ενός ατόμου, αλλά και στη μείωση των μετακινήσεων και της κινητικότητας των πολιτών. Παράλληλα, με τα μέτρα περιορίζονται οι χώροι και οι δραστηριότητες όπου μπορεί να υπάρξει συγχρωτισμός και άρα ευκολότερη μετάδοση του ιού.

Γράφιμα των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιστη του Covid-19 από το Unsplash

Γιατί επιτρέπεται η παρουσία 75 ατόμων στις εκκλησίες;

Η παρουσία 75 ατόμων είναι το ανώτατο όριο, το όποιο ισχύει και σε άλλους κλειστούς χώρους (π.χ. χώροι εστίασης, χώροι διεξαγωγής συνεδρίων και συνελεύσεων), όπου συναθροίζεται κόσμος. Το μέγιστο όριο των 75 ατόμων στις εκκλησίες/χώρους θρησκευτικής λατρείας εφαρμόζεται παράλληλα με τις άλλες προϋποθέσεις και οδηγίες του σχετικού πρωτοκόλλου όπως, μεταξύ άλλων:

  • Οι παρευρισκόμενοι οφείλουν να είναι καθήμενοι, χωρίς έντονη μετακίνηση.
  • Οι παρευρισκόμενοι οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στην εκκλησία.
  • Πέραν του ανώτατου ορίου των 75 ατόμων, ισχύει η ρύθμιση για παρουσία ενός ατόμου ανά 3 τ.μ.. Για παράδειγμα, εάν ένας ιερός ναός διαθέτει 300 τ.μ. εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσαν να βρίσκονται μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Αντίστοιχα εάν ένας ιερός ναός διαθέτει 150 τ.μ. εσωτερικό χώρο ο αριθμός των ατόμων που θα παρευρεθούν θα είναι 50.

Photo Credits: Fernando Zhiminaicela από το Pixabay

Γιατί ενώ επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 75 ατόμων κατά τη διάρκεια του εκκλησιασμού/άλλων μορφών θρησκευτικής λατρείας, ενώ η τέλεση γάμων, βαφτίσεων και κηδειών επιτρέπεται με την παρουσία μόνο 10 άτομα;

Το όριο των 10 ατόμων ισχύει σε όλες τις κοινωνικές συνάθροισες, καθώς και στις συγκεντρώσεις ατόμων σε οικίες. Οι γάμοι, οι βαφτίσεις και οι κηδείες θεωρούνται κοινωνικές συναθροίσεις, εφόσον τα άτομα γνωρίζονται μεταξύ τους και αναπόφευκτα λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης και της κοινωνικής δραστηριοποίησης, είναι εκδηλώσεις αυξημένου κινδύνου και υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας. Κατά την ιχνηλάτηση το προηγούμενο διάστημα διαφάνηκε ότι μεγάλες συρροές κρουσμάτων είχαν προκύψει μετά από κηδείες ή γάμους και βαφτίσεις, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη και τη διερεύνησή τους, αλλά και τον περιορισμό της διασποράς.

Photo credits: FreeGreatPicture.com

Γιατί αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων όπως τα γυμναστήρια και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα γυμναστήρια λόγω της φύσης της δραστηριότητας κατατάσσονται στους χώρους όπου ο δείκτης επικινδυνότητας και μετάδοσης είναι πολύ ψηλός (κατηγορία επικινδυνότητας «κόκκινη»). Επιπλέον, λόγω του ότι πρακτικά οι αθλούμενοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν μάσκες, και να τηρούν απόλυτα τα μέτρα προστασίας, θεωρούνται χώροι με αυξημένο βαθμό μετάδοσης του ιού.

Σε σχέση με τους χώρους εστίασης, σε πολλές χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, τα υποστατικά εστίασης ήταν από τους πρώτους κλάδους που είτε ανεστάλη η λειτουργία του ή λειτουργούν με περιορισμούς από τον Σεπτέμβρη λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας ως προς τον βαθμό μετάδοσης του ιού. Στην Κύπρο το προηγούμενο διάστημα, έχουν καταγραφεί αλυσίδες κρουσμάτων, που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την ιχνηλάτηση, αλλά και την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Παράλληλα, το μέτρο για τη λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 7 το βράδυ εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο των μέτρων για περιορισμό της κινητικότητας και του συγχρωτισμού.

Γιατί ενώ παραμένουν ανοικτά τα σχολεία, απαγορεύονται οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών;

Η λειτουργία των σχολείων διέπεται από πρωτόκολλο και κατευθυντήριες οδηγίες, και η εφαρμογή τους τηρείται με μεγάλη προσοχή. Συνεπώς, η κατάσταση εντός των σχολικών μονάδων είναι ελεγχόμενη και υπάρχει διαδικασία που εφαρμόζεται σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος. Παράλληλα, τα παιδιά στις τάξεις είναι σταθερά, υποβοηθώντας τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και μείωσης του αριθμού των στενών επαφών. Αντίθετα, στις εξωσχολικές αθλητικές, κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες συγκεντρώνονται παιδιά από διαφορετικά σχολεία. Επομένως, η εμφάνιση κρούσματος από αυτούς τους χώρους μπορεί να διασπείρει τον ιό σε μαθητές άλλων σχολείων. Κατ’ επέκταση και σε περισσότερες σχολικές μονάδες, με κίνδυνο η μετάδοση να μην μπορεί να ελεγχθεί.

 

MadameLeFo
0