Καρκίνος του μαστού: Η πρόληψη σώζει ζωές

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου που πλήττει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Η πρόληψη είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία της υγείας μας. Περιλαμβάνει μάλιστα απλές μεθόδους- για να αντιμετωπίσεις ακόμη και τους κληρονομικούς παράγοντες. Εδώ θα σου δώσουμε τους πιο σημαντικούς τρόπους πρόληψης που μπορείς να τους εφαρμόσεις στην καθημερινή ζωή.

Από το 1985 ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο και 25η Οκτωβρίου έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Μ’ αυτή την ευκαιρία, σήμερα θα σου μιλήσουμε για όλα όσα μπορείς να κάνεις για να προλάβεις. Καταρχήν, να θυμάσαι ότι η ανίχνευση του καρκίνου του μαστού στα πρώτα του στάδια της ασθένειας αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης και μπορεί να μειώσει την ανάγκη για ορισμένες πιο επιθετικές θεραπείες.

Τα πιο σημαντικά μέτρα πρόληψης

Οι πιο σημαντικές μέθοδοι πρόληψης του καρκίνου του μαστού μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή μας, είναι οι πιο κάτω.

Έλεγχε το στήθος σου τακτικά

καρκίνος του μαστούΈνας απλός τρόπος πρόληψης είναι η τακτική αυτοεξέταση του μαστού. Γνωρίζοντας το σώμα σου, μπορείς να αντιληφθείς αλλαγές στο μαστό σου που ενδεχομένως να απαιτούν ιατρική προσοχή, ιδίως αν υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες. Πρέπει να κάνεις αυτοεξετάσεις του μαστού κάθε μήνα ώστε να μπορείς να εντοπίσεις πιο εύκολα τυχόν αλλαγές στο στήθος σου. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία λίγων μόνο λεπτών. Φρόντισε να μιλήσεις με τον γιατρό σου εάν παρατηρήσεις οτιδήποτε ασυνήθιστο. Η αυτοεξέταση μαστού συνιστάται από την ηλικία των 18 ετών και εφ’ όρου ζωής. Καλύτερη μέρα για να κάνεις την αυτοεξέταση των μαστών σου είναι η 8η μέρα από την έναρξη του κύκλου σου- εάν βλέπεις περίοδο.

Υγιεινός τρόπος ζωής & διατροφή

Στοιχεία από επιστημονικές έρευνες δείχνουν τη σχέση μεταξύ των επιλογών υγιεινού τρόπου ζωής και του χαμηλότερου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με τις μελέτες, πρέπει να προσέξεις: Το υπερβολικό σωματικό βάρος και η σωματική αδράνεια αποτελούν αιτίες για το 1/3 όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Φρόντισε να συνειδητοποιήσεις λοιπόν ότι το να είσαι δραστήρια, να έχεις ισορροπημένη διατροφή και να διατηρείς ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι τρεις απλές αλλά κρίσιμες επιλογές του τρόπου της ζωής σου.Αν και σχετικές μελέτες δεν έχουν συνδέσει συγκεκριμένες δίαιτες με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, και λίγα λιπαρά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ακόμα και σε γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση. Οι αντιοξειδωτικοί παράγοντες που περιέχονται σε αυτές τις τροφές βοηθούν στη μείωση του κινδύνου. Σύμφωνα με στοιχεία, η μεσογειακή διατροφή έχει προστατευτική δράση. Αντίθετα, η υψηλή πρόσληψη τροφών υψηλής επεξεργασίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Φρόντισε λοιπόν, να συμπεριλάβεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή διατροφή σου  και στις σωστές ποσότητες για να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος. Περιόρισε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων. Απόφευγε την κατανάλωση τροφών και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

 Αποφυγή της παχυσαρκίας

Το υπερβολικό βάρος (Δείκτης Μάζας Σώματος – ΔΜΣ ίσος ή μεγαλύτερος από 25) ή παχύσαρκος (ΔΜΣ ίσος ή μεγαλύτερος από 30) μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους σε όλη τη ζωή μας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση κατά 50%. Γι’ αυτό, φρόντισε να διατηρείς τη σιλουέτα σου σε Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 18,5 και 24,9. Πώς να υπολογίσεις τον Δείκτη Μάζας Σώματος; ΔΜΣ = βάρος σε κιλά επί το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο.

Διακοπή του αλκοόλ

Έχει διαπιστωθεί μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης οποιουδήποτε τύπου αλκοόλ και του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Μελέτες δείχνουν ότι η διακοπή του αλκοόλ ή αν πίνεις λιγότερο από 1 μερίδα την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο. Περιόρισε λοιπόν την κατανάλωση αλκοόλ. Για την πρόληψη του καρκίνου, είναι καλύτερο να αποφεύγεις την κατανάλωση αλκοόλ εντελώς.

Φυσική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας πρόληψης. Η σωματική δραστηριότητα πέραν των 30 λεπτών την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 20%. Εάν μένεις αδρανής ή κάθεσαι για πολλές ώρες (π.χ. έλλειψη δραστηριότητας στη δουλειά) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Γι’ αυτό συστήνεται να κάνεις μέτρια άσκηση για τουλάχιστον 30-60 λεπτά την ημέρα. Να θυμάσαι ότι η σωματική δραστηριότητα δεν σημαίνει μόνο αθλητισμό… Περιλαμβάνει το περπάτημα, κηπουρική, δραστηριότητα στο χώρο εργασίας, δουλειές του σπιτιού, χορό κ.λπ. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, ακόμα και σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό. Μπορείς να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου για προσαρμοσμένα προγράμματα άσκησης.

Η πρόληψη από τους ειδικούς

καρκίνος του μαστούΗ δευτερογενής πρόληψη αναφέρεται σε τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού ακόμη και στα πρώτα του στάδια. Αυτό περιλαμβάνει απεικονιστικές μεθόδους, όπως είναι η μαστογραφία καθώς και η ευαισθητοποίηση του μαστού. Όπως μάθαμε από τη Europa Donna Κύπρου όλες οι Κύπριες γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εθνικά προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου μαστογραφίας. Αυτά τα προγράμματα διεξάγονται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού που αναπτύχθηκε από την Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού (ECIBC), οι οποίες ενημερώνονται τακτικά, με βάση τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία.Όλες οι γυναίκες μεταξύ 45 και 74 χρόνων λαμβάνουν πρόσκληση για δωρεάν μαστογραφία κάθε 2 χρόνια. Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούσαν τον προσυμπτωματικό έλεγχο σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών. Εάν όμως, ανήκεις σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν πάρεις πρόσκληση, θα επικοινωνήσεις με τα Κέντρα Μαστογραφίας για να διευθετήσεις το ραντεβού σου (δες τις λεπτομέρειες παρακάτω)⇓. Μέσω του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να αντιστρέψει το κλίμα κατά του καρκίνου με δράσεις για τη στήριξη της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπείας και της περίθαλψης, καθώς και της ποιότητας ζωής μετά τη διάγνωση.

Μαστογραφία

Οι μαστογραφίες μπορεί συχνά να δείξουν ένα εξόγκωμα του μαστού πριν αυτό γίνει αισθητό. Μπορούν επίσης να εμφανίσουν μικροσκοπικές συστάδες ασβεστίου που ονομάζονται μικροαποτιτανώσεις. Οι σβώλοι ή οι κηλίδες μπορεί να προκληθούν από καρκίνο, λιπαρά κύτταρα ή άλλες καταστάσεις όπως οι κύστεις. Γι’ αυτό απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα.

Υπερηχογράφημα μαστού

Το υπερηχογράφημα μαστών είναι μια απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να εξετάσει το εσωτερικό των μαστών σου. Μπορεί να βοηθήσει τον ειδικό να εντοπίσει προβλήματα στο στήθος. Επίσης, του επιτρέπει να δει πόσο καλά ρέει αίμα στις περιοχές των μαστών σου.

Ακολούθησε τις συστάσεις του γιατρού σου

καρκίνος του μαστούΟι τακτικοί έλεγχοι από τον γυναικολόγο είναι ουσιαστικοί για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ειδικά όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Ο γιατρός σου θα σε παρακολουθεί για πρόσθετους παράγοντες κινδύνου και θα σου συνιστά πότε πρέπει να υποβάλλεσαι σε μαστογραφίες ή άλλες εξετάσεις.Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε ότι η πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία όλων μας και ειδικά των γυναικών, ακόμα περισσότερο όταν υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες στην οικογένεια. Συνδυάζοντας την τακτική αυτοεξέταση του μαστού, την υγιεινή διατροφή, την σωματική δραστηριότητα και τους τακτικούς ελέγχους από τον γιατρό, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ακόμα και όταν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Η πρόληψη αυτής της σοβαρής ασθένειας είναι υποχρέωση όλων μας και μπορεί να σώσει ζωές.

Καρκίνος του μαστού: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

καρκίνος του μαστού

♥ Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος, στις γυναίκες, και ευθύνεται για 1 στις 4 ετήσιες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως.

♦ Για τις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού είναι σταθερά ο πιο συχνός, αποτελώντας το 34% των νέων περιπτώσεων στην Κύπρο, σε σύγκριση με το 29% σε ολόκληρη την ΕΕ.

♥ O καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες, είναι όμως πιο σπάνιος (λιγότερο από 1% των περιπτώσεων).

♦ Ο καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει το 13,3% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου που διαγνώστηκαν στην ΕΕ το 2020. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

♥ Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες στην περιοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) στην Ευρώπη με εκτιμώμενη συχνότητα εμφάνισης 576.300 το 2020.

♦ 1 στις 11 γυναίκες στην ΕΕ-27 θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού πριν από την ηλικία των 74 ετών.

♥ Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.

♦ Το 35% εμφανίζεται σε ηλικίες 50-64 ετών και οι υπόλοιπες περιπτώσεις σε γυναίκες άνω αυτών των ηλικιών.

♥ Υπολογίζεται ότι το 21% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στην Ευρώπη εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών.

♦ Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως. Και ευθύνεται για 1 στους 6 θανάτους από καρκίνο. Ο καρκίνος του μαστού στοιχίζει τη ζωή περισσότερων Ευρωπαίων γυναικών από οποιονδήποτε άλλο καρκίνο.

♥ Ο καρκίνος του μαστού, όταν ανιχνεύεται στα αρχικά του στάδια, έχει ποσοστό επιβίωσης άνω του 90% (σύμφωνα με τον ΠΟΥ).

Learn more

Μαστογραφικά Προληπτικά Κέντρα

καρκίνος του μαστούΤο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Πληθυσμού για τον Καρκίνο του Μαστού προσφέρεται για όλες τις γυναίκες μεταξύ 45 και 74 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο. Μάλιστα, λαμβάνουν πρόσκληση για δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο κάθε 2 χρόνια. Σε περίπτωση που δεν πάρεις πρόσκληση, μπορείς να επικοινωνήσεις με τα Κέντρα Μαστογραφίας για να κανονίσεις το ραντεβού σου.

Τα Μαστογραφικά Κέντρα στην Κύπρο είναι τα πιο κάτ

Λευκωσία – τηλ.: 22 444460, 07:30 – 14:30

Λεμεσός – τηλ.: 25 305124, 07:30 – 14:30

Αμμόχωστος – τηλ.: 23 200166/167, 07:30 – 14:30

Λάρνακα – τηλ.: 24 622551, 07:30 – 14:30

Πάφος – Τηλ.: 26 803225 Δευτέρα & Παρασκευή 15:30 – 17:30, Σάββατο 09:00 – 13:00

MadameLeFo