Μαθαίνω μαγειρεύοντας με τη Lidl

Σε χθεσινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη ανακοινώθηκε το πρόγραμμα συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με την εταιρεία Lidl, για τις σχολικές χρονιές 2018 – 2019 και 2019 -2020. Η συνεργασία υπάγεται στους κύριους πυλώνες της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Lidl Κύπρου. Και τα παιδιά μαθαίνουν για τη διατροφή και την υγεία τους μαγειρεύοντας στην Lidl Food Academy.

Στα πλαίσια της συνεργασίας και μέσα από το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης, έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν στη Lidl Food Academy και να παρακολουθήσουν μαθήματα μαγειρικής από τον σεφ Δημήτρη Ιωάννου, καθώς και να λάβουν συμβουλές διατροφής από εξιδεικευμένους Διατροφολόγους/Διαιτολόγους. Οι μαθητές περνάνε ένα ευχάριστο πρωινό αφού μετά τη θεωρία, χωρίζονται σε 5 ομάδες και μαγειρεύουν οι ίδιοι, ενώ στο τέλος στρώνουν το τραπέζι και απολαμβάνουν όλοι μαζί το μενού που δημιούργησαν.

Συνεργασία Υπουργείου Παιδείας με Lidl Κύπρου

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, παρευρέθηκαν η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας Lidl Ελλάδος, κυρία Βασιλική Αδαμίδου, η Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Οικιακής Οικονομίας, κυρία Εύα Νεοφύτου και ο Γενικός Διευθυντής Lidl Κύπρου, κύριος Σπύρος Κονδύλης.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ. Κώστας Χαμπιαούρης (που αναγνώστηκε από εκπρόσωπό του), αναφέρθηκε στη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με τη Lidl: «Η εταιρεία Lidl, που κατέχει σήμερα μια από τις σημαντικότερες θέσεις στον εμπορικό κόσμο, εδώ και αρκετό καιρό δραστηριοποιείται και στον χώρο της εκπαίδευσης γύρω από την μαγειρική. Με την ίδρυση της Lidl Food Academy, προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για το φαγητό που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής και συμβάλλουν καθοριστικά στην υγεία και την καθημερινή  ευεξία.»

Μαθαίνουν… μαγειρεύοντας

Κατ’ επέκταση των δραστηριοτήτων της Lidl Food Academy, από τη φετινή χρονιά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ξεκινά συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρεία προσφέρει δωρεάν σεμινάρια και μαθήματα μαγειρικής στους μαθητές και μαθήτριες της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης συνεργαζόμενη με τον Τομέα Αγωγής και Υγείας και συγκεκριμένα με το γραφείο Επιθεώρησης Οικιακής Οικονομίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο ένας από τους βασικούς, πρωταρχικής σημασίας στόχους του ΥΠΠ που αφορά στην πρακτική εξάσκηση των μαθητών και μαθητριών σε θέματα που αφορούν την υγεία, αλλά και με την απόκτηση δεξιοτήτων χειρισμού τροφίμων. Συνεχίζοντας ο Υπουργός ανέφερε: «Τέτοιου είδους δράσεις θα δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριές μας να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο στο θέμα της διατροφής τους και θα μάθουν ότι ο καλός συνδυασμός φυτικών και ζωικών τροφών, καθώς και ο τρόπος μαγειρέματος των τροφών, μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό μας ακόμη περισσότερα οφέλη.»

Η κυρία Βασιλική Αδαμίδου στην ομιλία της μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διασκεδαστική πλευρά της διαδικασίας μαγειρέματος: «Στην «Ακαδημία» μας, το μαγείρεμα γίνεται διασκεδαστικό. Έτσι, τα παιδιά θα μπορούν να ασχοληθούν αποκλειστικά με αυτό που κάνει συνήθως η μαμά, θα μαγειρέψουν και θα μάθουν να τρέφονται καλύτερα, αποφεύγοντας τα γρήγορα και έτοιμα φαγητά.  Αυτό που εμείς θέλουμε και στο οποίο αποσκοπούμε είναι τα παιδιά να μαθαίνουν ότι το φαγητό είναι τρόπος έκφρασης, κοινωνικότητας, αγάπης που καθορίζει την υγεία, τη διάθεση και την εμφάνισή μας.  Σε αυτό το μάθημα άλλωστε τα παιδιά δεν θα βαθμολογηθούν, αλλά θα βιώσουν πως το φαγητό δεν είναι μόνο μέσο επιβίωσης, είναι μία από τις απολαύσεις της ζωής, του οποίου η κατανάλωση απαιτεί γνώση και σύνεση.»

Η κυρία Εύα Νεοφύτου μίλησε για τη σπουδαιότητα της συνεργασίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η διδασκαλία της μαγειρικής στα σχολεία, μακριά από μόδες και τάσεις της κάθε εποχής, μπορεί να διαμορφώσει υγιείς χαρακτήρες. Μέσα από την πρακτική και με την επαφή με διεθνείς κουζίνες και πολιτισμούς, να τονώσει την αρμονική συνύπαρξη μέσα στην πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε σήμερα. Θεωρούμε έτσι, ότι η εμπειρία που αποκομίζουν οι μαθητές από το πρόγραμμα θα ενισχύσει το έργο που επιτελείται στα σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας και θα αποτελέσει αρχή για περαιτέρω συνεργασία.»

Η Lidl πιστεύει πως τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ενέργειας θα είναι πολύ θετικά και θα συντελέσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών και συγκεκριμένα στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης διατροφικής συνείδησης.

 

Μάθετε περισσότερα για τις ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Lidl Κύπρου κάνοντας κλικ εδώ 

Διατροφή, η “λεωφόρος” για την υγεία