Μάσκα και η σωστή χρήση της απ’ όλους μας

Η μάσκα και η χρήση της είναι ζωτικής σημασίας. Μας τα είπαν κι άλλοι, θα μου πεις… Ωστόσο, η στρατηγική της Κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων από χθες, έφερε μαζί της και την υποχρεωτική χρήση μάσκας από συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, αλλά και προαιρετική για όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ορισμένες βασικές παραμέτρους, που οφείλεις να γνωρίζεις πριν βγεις στην νέα κανονικότητα. 

ψυχολογία

Photo Credits: Cottonbro από το Pexels

Στο πλαίσιο των μέτρων ατομικής προστασίας και προφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, η χρήση μάσκας αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο. Βέβαια, δεν αντικαθιστά την εφαρμογή άλλων πρακτικών προφύλαξης όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η υγιεινή των χεριών, το καθάρισμα των επιφανειών, ο φυσικός αερισμός των χώρων διαμονής και εργασίας, κ.ο.κ.

Μάσκα για όλο τον πληθυσμό

Photo Credits: Anna Shvets από το Pexels

Η χρήση μάσκας μιας χρήσης από τον πληθυσμό συστήνεται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική όταν βρισκόμαστε σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους. Σε χώρους δηλαδή, όπου παρατηρείται συνάθροιση ατόμων, όπως είναι οι υπεραγορές, τα πολυκαταστήματα, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, τα φαρμακεία, οι τράπεζες, τα Τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που εξυπηρετούν κοινό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κ.ο.κ.

Η μάσκα για τους εργαζόμενους

Photo Credits: Наркологическая Клиника από το Pixabay

Η χρήση μάσκας μιας χρήσης είναι υποχρεωτική για τα άτομα που απασχολούνται σε:

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (π.χ. οδηγοί λεωφορείων),

Εσωτερικούς χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, Τμημάτων δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εξυπηρετούν κοινό, όπως είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα Ταχυδρομεία, οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (couriers), σημεία πληρωμής λογαριασμών Οργανισμών (π.χ. ΑΗΚ, CYTA, Τοπική Αυτοδιοίκηση), κ.ο.κ.,

Άτομα που εργάζονται σε θέσεις άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Ενδεικτικά:

μάσκα

Photo Credits: Tumisu από το Pixabay

Ταμεία υπεραγορών, αρτοποιείων, φαρμακείων, λαϊκών αγορών, καταστημάτων λιανικού εμπορίου, κ.τ.λ.

Εξυπηρέτηση κοινού σε σημεία της αλυσίδας τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, περίπτερα, μίνι μάρκετς, λιανικό εμπόριο (π.χ. επιχειρήσεις πώλησης ρούχων και υποδημάτων, καλλυντικών, κοκ), κ.ά.

Εργαζόμενοι σε εργοτάξια/κατασκευαστικό τομέα: Όσοι εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκες μιας χρήσης όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο (ο αριθμός των ατόμων στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 άτομα). Και ασφαλώς, όταν χρησιμοποιούν ανελκυστήρες.

Οι καθορισμένες τιμές

μάσκα

Photo Credits: Tonik από το Unsplash

Αυτό το ξέρεις; Η ανώτατη χονδρική και λιανική τιμή πώλησης μασκών μιας χρήσης (χειρουργικές μάσκες) καθορίστηκε με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας (από τις 15 Απριλίου 2020) στα €0,70 το τεμάχιο (δηλαδή €27,37 τα 50 τεμάχια). Επομένως, αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε παραβίαση αυτού του Διατάγματος θα πρέπει να την καταγγείλεις αμέσως στο τηλέφωνο 1429 (Γραμμή Καταναλωτή) για να λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

μάσκα

Photo Credits: Engin Akyurt από το Pixabay

Επίσης, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την επιλογή προστατευτικών μασκών. Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, συστήνει ως κατάλληλη προστατευτική μάσκα για το ευρύ κοινό την απλή χειρουργική μάσκα. Άλλα είδη μασκών (χάρτινες, μάσκες με φίλτρα, κ.τ.λ.), δεν εμπίπτουν στις συστάσεις και δεν εξυπηρετούν τα μέτρα προφύλαξης ατομικής υγιεινής.

Συστήνεται επίσης η αγορά των μασκών αυτών από αξιόπιστα σημεία πώλησης. Επίσης, καλό είναι να ελέγχετε ότι φέρουν απαραίτητα την σήμανση συμμόρφωσης CE και ότι είναι συσκευασμένες με ασφαλή τρόπο.

Η σωστή χρήση της μάσκας

μάσκα

Photo Credits: Juraj Varga από το Pixabay

Εκτός αυτών, σου υπενθυμίζουμε και τον σωστό τρόπο για τη χρήση της:

Η μάσκα καλύπτει το πρόσωπό από την κορυφή της μύτης, το στόμα και το πηγούνι.

μάσκα

Photo Credits: Anna Shvets από το Pexels

Πριν την εφαρμογή ή αφαίρεση της μάσκας πλένουμε τα χέρια με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

Αφαιρούμε τη μάσκα βγάζοντάς την από πίσω με προσοχή και ΔΕΝ αγγίζουμε το μπροστινό μέρος.

μάσκα

Photo Credits: Polina Tankilevitch από το Pexels

Μετά τη χρήση την τοποθετούμε σε κάδο απορριμμάτων.

(ΜΚΥ)

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0