Διατροφή, η “λεωφόρος” για την υγεία

Παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Lidl Food Academy το νέο μάθημα που θα συμπεριληφθεί φέτος στο Κέντρο για Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth (CTY Greece) του Κολλεγίου Ανατόλια. Το μάθημα “Nutrition: Highway to Health” (“Διατροφή, η “λεωφόρος” για την υγεία”), αφορά στη διατροφή και όλη τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από ένα πιάτο φαγητού. Οι Madamelefo ήμασταν εκεί, ξαναγίναμε και πάλι “μαθήτριες” και σας μεταφέρουμε τις πολύτιμες γνώσεις που αποκομίσαμε.

 

Ένα νέο μάθημα προστίθεται από το καλοκαίρι του 2019 στο πρόγραμμα μαθημάτων του Κέντρου για Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια (CTY Greece) με την υποστήριξη της Lidl Κύπρου. Πρόκειται για το μάθημα «Nutrition: Highway to Health» και θα προσφέρεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που θα επιλεγούν για τα θερινά προγράμματα του Κέντρου.

Διατροφή, με έξτρα γνώσεις για τα παιδιά 

Το μάθημα παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους στη Lidl Food Academy στη Λευκωσία, με έναν πολύ πρωτότυπο, βιωματικό τρόπο από τις εκπροσώπους του Κέντρου.  Το νέο μάθημα αφορά τόσο στη χημεία των τροφίμων όσο και στις αρχές της υγιεινής διατροφής

Έτσι, όπως μας εξήγησε η Μαίρη Καλαμάκι, καθηγήτρια του προγράμματος, οι μαθητές θα μπορέσουν:

  • Να κατανοήσουν βαθύτερα τη διατροφική αξία και τις βασικές αρχές της χημείας, της μικροβιολογίας και της τεχνολογίας παρασκευής των τροφίμων, όπως και του ρόλου της υγιεινής διατροφής στην πρόληψη ασθενειών και την καλή υγεία.
  • Θα διερευνήσουν τους βασικούς κανόνες διατροφής, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα, για τη σωστή τους ανάπτυξη, τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών.
  • Να μελετήσουν τη χημική σύνθεση, τη θρεπτική αξία και τη μικροβιολογία διαφόρων τροφίμων και να γνωρίσουν μερικές από τις βασικές τεχνολογίες συντήρησης.
  • Θα ανακαλύψουν τις παραμέτρους που επηρεάζουν τις διατροφικές μας επιλογές (περιβάλλον, ψυχολογική διάθεση, κουλτούρα, διαφήμιση).
  • Να ερμηνεύουν διατροφικές ετικέτες με σκοπό να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές στην επιλογή των κατάλληλων τροφίμων για τον σχεδιασμό μιας υγιεινής διατροφής.
  • Τέλος, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων, τη φιλική προς το περιβάλλον γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, και την ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφίμων.

Εμείς πάντως, τεστάραμε τις γνώσεις μας, και με διαδραστικό τρόπο (χρησιμοποιώντας σταγονόμετρα, και δοκιμαστικούς σωλήνες) κάναμε “πειράματα”. “Παίξαμε” το παιχνίδι των γνώσεων, και εννοείται, συνειδητοποιήσαμε ότι η διατροφή μας δεν είναι και το απλούστερο θέμα της ζωής μας. Γι’ αυτό, όπως μας εξήγησε και η κα Γεωργία Τσουλφά, η διευθύντρια του Κέντρου για Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια (CTY Greece), είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν έγκαιρα όλες τις βασικές αρχές που τη διέπουν. 

Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Lidl Cyprus, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στηρίζει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το CTY Greece προσφέροντας υποτροφίες συνολικής αξίας 40.000 ευρώ που θα καλύψουν το κόστος συμμετοχής 20 τουλάχιστον μαθητών από την Κύπρο για τα θερινά προγράμματα του CTY Greece.  Χορηγός αερομεταφορών είναι η AEGEAN Airlines.

Δηλώστε συμμετοχή στις εξετάσεις τώρα

Οι εγγραφές για τις εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 3 Φεβρουαρίου του 2019. Οι εξετάσεις που διοργανώνει το Κέντρο για Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth Greece του Κολλεγίου Ανατόλια θα πραγματοποιηθούν στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, στη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Τα προγράμματα του Κέντρου απευθύνονται σε μαθητές από Γ’ Δημοτικού έως και Β΄ Λυκείου από την Ελλάδα και την Κύπρο και περιλαμβάνουν διαδικτυακά (online), διήμερα (weekend) και θερινά προγράμματα τριών βδομάδων. Η δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας http://www.cty-greece.gr/el, όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα προγράμματα, δείγματα των τεστ, κ.ά.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων &  εγγραφών στη Λευκωσία και τη Λεμεσό έχει ως εξής:

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ SCAT STB ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Λευκωσία (Εξέταση στα Ελληνικά) 09/02/2019 09/02/2019 09/10/2018 – 03/02/2019
Λευκωσία (Εξέταση στα Αγγλικά) 09/02/2019 09/02/2019 09/10/2018 – 03/02/2019
Λεμεσός   (Εξέταση στα Ελληνικά) 10/02/2018 10/02/2018 10/10/2018 – 03/02/2019
Λεμεσός   (Εξέταση στα Αγγλικά) 10/02/2018 10/02/2018 10/10/2018 – 03/02/2019

Στις εξετάσεις χρησιμοποιούνται δύο τεστ που σχεδιάστηκαν από το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins: το School and College Ability Test (SCAT) και το Spatial Test Battery (STB), τα οποία εξετάζουν την ικανότητα στη γλωσσική και τη μαθηματική λογική και τη χωρική αντίληψη αντίστοιχα, και είναι στα ελληνικά ή αγγλικά. Οι μαθητές από Β’ έως Ε’ Δημοτικού έχουν τη δυνατότητα να δώσουν το SCAT τεστ. Οι μαθητές από ΣΤ’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου, μπορούν να δώσουν ένα από τα δύο τεστ (SCAT ή STB) ή και τα δυο, αν το επιθυμούν. Για τα τεστ δεν χρειάζεται προετοιμασία. Σημειώστε επίσης, ότι κάθε τεστ (SCAT ή STB) μπορεί να δοθεί μόνο μια φορά μέσα σε μια χρονιά.

More info

Για περισσότερες πληροφορίες, συμμετοχή στο πρόγραμμα επισκεφθείτε το  www.cty-greece.gr

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα του CTY Greece  κάνοντας κλικ εδώ

Γνωριμία με το Κέντρο για Ταλαντούχα Παιδιά