Σήμερα οι περισσότεροι γονείς μοιράζονται όλο και λιγότερα γεύματα μαζί με τα παιδιά τους. Βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να τρώμε όσο το δυνατό περισσότερα γεύματα παρέα με τα παιδιά μας, για να μπορούμε να τα κατευθύνουμε σωστά σε ότι αφορά τη διατροφή τους. Κι αυτό, γιατί τα παιδιά συνήθως αποκτούν τις συνήθειες των γονιών τους.
Η διατροφή είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας προς τις σωστές επιλογές με το να δίνετε πρώτοι εσείς το καλό παράδειγμα! Η οικογένεια είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη ζωή των παιδιών, αλλά και για να κάνουν τις σωστές επιλογές. Αναμφίβολα οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους.
Έτσι, όταν μοιραζόμαστε γεύματα μαζί τους καταλαβαίνουμε τι τους αρέσει και τι όχι, αλλά και μπορούμε να τα πείσουμε να κάνουν τις σωστές επιλογές. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά δεν αγγίζουν στο ψάρι, συνήθως λόγω κάποιας δυσάρεστης εμπειρίας που είχαν με τα… κόκαλα. Μια καλή ιδέα είναι να μαγειρεύουμε φιλέτα ψαριών. Άλλα παιδιά δεν τρώνε λαδερά φαγητά, επειδή δεν τους αρέσει η όψη τους. Αν εντοπίσουμε οποιοδήποτε τέτοιο πρόβλημα, τότε, φροντίζουμε να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο μαγειρέματος: Τα μαγειρεύουμε π.χ. κοκκινιστά ή λεμονάτα, ανάλογα με τις προτιμήσεις των παιδιών. Ασφαλώς, δεν αποκλείουμε κάποια ομάδα τροφίμων, επειδή έτυχε να μην αρέσει στα παιδιά μας. Τους το προσφέρουμε ξανά, μαγειρεμένο διαφορετικά ή με άλλη μορφή.Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στο τρόπο παρασκευής των φαγητών, αλλά και στα ψώνια. Αυτό θα τα βοηθήσει να εκπαιδευτούν σταδιακά σε θέματα διατροφικής αγωγής μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους. Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο οι γονείς πρέπει να αφιερώσουν χρόνο.
Τέλος κατά τη διάρκεια του φαγητού μπορούμε να συζητήσουμε με τα παιδιά γι’ αυτά που τα απασχολούν. Το φαγητό της οικογένειας παλαιότερα υπήρχε ως θεσμός (θεσμός της συνεστίασης), ενώ σήμερα λόγω αυξημένων υποχρεώσεων των μελών της οικογένειας αυτό δεν συμβαίνει πια. Για τα παιδιά το φαγητό μαζί με τους γονείς τους είναι πολύ σημαντικό γιατί τους δίνει το χρόνο να μιλήσουν και οι γονείς να τα παρατηρήσουν. Επίσης τα γεύματα που τρώνε τα παιδιά στο σπίτι αποτελούν οδηγό για τα γεύματα που θα επιλέγουν από μόνα τους.
Μια καλή ιδέα είναι να αγοράζετε ποικιλία από υγιεινές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως. Έτσι, θα μπορείτε να κατευθύνετε και τις επιλογές των σνακ που καταναλώνουν τα παιδιά σας. Επίσης βοηθά πολύ να θέσετε συγκεκριμένες ώρες για το κάθε γεύμα και σνακ.
Ο οργανισμός έχει το βιολογικό του ρολόι και όσο και να φαίνεται περίεργο τα παιδιά πεινάνε πάντα συγκεκριμένες ώρες. Όταν μπορούμε να ελέγχουμε τη διατροφή των παιδιών (όταν είναι μικρότερα των 12 ετών) ορίζουμε τις ώρες για τα γεύματα τους και έτσι προγραμματίζουμε το βιολογικό τους ρολόι. Σε αρκετές περιπτώσεις τα παιδιά στο τελευταίο διάλειμμα του σχολείου πεινάνε και αγοράζουν κάτι από την καντίνα για να ξεγελάσουν την πείνα τους. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή, κι έτσι όταν επιστρέψουν στο σπίτι δεν τρώνε το φαγητό τους. Αποτέλεσμα; Το απόγευμα ξαναπεινούν και επιλέγουν να φάνε ένα γλυκό, γιατί ένα φρούτο δεν τα καλύπτει και αυτό συνεχίζεται…
Τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, φροντίστε ώστε τα παιδιά σας να μάθουν να τρέφονται σωστά. Καταρχήν, θα πρέπει να μάθουν να τρώνε καθημερινά ένα υγιεινό πρόγευμα, που θα περιλαμβάνει δημητριακά πρωινού με τουλάχιστον 2γρ. φυτικές ίνες ανά μερίδα, μαζί με ένα ποτήρι γάλα.Επίσης, φροντίστε να έχει μαζί του κάποιο σνακ από το σπίτι, αντί να αγοράζει κάτι από την καντίνα ή το περίπτερο. Προτιμήστε τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα φρούτα, ή χυμό με 1 τοστ με τυρί και βραστή γαλόπουλα ή 1 γιαούρτι με μέλι και δημητριακά ή 1 μπάρα δημητριακών.
Tags: DIATROFI, ΠΑΙΔΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ, Υγιεινή Διατροφή, υγιεινή ζωή
Ο Διαβήτης είναι η πιο γλυκιά απειλή της υγείας σου,…
Ώρα να τροποποιήσεις τις συνταγές σου για τις σπεσιαλιτέ που…
Ξέρεις την ιστορία της φλαούνας; Εάν δεν την γνωρίζεις, σήμερα,…