Οι νευροδιαβιβαστές είναι ουσίες – ορμόνες που εκλύονται από τον εγκέφαλό μας και συμμετέχουν στη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Η παραγωγή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι η διατροφή. Όταν καταναλώνουμε κάποιες τροφές, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ο εγκέφαλος αρχίζει και παράγει έναν αντίστοιχο νευροδιαβιβαστή, ο οποίος κατά συνέπεια μας προκαλεί και ανάλογα συναισθήματα. Τα επίπεδά τους δεν είναι σταθερά στον οργανισμό και αυτό γιατί έχουμε την τάση να αλλάζουμε την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής μας ανάλογα με τις συνθήκες της ζωής μας.
Οι γνωστότεροι νευροδιαβιβαστές είναι οι Ενδορφίνες, η Ντοπαμίνη, η Σεροτονίνη και η Κορτιζόλη. Κάθε ένας από τους παραπάνω νευροδιαβιβαστές προκαλεί και ένα διαφορετικό συναίσθημα. Ας δούμε λίγα πράγματα για τον καθένα ξεχωριστά.
Ενδορφίνες: Η παραγωγή τους ξεκινά μετά την κατανάλωση τροφής πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά. Η επίδρασή τους στην ψυχολογία μας; Φέρνουν χαρούμενη διάθεση.
Ντοπαμίνη: Παράγεται όταν καταναλώνουμε τροφές που προσφέρουν υψηλά επίπεδα απόλαυσης. Αυξάνει την ετοιμότητα και την εγρήγορση.Σεροτονίνη: Η σεροτονίνη παράγεται ύστερα από κατανάλωση υδατανθράκων και προκαλεί αισθήματα πληρότητας και βελτιώνει τη διάθεση. Τα επίπεδά της είναι χαμηλά σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.
Κορτιζόλη: Η ορμόνη αυτή αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και των λιπαρών οξέων. Βοηθά στην γρήγορη και υψηλή παραγωγή ινσουλίνης με αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης. Επιπλέον, η παραγωγή της επηρεάζεται από το άγχος που νιώθουμε (αυξάνεται σε μη επιθυμητά επίπεδα σε περιόδους στρες). Μπορεί επίσης να θεωρηθεί υπεύθυνη για την αύξηση του σωματικού βάρους, λίπους, αλλά και του σπλαχνικού λίπους.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και λίπος ή τροφών που έχουν συνδεθεί με την απόλαυση (για κάποιους μπορεί να είναι και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη), μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των νευροδιαβιβαστών με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θετικά συναισθήματα και μείωση του άγχους. Η υπερβολή, όμως, αλλά και η μη ποιοτική τροφή είναι πιθανόν να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και λίπους.
♦ Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι η μια ποιοτική επιλογή που μπορούμε να έχουμε για να αυξήσουμε τους νευροδιαβιβαστές μας. Λαχανικά, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης είναι ορισμένες τροφές που σε σωστή ποσότητα για τον καθένα μας, μόνο καλά μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό.
♦ Τα καλά λιπαρά είναι εκείνα που θα βοηθήσουν ναι μεν στην αύξηση της διάθεσης, αλλά δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την ολική χοληστερόλη, την HDL χοληστερόλη και γενικότερα την υγεία του οργανισμού μας. Κύριοι εκπρόσωποι αυτών είναι το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία περιέχονται στα ψάρια (κυρίως τη σαρδέλα, τον τόνο, το σκουμπρί και το σολομό), στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο και στον κρόκο του αυγού.♦ Τέλος, η κορτιζόλη, η ορμόνη που εάν αυξηθεί πολύ ίσως προκαλέσει προβλήματα υγείας, μειώνεται με την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε κάλιο (φρούτα, λαχανικά) και σε νάτριο (αυγό, γαρίδες, δημητριακά, ελιές, κακάο, σαρδέλα, σολομός, γαλακτοκομικά προϊόντα). Το ίδιο συμβαίνει και με τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο (αμύγδαλα, δημητριακά, ηλιόσποροι, κακάο, πληγούρι, ρεβίθια, σουσάμι, ταχίνι), σε βιταμίνη C (πιπεριές, ακτινίδιο, φράουλες, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι) και σε βιταμίνες του συμπλέγματος B (ποικιλία τροφών).
Μετά απ’ όλα αυτά, διαφοροποίησε τη διατροφή σου και θα διαπιστώσεις ότι θα αλλάξει η διάθεσή σου και θα είσαι πιο χαρούμενη…
H Διονυσία Αγαλιώτη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Facebook: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη
https://www.facebook.com/dionysiaagalioti/?ref=br_rs
Instagram page: nutritips_cy (NutriTips – Ioannis & Dionysia)
Tags: clinical dietitian, DIATROFI, food and happiness, Registered Dietitian, Διαιτολόγος
Κι όμως, υπάρχουν και τέτοιες συνήθειες! Το να ανεβαίνεις στη ζυγαριά και…
Προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας είναι η ανάπτυξη μιας στρατηγικής…
Tώρα το καλοκαίρι, το πρόβλημα με τα τσιμπήματα των εντόμων…