Η ομορφιά είναι γένους… θηλυκού κι έχει μεγάλη ιστορία

 Ναι, η ομορφιά είναι γένους… θηλυκού! Γι’ αυτό, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας αποτίνουμε φόρο τιμής στις γυναίκες που επέδρασαν σημαντικά σ’ αυτό τον μαγικό κόσμο… Γυναίκες που αποτελούν τα θρυλικά πρότυπά μας μέχρι σήμερα.

Ναι, ο χώρος της ομορφιάς, είναι γένους θηλυκού, έστω κι αν κάποτε επικρατούσε σχεδόν αποκλειστικά η ανδροκρατία. Κι όμως, στο πέρασμα των χρόνων εμφανίστηκαν πολύ δυναμικές γυναίκες… Μάλιστα, το όνομά τους γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ομορφιάς. Σήμερα, μια  μέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας, τους αποτίνουμε φόρο τιμής… Και επιχειρούμε μια «ξενάγηση» στις προσωπικές τους ιστορίες.

Helena Rubinstein

Ομορφιά και οι κυρίες του κραγιόν

Σήμερα η επιλογή του κραγιόν  είναι τόσο δύσκολη όσο και η επιλογή ενός καφέ ανάμεσα σε εκατοντάδες χαρμάνια. Αλλά τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι. Κάποτε δεν τα ’χανες από τις τόσες δυνατότητες. Εκείνους τους ευλογημένους καιρούς επέλεγες μόνον ανάμεσα σε δύο μάρκες-ονόματα: Ελίζαμπεθ Άρντεν (Elizabeth Arden) και Έλενα Ρουμπινστάιν (Helena Rubinstein).

ομορφιά

Helena Rubinstein

Η μία είχε καταγωγή από τον αμερικανικό Βορρά, η άλλη από την Ανατολική Ευρώπη… Και οι δυο τους όμως, κατέκτησαν τη Νέα Υόρκη κι έπειτα τον κόσμο ολόκληρο. Ούτε η μία ούτε η άλλη ήταν καλλονή, αυτό όμως, δεν είχε σημασία… Και οι δύο ήταν προικισμένες με πάμπολλα χαρίσματα και γνώσεις του τομέα της ομορφιάς. Ήταν και οι δύο επιφανείς επιχειρηματίες και φεμινίστριες, πριν κάν επινοηθεί ο όρος. Και παρόλο το μίσος που έτρεφαν η μία για την άλλη, κληροδότησαν και ποιοτικά καλλυντικά και σημαντικές ελευθερίες στη σύγχρονη γυναίκα.

Το επέβαλαν κι έγινε θρύλος

Παρά την αντιπαλότητα των δύο γυναικών, έκαναν το παν για να γίνει το γυναικείο μακιγιάζ πιο λαμπερό, προσιτό και απαλλαγμένο από προκαταλήψεις. Οι Σουφραζέτες που από το 1900 κατέβαιναν στους δρόμους της Νέας Υόρκης με βήμα και βλέμμα αποφασιστικό, φορούσαν έντονο κραγιόν στα χείλη. Και διαδήλωναν για την καθιέρωση των γυναικείων δικαιωμάτων, αλλά και για την ελευθερία να φορούν οι γυναίκες κραγιόν χωρίς να φοβούνται κανέναν.

Το 1900 -η Elizabeth Arden ήταν 22 και η Helena Rubinstein 30 χρόνων- οι άνδρες στην Αγγλία μπορούσαν να ζητήσουν νομίμως διαζύγιο εάν οι σύζυγοι βάφονταν χωρίς την έγκρισή τους… Παράλληλα, μια γυναίκα επιχειρηματίας σε κατάστημα καλλυντικών αντιμετωπιζόταν περίπου ως ιδιοκτήτης sex shop σε συντηρητική μικρή επαρχιακή πόλη. Οι γυναίκες της εποχής «επιτρεπόταν» να εργάζονται, όχι όμως και να κάνουν καριέρα… Επίσης, τα έντονα χρώματα ήταν γενικώς «προνόμιο» ιεροδούλων κι «ελαφρών» καλλιτέχνιδων.

Από τους πρώτους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών, η Elizabeth Arden έδινε το κόκκινο κραγιόν στις σουφραζέτες που παρέλασαν στην 5η Λεωφόρο το 1912. Τότε, το να φορούν οι γυναίκες κόκκινο κραγιόν, δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτή πρακτική. Ωστόσο, έγινε σύμβολο του γυναικείου κινήματος και παρέμεινε εικόνα της γυναικείας εξουσίας μέχρι σήμερα.

ομορφιά

Elizabeth Arden κατά την περίοδο του κινήματος των Suffragettes

Όμως η Elizabeth Arden κι η Helena Rubinstein πραγματοποίησαν το όνειρό τους: Την ανεξαρτησία της γυναίκας με τη μορφή της επιθυμίας της να γίνει ομορφότερη τονίζοντας τα χαρακτηριστικά της. Ίδρυσαν τις αυτοκρατορίες καλλυντικών τους, ενώ το 1915, η Helena Rubinstein εγκαινίασε το πρώτο ινστιτούτο ομορφιάς στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, το βάφτισε «salon» και γρήγορα έγινε στέκι για τον καλύτερο γυναικόκοσμο.

Τολμηρές και πρωτοπόρες 

ομορφιά

Elizabeth Arden

Η Elizabeth Arden –το πραγματικό της όνομα ήταν Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ Γκράχαμ- ήταν νοσοκόμα και λογίστρια σε φαρμακευτική εταιρία. Η Helena Rubinstein -γνωστή κι ως «Μαντάμ»- υπήρξε ένα από τα 9 παιδιά οικογένειας από την Κρακοβία της Πολωνίας- που μετανάστευσε στην Αυστραλία κι αργότερα στην Αμερική. Τις γνώσεις της που απέκτησε κατά τη διάρκεια του υπερωκεάνιου ταξιδιού για ασιατικές θεραπευτικές μεθόδους και παρασκευάσματα ομορφιάς τις διοχέτευσε αργότερα στα διάσημα βαζάκια της. Από την πλευρά της η Elizabeth Arden κληροδότησε στις απανταχού γυναίκες την Eight Hour Cream. Μιλάμε για την κρέμα που κάθε παραλαβή εξαντλείται αμέσως μέχρι σήμερα! Η Elizabeth Arden όμως, μάς κληροδότησε και τη συμβουλή της να ακολουθούμε το θηλυκό μας ένστικτο…

Γαλλική «υπεροπλία» στην ομορφιά με άρωμα… γυναίκας

Μια άλλη μεγάλη επαναστατική κίνηση των καιρών ξεκίνησε απ’ το Παρίσι, από μια άλλη κυρία… Ήταν τότε, που την πήρε ο ύπνος στον ήλιο… Κι αυτό υπήρξε η αρχή της μόδας για τη μαυρισμένη επιδερμίδα. Ήταν η Coco Chanel, η γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, που πρώτη λάνσαρε το φον ντε τεν, και το καθιέρωσε ως το απαραίτητο «εργαλείο» ομορφιάς για τις απανταχού κοκέτες… Πρώτη όμως, εισέβαλε και στον κόσμο της αρωματοποιΐας, αφού μόλις το 1921, η Coco Chanel δημιούργησε μαζί με τον αρωματοποιό Ernest Beaux ένα άρωμα διακριτικό και ταυτόχρονα δυνατό. Ήταν το No5, ένα άρωμα μαγικό και συνάμα ξεχωριστό, που με το πρωτοποριακό για την εποχή του μπουκάλι, έγραψε ιστορία, που κρατά 100 ακριβώς χρόνια…

ομορφιά

Η Coco Chanel και το Chanel No5 της

Στις 10 Iανουαρίου του 1971 η Coco Chanel άφησε την τελευταία της πνοή – σε ηλικία 88 χρόνων -στο ξενοδοχείο Pίτζ στο Παρίσι… Και οι αντικαταστάτες της πήραν το ρίσκο. Έτσι, λίγα χρόνια μετά τον θάνατό της, γύρω στο 1975 έβαλαν τον οίκο Chanel και στον κόσμο της κοσμετολογίας.

Οι νεότερες που κυριάρχησαν στην ομορφιά και τη μόδα 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η Jil Sander λάνσαρε ένα βερνίκι νυχιών, με το όνομα Pure Colour. Κι έκανε θραύση τόσο στην Γερμανία (την πατρίδα της), όσο και στην Ελβετία και την Ιταλία.  Λίγο αργότερα, η δημιουργός του μίνι, η Mary Quant μεταπήδησε απ’ τον χώρο της μόδας και στον κόσμο της ομορφιάς. Λάνσαρε την προσωπική της σειρά μακιγιάζ (που κατασκευαζόταν από τη Max Factor). Κι ενώ τα χρόνια περνούσαν, ξαφνικά, μπήκε στο παιχνίδι και η Donatella Versace. Τότε παρουσίασε για πρώτη φορά το Woman Versace, ένα διακριτικό, αλλά συνάμα σαγηνευτικό γυναικείο άρωμα. Εξάλλου, ο 1997 ο οίκος Versace κυκλοφόρησε και μια ολοκληρωμένη συλλογή από προϊόντα μακιγιάζ. Είχαν υπερπολυτελή συσκευασία και για σήμα τους το κεφάλι της Μέδουσας.

ομορφιά

Carolina Herrera

Παρόμοια βήματα ακολούθησαν και η Lolita Lempicka, η Sonia Rykiel, η Donna Karan, η Carolina Herrera, η Anna Sui και η Miuccia Prada. Και πιο πρόσφατα και η Victoria Beckham.

ομορφιά

Victoria Beckham

Ομορφιά από την Estée Lauder, την Bobbi Brown και τη Jo Malone

H Estée Lauder είναι η τελευταία οικογενειακή αυτοκρατορία  και ανήκει στους κολοσσούς της κοσμετολογίας.

ομορφιά

Η Estée Lauder

O οίκος της Estée Lauder, από τη μικρή επιχείρηση, που ξεκίνησε πριν 74 χρόνια, εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κι αυτό, χάρη στο δημιουργικό πνεύμα μιας γυναίκας, της Estée Lauder.

ομορφιά

Η ιδρύτρια του ομώνυμου οίκου ομορφιάς Bobbi Brown

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η Bobbi Brown ίδρυσε το 1991 την ομώνυμη εταιρεία καλλυντικών, μια εταιρεία που είναι γνωστή για τη φυσική της προσέγγιση στην ομορφιά. Το 1995 το brand ανέλαβε η Estée Lauder. Η ίδια η Bobbi Brown αποσύρθηκε το 2016 μετά από 25 χρόνια δημιουργίας στο χώρο.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η Jo Malone άνοιξε το πρώτο κατάστημά της μόλις το 1994, στο Νο154 της Walton Street, στο Λονδίνο. Μέχρι το 1999 εγκαινίασε το πρώτο της κατάστημα στην Sloane Street, την πιο διάσημη εμπορική οδό της βρετανικής πρωτεύουσας. Την ίδια χρονιά εξαγοράστηκε από την Estée Lauder… Και από τότε άνοιξε τα “φτερά” της σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

ομορφιά

Μάθε περισσότερα για την Estée Lauder

κάνοντας κλικ εδώ 

https://madamelefo.com/beauty-story-estee-lauder-cosmetics-brand-bobbi-brown

 

 

 

MadameLeFo