Με γλυκιά, δροσερή, κόκκινη σάρκα και «τροφή των αγγέλων» κατά τον Μαρκ Τουέιν, το αγαπημένο μας καρπούζι κατάγεται από τη Νότιο Αφρική. Και ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι υπάρχει σε ιστορικές αναφορές από το 2.500 π.Χ. Μάλιστα, εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Πληροφοριακά, οι Αιγύπτιοι το κατανάλωναν ως φρούτο, και το μετέφεραν μαζί τους στην έρημο, σαν μια επιπρόσθετη… αποθήκη νερού.Από τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργήθηκε στην Κίνα, ενώ στην Ευρώπη εμφανίστηκε μόλις τον 13ο αιώνα. Και για καλύτερη γνώση της ελληνικής γλώσσας, στα αρχαία ελληνικά το καρπούζι λεγόταν «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Όμως, η λέξη «καρπούζι» που χρησιμοποιούμε προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz. Βέβαια, οι γλωσσολόγοι λένε ότι ανάγεται στην περσική xarbuz(a).
Μπορεί να μην το ξέρεις, αλλά το καρπούζι, εκτός του ότι μας ξεδιψά, μας αναζωογονεί και αποτοξινώνει τον οργανισμό μας! Ωστόσο, το αποφεύγεις γιατί νομίζεις ότι το καρπούζι σου προσφέρει μόνο νερό και ζάχαρη! Κι όμως, ενώ αποτελείται κατά 95% από νερό, η περιεκτικότητα του σε ζάκχαρα είναι μόλις το 5%.Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρο είναι μικρότερη από αυτήν του μήλου. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένα καρπούζι μπορεί να έχει μόνο το μισό ζάχαρο που περιέχει ένα μήλο. Έτσι, αν φας 2 φλιτζάνια καρπούζι θα πάρεις μόνον 80 θερμίδες, ενώ δεν έχει καθόλου λίπος ή χοληστερόλη. Γι’ αυτό άλλωστε, το συνιστούν και οι διαιτολόγοι!
Επιπρόσθετα, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο, φυτικές ίνες και ποτάσιο, γι’ αυτό και βοηθά πολύ στην καταπολέμηση της εφίδρωσης. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, για τη νυκτερινή όραση και παράλληλα δυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας, που καταπολεμούν τις μολύνσεις. Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο όπως η σεροτονίνη, η μελατονίνη και η ντοπαμίνη. Οι ουσίες αυτές έχουν καθοριστικό ρόλο σε πολλές νευρικές λειτουργίες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας ή του πανικού και γενικά συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλά. Η βιταμίνη C βοηθά το αμυντικό σύστημα του οργανισμού για να καταπολεμά καλύτερα τις μολύνσεις. Επίσης, προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, τις ουσίες δηλαδή που επιταχύνουν τους μηχανισμούς γήρανσης. Τέλος, το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης.Εκτός αυτών, το καρπούζι είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθούν τις κινήσεις του εντέρου. Οι φυτικές ίνες όπως είναι γνωστό βοηθούν εναντίον της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και ιδιαίτερα του ορθού. Εκτός αυτών, οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin η οποία βοηθά στη μείωση της πίεσης και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία. Αποφεύγετε όμως, να τους μασάτε ή να καταπίνετε, γιατί περιέχουν ουσίες με δραστική καθαρτική ενέργεια.
Επιπλέον, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το καρπούζι μας προστατεύει από την αφυδάτωση. Tο μεγαλύτερο προσόν του όμως, είναι ότι καθαρίζει τα νεφρά από τις πέτρες. Εννοείται, είναι καλύτερο να προτιμάς να πίνεις το χυμό του καρπουζιού, που προκαλεί έντονη διούρηση. Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και βήτα καροτίνης. Πρόκειται για δύο ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορες μορφές καρκίνου. Πάντως, για να μην είναι δύσπεπτο, το καρπούζι προτίμησε να το τρως κατά τη διάρκεια του πρωινού, πριν από το γεύμα ή ανάμεσα στο γεύμα και το δείπνο.
Ξέρεις να το… χτυπάς; Αν όχι, μάθε τι πρέπει να κάνεις όταν αγοράζεις καρπούζι: Ο μπαμπάς μου έλεγε πως χτυπώντας το ελαφρά περίπου στη μέση, αν κάνει έναν κούφιο, «καμπανιστό» ήχο είναι καλής ποιότητας. Αντίθετα, εάν ο ήχος τπθ είναι συμπαγής, δεν θεωρείται ώριμο και πρέπει να το αποφύγεις. Επίσης, πρόσεχε η φλούδα του να έχει ζωντανό χρώμα. Και η πλευρά που ακουμπούσε στο έδαφος να έχει κεχριμπαρένιο χρώμα και όχι πράσινο ή άσπρο. Διαφορετικά θα είναι… «μάπα το καρπούζι»!
Το καρπούζι είναι ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες, σε σαλάτες με διάφορα τυριά (και κυρίως με φέτα ή χαλούμι), με δημητριακά και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Γίνεται επίσης υπέροχο γλυκό του κουταλιού, παγωτό και γρανίτα, χυμός, ή αποτελεί συστατικό και σε αλκοολούχα ποτά.
Tags: food, FRUIT, HEALTHY, summer, watermelon
Το παγωτό είναι η συνηθέστερη επιλογή όταν θέλουμε να δώσουμε…
Το Sitio Brasserie, το αγαπημένο στέκι της πρωτεύουσας, κάνει το…
Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να κάνεις δίαιτα.…