Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας: Έναρξη με μεγάλη επιτυχία και παρατεταμένο χειροκρότημα

Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας: Έναρξη με μεγάλη επιτυχία και παρατεταμένο χειροκρότημα… Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την παραγωγή «Χορός με τη σκιά μου» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι άνοιξε το Φεστιβάλ και μάγεψε το κοινό στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Η μεγάλη γιορτή της πρωτεύουσας, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, με 21 παραγωγές, 26 παραστάσεις και δεκάδες καλλιτέχνες έκοψε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το νήμα της αφετηρίας του, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου στις 20:30. Μετά από δύο χρόνια παύσης των πολιτιστικών  δραστηριοτήτων μας λόγω πανδημίας το Φεστιβάλ ήρθε για να ζωντανέψει ξανά το κέντρο της πόλης. Το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας άναψε ξανά τα φώτα του, ντύθηκε στα πορτοκαλί-χρώμα του Φεστιβάλ-έβαλε τα γιορτινά του και υποδέχτηκε το κοινό που με ενθουσιασμό κατέκλυσε τους χώρους του θεάτρου και πάλι.

Δες εδώ το σχετικό video 

https://www.facebook.com/NicosiaIntlFestival/videos/221580590069987

 

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, άνοιξε το πλούσιο πρόγραμμά του-που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου-με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που ταξίδεψε στην Κύπρο για πρώτη φορά με την παραγωγή «Χορός με τη σκιά μου» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία-σκηνικά Κωνσταντίνου Ρήγου. Η περιοδεία του Μπαλέτου της ΕΛΣ στην Κύπρο υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Ο πολιτισμός και το Φεστιβάλ μας ως αντίδοτο σε όλα όσα βιώσαμε»

Η κυρία Λεώνη Ορφανίδου, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας και Μέλος της Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας καλωσόρισε το κοινό και τους ππροσκεκλημένους στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας. Ανεβαίνοντας στο βήμα για τον χαιρετισμό της, η κ. Ορφανίδου ανέφερε πως: «Σχεδιάζοντας όλη η ομάδα του φεστιβάλ το 2021 αυτή τη διοργάνωση είχα στο μυαλό ένα απόφθεγμα ειπωμένο από τον Νίκο Καζαντζάκη που θεωρώ πως δένει απόλυτα με το πνεύμα των ανθρώπων που εργάστηκαν για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας: “Φτάσε εκεί που δεν μπορείς να φτάσεις” και θεωρώ πως τα καταφέραμε με πείσμα παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που συναντήσαμε στον δρόμο μας λόγω πανδημίας. Θυμάμαι, φίλοι μου πως το 2019 οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε ένα διεθνές φεστιβάλ ισάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της Λευκωσίας. Θελήσαμε, ως Δήμος, να προβάλουμε τη Λευκωσία ως ένα μωσαϊκό πολιτισμών και μια πόλη που τιμά την ισότητα, την συνύπαρξη και την αλληλοκατανόηση. Ξεκινήσαμε με πείσμα να σχεδιάζουμε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας ώστε απόψε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να είμαστε ξανά μαζί και για 30 ημέρες να απολαμβάνουμε μοναδικές παραγωγές με θέατρο, σύγχρονο χορό, μουσική και ένα ξεχωριστό παράλληλο πρόγραμμα. Ο πολιτισμός και το Φεστιβάλ μας έρχονται ως αντίδοτο απέναντι σε όλη αυτή τη δυστοκία και την απομόνωση που βιώσαμε».

Στη συνέχεια η σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας πλημμύρισε με τις αισθαντικές μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι που αποτέλεσαν την έμπνευση για τον Κωνσταντίνο Ρήγο να δημιουργήσει μία παράσταση σύγχρονου χορού που εντυπωσίασε, συγκίνησε και σήκωσε από τις καρέκλες του το κοινό ξεσπώντας σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Η έναρξη του Φεστιβάλ έφερε ανάταση ψυχής και ευφορία τόσο στους διοργανωτές και τους φιλοξενούμενους όσο και στους θεατές που βρέθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Στον «Χορό με τη σκιά μου» μία παραγωγή η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ το 2019 και στη συνέχεια στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το 2021– ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος χορογράφησε τέσσερα μοναδικά έργα του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στον «Κύκλο του C.N.S.» η αγριεμένη θάλασσα αποτελεί το σκηνικό για την απώλεια και την οδύνη, στον «Καπετάν Μιχάλη» ο νυχτερινός υγρός άνεμος του νότου «πέφτει πάνω στις γυναίκες σαν άντρας και πάνω στους άντρες σαν γυναίκα», στο «Καταραμένο φίδι» η μορφή του Καραγκιόζη στέκει σαν σύμβολο της διαχρονικής λαϊκής τέχνης, ενώ στο «Χαμόγελο της Τζοκόντας» η Νέα Υόρκη γίνεται το πολυτελές και πολύβουο φόντο που περιβάλλει τη μοναξιά και την απόγνωση της σύγχρονης ζωής.

More info 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας συνεχίζεται με παραστάσεις σύγχρονου χορού, μουσικής, θέατρου και δράσεις στο Παράλληλό Πρόγραμμά του μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021.


Διοργανωτές:
Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art
Χορηγοί: Υφυπουργείο Τουρισμού, ΟΠΑΠ Κύπρου, ECOMMBX
Χορηγοί επικοινωνίας: ΑΝΤ1, Η Καθημερινή, ΡΙΚ, Τηλεόραση Σίγμα, Check In Cyprus, Alpha Κύπρου, Avant Garde

Υποστηρικτές: Δήμος Αγίας Νάπας, Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», Mayopoula Dine & Wine, Οινοποιείο Οίνου Γη, Map Hotel, Nissi Beach Resort, Vassos Psarolimano

Προπώληση εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com
Facebook: Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας / Nicosia International Festival
Instagram: nicosiainternationalfestival
Πληροφορίες: 22797979

 

MadameLeFo