«Γράμμα» σ’ ένα μονογονιό  

Ξεκίνησες με τους καλύτερους οιωνούς για δημιουργία οικογένειας και στην πορεία κάτι… χάλασε. Χωρισμός, εγκατάλειψη, διαζύγιο. Μένεις μόνη με τα παιδιά. Και τώρα αναρωτιέται για όλα τα τί, και τα πώς… Η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και εκ. Ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Αφροδίση Χαραλάμπους θα σου απαντήσεις όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται… 

Εσύ ονειρευόσουν από πάντα τον τέλειο σύντροφο για χρόνια και όλο απογοητεύουν από ανθρώπους και σχέσεις. Πήρες την γενναία απόφαση να κάνεις παιδί μόνη σου, μέσω δότη σπέρματος.

Κι εσύ είχες τα πάντα… Όλα κυλούσαν κανονικά ώσπου μια μέρα μετά από ένα ξαφνικό τηλεφώνημα η ζωή σου άλλαξε για πάντα. Πάγωσες ολόκληρος/η στο άκουσμα των ειδών. Θάνατος; Και ξαφνικά εσύ και μόνο αποτελείς το στήριγμα των παιδιών σου.

Αλλά κι εσύ… Μένεις έγκυος και ανακαλύπτεις με τον πιο σκληρό τρόπο ότι ο σύντροφος σου δεν είναι στην ίδια πλευρά με σένα. Δεν επιθυμεί να γίνει πατέρας. Και αποφασίζεις να σηκώσεις μόνη σου στις πλάτες σου τη γονεϊκότητα.

Και ξαφνικά… μονογονιός. Δυο χέρια, ένα μυαλό, ένα κορμί, μια ψυχή, χίλια πράγματα. Χίλια πρέπει, άλλες τόσες πολλές οικονομικές, ένα σωρό μυαλό και μόνο δυο χέρια, ένα, μια ψυχή. Όλα περνάνε από τα χέρια σου… Παρόλα αυτά αναρωτιέσαι αν είσαι αρκετός ή αρκετή για τα παιδιά σου.

Στο μυαλό σου χιλιάδες ερωτήσεις που μετατρέπονται σε ένα ατέρμονο αυτοκατηγορώ σε σχέση με τις επιλογές που κάνεις αλλά και σε σχέση με τα όρια που έχεις ή δεν έχεις θέσει στα παιδιά.

Το μεγάλο των παιδιών είναι εξωθενωτικό. Αλλά και εσύ νιώθεις να παραμελείς τον εαυτό σου. Σκέφτεσαι: «Είναι εγωιστικό να θέλω χρόνο για μένα;» «Πώς θα φανεί στα παιδιά μου μια νέα σχέση»; «Τι μου συμβαίνει και δυσκολεύομαι τόσο; Τι κάνω λάθος;» είναι κάτι που όλοι οι γονείς αναρωτιούνται. Όμως το μεγάλο παιδί, όση χαρά και να σου δίνει, άλλο τόσο σε εξαντλεί. Σωματικά, πνευματικά, ψυχολογικά κι αυτό ισχύει για όλους. Ειδικά όμως όταν είσαι μόνος/η, φτάνεις στα όριά σου και κυρίως, δημιουργείται μέσα σου ακόμη μεγαλύτερη αμφιβολία για το πόσο τα καταφέρνεις τελικά.

Εξουθένωση & ευτυχία

Εξουθένωση: Εξουθένωση σημαίνει να νιώθουμε ανήμποροι , ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη. Εξουθένωση σημαίνει να ξυπνάς μέσα στη μέρα και να σκέφτεσαι ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Εξουθένωση σημαίνει σκέψεις όπως δεν θα γίνεις ποτέ αυτό που πάντα ονειρεύτηκες.

Έχεις αναρωτηθεί όμως αυτή η ψυχή πόσα άντεξε και πόσα αντέχει; Έχεις αναρωτηθεί πόση δύναμη έχεις μέσα σου; Αν αναλογιστείς ένα λεπτό ότι αυτό που καταφέρνεις είναι σπουδαίο ίσως μαλακώσεις λίγο με τον εαυτό σου. Ίσως σκεφτείς να δεις λίγο τα πράγματα διαφορετικά. Ίσως η ιδέα της ευτυχίας δεν είναι αυτό που μας σερβίρουν από μικρά παιδιά: Η απουσία δυσκολιών και η εντύπωση ότι όλα τα κυλούν ρόδινα σε μια ευθεία σαν γάργαρο νεράκι.

Λένε ότι η ευτυχία είναι μόνο κάποιες στιγμές. Είναι μόνο κάποιες στιγμές για όσους ζουν τη ζωή τους κατακερματισμένα. Η ευτυχία είναι πορεία που έχει πολλές δύσκολες και απαιτητικές στιγμές. Όποιος θεωρεί ότι η ευτυχία είναι η απουσία δυσάρεστων, επώδυνων καταστάσεων, τότε είναι σίγουρο πως ποτέ δεν θα την νιώσει.

Ευτυχία δημιουργείται από την απόφαση ότι η ζωή σου θα έχεις δυσκολίες και προκλήσεις που θα μοιάζουν ξεκάθαρες αλλά εσύ θα νιώθεις την ικανή ότι παράγεις λύσεις. Ακόμη και όταν οι καταστάσεις θα είναι ισοπεδωτικές, ευτυχία είναι να μην ακυρωθεί, να μην ακυρώνει την δική σου προσπάθεια, να μην μηδενίζει τη δική σου στάση, να μην αποδιοργανωθεί η ταυτότητα σου.

Πάντως, μια φορά ήταν ένα παιδί και ένα άλογο. Και το παιδί ρώτησε το άλογο: «Ποιό είναι το πιο γενναίο πράγμα που είπε ποτέ;» και το άλογο απάντησε: «Βοήθεια».

Αναζήτησε επίσης τις πληροφορίες για το 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΟΝΕΪΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ

Κυριακή, 3 Απριλίου 2022, 10:30π.μ -12:30π.μ

https://www.facebook.com/events/1000193757568109/?ref=newsfeed

Μάθε περισσότερα για την Μαρία Αφροδίση Χαραλάμπους 

Η Μαρία Αφροδίση Χαραλάμπους είναι η νέα μας συνεργάτης που θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε διάφορους παραμέτρους της ψυχικής μας υγείας. Είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και εκ. Ψυχοθεραπεύτρια. Πραγματοποιεί συνεδρίες διαδικτυακά αλλά και αλλά και δια ζώσης στο γραφείο της στο γραφείο της, στη οδό Γεωργίου Οικονομίδη 17 (πάροδος Λεωφ. Μακαρίου), στη Λεμεσό, τηλ. 99715085. Αναζήτησε την και στα Social Media κάνοντας κλικ στα πιο κάτω links

https://www.facebook.com/maria.a.charalampous/

https://www.instagram.com/mariaafrodisi/

MadameLeFo