Η ημέρα του αύριο, της νέας κανονικότητας

Η ημέρα του αύριο, της νέας κανονικότητας… Ναι, οι άνθρωποι είμαστε “κατασκευασμένοι” για να θέλουμε να ξέρουμε τι συμβαίνει και πότε, ώστε να προσέχουμε τα συµβάντα/πράγµατα που μας κάνουν να τα νιώθουμε σαν απειλές. Όταν τα πράγµατα είναι αβέβαια ή γενικά, δεν αισθανόµαστε ασφαλείς… Και, όπως λέει η κλινική ψυχολόγος Έλενα Αριστοδήμου, είναι φυσιολογικό να νιώθουµε άγχος. Πώς θα το ξεπεράσουμε; Κάνε scroll πιο κάτω και θα μάθεις όλους τους τρόπους. 

Η ημέρα του αύριο

Photo Credits: energepic.com από το Pexels

Η ημέρα του αύριο

Ένα µεγάλο µέρος του άγχους, προέρχεται από µια αίσθηση αυτού που σκεφτόµαστε πως θα έπρεπε να είµαστε ικανοί να ελέγχουµε, αλλά αδυνατούµε. Αυτή τη στιγµή, πολλοί από µας ανησυχούµε για τον COVID-19, τι συμβαίνει στο κόσµο, πως θα είναι η αυριανή µέρα, σκεφτόµαστε την επιβίωση µας µε τις δουλειές και τα οικονομικά µας…

Η ημέρα του αύριο

Photo Credits: Kelly Sikkema από το Unsplash

Προβληματιζόμαστε για τα παιδιά µας αν και πως θα ολοκληρώσουν τη σχολική τους χρονιά κ.τ.λ. Όλοι έχουµε χάσει κάτι αυτή τη περίοδο και είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι από εµάς είναι ψυχολογικά κουρασμένοι µε όσα συμβαίνουν σήµερα.

Η ημέρα του αύριο

Photo Credits: Pexels από το Pixabay

Ο τρόπος µε τον οποίο αισθανόμαστε, αντιδράμε και πράττουμε εντυπώνεται βαθιά και καθιερώνεται µέσα µας. Εάν νιώθουμε μελαγχολικοί ή κατά κάποιο τρόπο απογοητευμένοι, ίσως να πρέπει να αλλάξουμε τα μοτίβα της συμπεριφοράς µας για να νιώσουμε ψυχικά υγιείς. Η λύση που προτείνω; «Βλέπε τις αισθήσεις σου»… Πως γίνεται αυτό;

Η ημέρα του αύριο… τώρα

 Η ημέρα του αύριο

Photo Credits: Anrita1705 από το Pixabay

Πρώτα να αναφέρω ένα απόσπασµα από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάϊ. Αυτό που είναι, είναι. Η πραγματικότητα δεν είναι όπως µε συµφέρει εµένα να είναι. Δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι, δεν είναι όπως µου είπαν ότι θα είναι, δεν είναι όπως ήταν. Η πραγµατικότητα γύρω µου είναι όπως είναι.

Η αλλαγή µπορεί να έρθει µόνο όταν έχουµε συναίσθηση της παρούσας κατάστασης. Εγώ είµαι αυτός που είµαι. Δεν είµαι αυτός που θα ήθελα να είµαι, δεν είµαι αυτός που θα έπρεπε να είµαι, δεν είµαι αυτός που η µαµά µου θα ήθελε να είµαι. Και δεν είµαι καν αυτός που ήµουν. Είµαι αυτός που είµαι.

Όλες οι νευρώσεις ξεκινούν από τη στιγµή που προσπαθούµε να είµαστε αυτό που δεν είµαστε”.

Η ημέρα του αύριο

Photo Credits: Andrea Piacquadio από το Pexels

Δημιούργησε το δικό σου χώρο…

Ο ορισµός µιας ώριµης και αληθινής σχέσης µε τον εαυτό µας είναι η ανιδιοτελής προσπάθεια να δηµιουργείς χώρο, ώστε να µπορείς να είσαι όπως είσαι.

Δεν υπάρχει συνταγή για αποδειγμένη ευτυχία. Όταν επηρεαζόμαστε ψυχολογικά από το χάος, πρέπει να επιλέξουμε µια συμπεριφορά ώστε να έχουµε ένα νέο τρόπο σκέψης.

4 σημεία προσοχής

Η συγγραφέας και ψυχολόγος Phillipa Perry αναφέρει αλλαγή σε 4 σηµεία στη συμπεριφορά ώστε να επιτύχουμε την αλλαγή της σκέψης και ώστε ο κάθε άνθρωπος να ασχοληθεί σε προσωπικό επίπεδο µε τον εαυτό του και κατ’ επέκταση στην εξασφάλιση της ψυχικής του ηρεµίας.

Photo Credits: Andrea Piacquadio από το Pexels

1.  ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ –  Όταν  παρατηρούμε τον  εαυτό  µας, κάνουµε ένα βήµα έξω από τον εαυτό µας. Κι αυτό, γιατί θέλουμε να αναγνωρίσουμε ποιες είναι οι σκέψεις, συναισθήματα, που γίνονται τη δεδομένη στιγµή. Δημιουργούμε χώρο ώστε να αποδεχτούμε τι µας συμβαίνει. (Ασκήσεις γείωσης: Τι αισθάνομαι  τώρα;  Τώρα τι σκέφτοµαι; Αυτή τη στιγμή τι κάνω; Μπορώ να κάνω κάτι διαφορετικό;).

2.  Η  ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ – Οι σχέσεις εμπιστοσύνης, οι σχέσεις που µας δίνουν ασφάλεια είναι αναγκαίες για την επιβίωση µας. Έχουμε τέτοιες σχέσεις; Η εξέλιξη µας είναι αποτέλεσµα αλλεπάλληλων σχέσεων.

3.  ΤΟ  ΑΓΧΟΣ –  Θέλουµε  το  καλό  άγχος – γιατί µας  δημιουργεί  νέους νευρώνες σύναψης που ψυχικά µας διεγείρει και µας βοηθά στη προσωπική εξέλιξη και δημιουργικότητα.

4.  ΠOΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ; – Αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό µας-  «Εγώ  ειμαι  ένας  άνθρωπος  που…» «Εγώ  δεν…». Εστιάσου σε διατυπώσεις, κοίτα τες από διαφορετική οπτική γωνία. Βρες νέους τρόπους πιο ευέλικτους να ορίσεις τον εαυτό σου.

Η ημέρα του αύριο

Photo Credits: Congerdesign από το Pixabay

Ίσως – µε κουράγιο και συναίνεση -, να αποδεχτούµε ότι, κατά βάθος, η ιδέα που έχουµε φτιάξει για τον ίδιο µας τον εαυτό ή για το πως ζούµε σήµερα στη καραντίνα να αποτελεί ένα κατασκεύασµα αυτού που δεχόµαστε (σαν ένα ασφαλές σηµείο αναφοράς).

Άρα, εάν νιώθουμε δεµένοι και παγιδευµένοι, χωρίς περιθώρια για αλλαγή και εξέλιξη, τότε ίσως να χάνουµε κάθε εναλλακτική δυνατότητα να εξερευνήσουµε το πώς είναι να γίνεσαι κάθε µέρα κάτι καινούριο.

More info

Η Έλενα Αριστοδήμου είναι Κλινική Ψυχολόγος, και θα τη βρεις στο Αltius Mind Institute, ΛεωφΣτροβόλου 14, Myrtiana Court, 1ος όροφος, Γραφείο:103, 2018, Λευκωσία, τηλ. 99 309246

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της στο aristodemouelena@gmail.com

www.altiusmindinstitute.com

https://www.facebook.com/altiusmindinstitute

 

Μάθε επίσης πως ο κορωνοϊός επηρρέασε την ψυχολογία μας κάνοντας κλικ πιο κάτω

Η ψυχολογία μας επηρεάζεται από τον κορωνοϊό

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0